Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Gör det du tycker är roligt 
– för då blir du attans bra på det”

Efter att ha doktorerat inom materialdesign arbetar i dag ­Susanne Norgren som grupp­expert på Sandvik där en arbetsdag kantas av syntetiska diamanter, metaller och forskningsstrategier. Studenten ­Stella Sten träffar henne för att få en inblick i branschen.

Stella: Hur kommer det sig att du började arbeta med material?

Susanne: När jag gick på gymnasiet tyckte jag att det var jätte­roligt med fysik, kemi och matte. Jag hade bestämt mig för att plugga till civilingenjör och på den tiden var det prestige att söka till fysik så det gjorde jag. Men när jag började plugga tyckte jag att det var på tok för lite kemi, därför bytte jag till materialteknik. Det har jag inte ångrat en minut.

Stella: Varför valde du att doktorera?

Susanne: Man ska ha i åtanke att jag kom direkt till KTH från gymnasiet och var ganska ung när jag var färdig. Även om man kan mycket när man är färdig så tyckte jag inte själv att jag kunde mycket. Det kändes som om jag inte var redo att börja arbeta. I stället valde jag att lära mig lite till.

Stella: Med facit i hand, vilka för- och nackdelar finns med att börja doktorera direkt efter utbildningen?

Susanne: För mig personligen var det bra. Men för många finns det en bekvämlighetsfaktor. Om man har familj och barn vill man ha säker försörjning och en doktorandtjänst är tidsbegränsad. Den ger kanske inte heller samma lönestege initialt. Om du arbetar kanske du klättrar i lönestegen för att sedan plana ut. Den som doktorerat tar igen det senare.

Stella: Om två år kommer jag behöva välja om jag ska fortsätta ­akademiskt eller gå ut och jobba, har du några råd om hur jag ska tänka?

Susanne: Jag gjorde mitt examensarbete ute i industrin. Det var bra för då får man en inblick i hur det fungerar att arbeta där. Om du redan vet vad du vill göra för examensarbete eller tror dig veta, så börja pejla i god tid. Och om du funderar på att doktorera är det bra att ta kurser och uppgifter i de ämnen som du tycker är mest spännande.

Stella: Vad innebär det att arbeta som koncerngruppexpert på Sandvik?

Susanne: Det betyder att jag jobbar mot alla delar av Sandvik. Jag arbetar inom olika projekt och jag får tycka till om olika forskningsstrategier där jag kan påverka en hel del. Det är många bollar i luften men jag blir stressad av att ta det lugnt. Däremot försöker jag begränsa hur många projekt jag arbetar med åt gången. Just nu har jag tre projekt. Två stora, varav ett som jag leder. Det tredje är ett projekt där jag bara ger stöd och hjälp. Förenklat går det delvis ut på att arbeta med hård­metall för skärande bearbetning och bergborrning samt syntetiska diamantmaterial för olja- och gasborrning.

Stella: Vad tycker du är roligast med dina arbetsdagar?

Susanne: Det finns så otroligt många duktiga människor på Sandvik och vi har en mix av människor och kulturer. Bara i våra lokaler i Västberga är vi 13 eller 15 olika ­nationaliteter. Vi är fysiker, kemister, maskintekniker och alla med olika infallsvinklar. Varje dag lär jag mig något nytt.

Stella: Vilka mål har du?

Susanne: Jag har haft förmånen att bli gruppexpert men det var inte målet utan det var att lära mig mer. Se till att du gör det du tycker är riktigt roligt för då blir du attans bra på det så löser sig resten.

Ålder: 47 år.

Bor: Huddinge.

Familj: Man, två döttrar.

Fritidsintressen: ”Friluftsliv, seglar, kajakar, åker skidor, både på längd och nerför. Allt handlar om att vara ute i naturen.”

Gör: Koncerngruppexpert inom hårdmetall, 20-procentig forskartjänst på Uppsala universitet.

Vad gör du om fem år? ”Jag 
arbetar kvar på Sandvik, har 
utexaminerat min första doktorand och jag har blivit bättre på att spela golf.”

Hur lyckas man inom ditt yrke? ­
”Det som krävs är hårt arbete, det finns inga genvägar. Man måste också kunna samarbeta och ha ett intresse för det man pysslar med.”