Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Kultur & Nöje

Två konstnärer i generationssamtal

”Aspelin & Aspelin” Ystads konstmuseum. Visas till och med den 18/8.

”Aspelin & Aspelin” är ett konstnärligt möte som både skaver och smälter samman två generationer konstnärer från Kivik. Det är Gert Aspelin (född 1944) och hans farfar Karl (1857–1932), som har kallats Österlens första konstnär.

Utställningen och boken med samma namn är en dialog helt på Gert Aspelins villkor. Farfadern gick bort 12 år innan sonsonen föddes och det är Gert som subjektivt valt det i Karls produktion som ”berör” honom.

Denna starka känsla vibrerar igenom utställningen, särskilt som Gert Aspelin tillhör 68-generationen, som vildsint frigjorde sig från traditionen. Men efter hand har han närmat sig, analyserat och ömsint omtolkat farfaderns historie- och friluftsmåleri. Främst motivet ”Harpolekaren och hans son”, där hans pappa och Karls son Gunnar (den kände filosofen), stod modell för gossen.

Starkast är den delade kärleken till landskapet runt Kivik, med de karga men artrika strandängarna.

En livsomvälvande naturupplevelse fick Gert Aspelin att bosätta sig permanent i sommarparadiset Kivik. Gång på gång, ur alla möjliga perspektiv, i alla upptänkliga tekniker och stilar, har han avbildat en ravin i marknadsbackarna. Hur mycket han lyckats utvinna ur ett ”triangulärt erosionssår” är minst sagt förbluffande.