Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Olle Blomkvist

Journalisten Olle Blomkvist har avlidit i en ålder av 57 år. Hans närmaste är sambon Ann Helena Rudberg och sönerna Max och Erik.

Olle Blomkvist var en journalist och publicist som vi tyvärr ser allt färre av i den i allt högre grad digitaliserade och klickstyrda journalistiken där eftertanke, finurlighet och engagemang blir alltmer sällsynta ingredienser. Han hade ett sätt att närma sig ämnen som nästan alltid gjorde att han hittade en annorlunda och mera givande infallsvinkel än de som vid ett första påseende låg närmast till hands.

Olle hann med att arbeta på många olika redaktioner. Bland andra: Moderna Tider, Z, tidningen NU, Dagens IT, Realtid, Ny Teknik och kulturtidskriften TreNioNio, som han också var med och startade.

När vi började arbeta tillsammans i mitten av 1990-talet var det med uppgiften att lansera en ny tidning för en ny tid: Dagens IT. Redan tidigt fick de övriga på redaktionen känna av Olles sätt att tänka och vara. Han ville hela tiden skapa så bra förutsättningar som möjligt för att alla skulle trivas och för att det nya tidningsprojektet skulle lyckas. Om det innebar att en expert på feng shui behövde kopplas in för att möblera den nya redaktionen på rätt sätt, fick det bli så.

I mediebranschen är stress en vardagskomponent. Ju närmare lämning till tryckeriet, publicering på nätet eller sändning i etern vi kommer, desto mer ökar stressen. Även Olle blev stressad. Och när han tyckte att det blev för mycket gick han ut genom dörren och försvann. Till en början till allas stora förskräckelse. Men när vi insåg att han kom tillbaka efter en stund efter att ha hämtat kraft med en promenad och sedan med varlig, men också tydlig hand, fick ihop även denna veckas tidning, lärde vi oss att så fick det vara.

När IT-bubblan sprack i början av 2000-talet och Dagens IT inte kunde fortsätta, gick Olle vidare och var med och byggde upp affärsnyhetssajten Realtid. Som givetvis även den försågs med Olles knorrar och annorlunda vinklingar.

Därefter arbetade han i flera år som frilansjournalist innan sjukdomen gjorde att han inte orkade längre.

Han lämnade sina nära och oss andra alldeles för tidigt. Men OIle hann ändå uppleva sitt första barnbarn. Vi som är kvar saknar ett annorlunda sinne för journalistik och en snäll och vänlig människa som det var lätt att tycka om.