Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Debatt

DN DEBATT/Repliken: "Vi moderater vill inte alls ha oreglerad hyressättning"

Hyresgästbasen Jan Dannemann skriver på Repliken 7/6 att han vill ha en diskussion om förutsättningarna för hyresboendet. Det låter bra men det är av flera skäl svårt att ta Dannemanns ord på allvar.

Dannemans krypande attityd gentemot socialdemokratin och hyresgäströrelsens totala anpassning till den socialdemokratiska valplaneringen talar ett annat språk.

Det är nu femte valåret i rad som Hyresgästernas riksförbund och socialdemokraterna bedriver en samordnad skrämselkampanj om så kallade marknadshyror.

Att inget parti förespråkar en sådan oreglerad hyressättning bortser Dannemann helt ifrån. Det är rent tragiskt att se hur Dannemann på detta sätt aktivt devalverar en stor folkrörelse till en billig partimegafon.

I sin replik kräver Dannemann besked om hur vi moderater vill förhindra oskäliga hyreshöjningar och därigenom trygga hyresgästens besittningsskydd. Det är ett konstigt krav, eftersom svaret tydligt framgick av vårt inlägg på DN Debatt 2/6.

Vi repeterar det gärna: Moderaterna anser att besittningsskyddet skall tryggas genom att vi i hyreslagen har en bruksvärdesregel som sätter spärr mot oskäliga hyreshöjningar.

Problemet är faktiskt inte att vi moderater är otydliga på denna punkt. Problemet är att de socialdemokratiska valplanerarna har bestämt att man ska försöka skrämma borgerliga väljare med det felaktiga påståendet att moderaterna vill införa marknadshyror. Och problemet är att Jan Danneman gör som han blir tillsagd.

MIKAEL ODENBERG

KNUT BILLING

Riksdagsledamöter (m)