Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholm Pride 2017

Redo för nästa steg. Så lyder temat för den tjugonde upplagan av Stockholm Pride 2017, som börjar i dag. Men vad innebär nästa steg i hbtq- och Pride­rörelsen? DN Stockholm frågade sex profiler.

Haydar Adelson, ordförande ­Stockholm Pride:

– Vi vill ta ett steg framåt men vi vill också diskutera var vi står i dag. Var står samhället, vårt community och du som individ i dag? Vi lever i en tid som närmast kan liknas med en politisk torktumlare; hbtq-personer avrättas i öst och homo­nationalism är det nya svarta i väst. Vad händer? Var står vi? Och framför allt; vart vill vi?

Finns det något hinder för att ta nästa steg i dag?

– Det största hotet är vår förmåga att glömma, glömma vår väg hit och den långa kampen. Vi får inte luta oss tillbaka och tänka att vi är i mål, för det är vi inte. Som psykolog brukar jag säga att människans förmåga att glömma är hennes största välsignelse och förbannelse. Vi ska ha kul under festivalen – men vi ska inte glömma varför vi gör den.

Hur blir den kommande Prideveckan?

– I år växlar vi upp ordentligt, dels för att det är den tjugonde fest­ivalen, dels inför nästa år då vi är värdland för hela Europa. Det händer massor nästa vecka och vi har fler punkter än någonsin på Pride house på Kulturhuset. I år har vi även ordnat en familjedag på Gröna Lund sista dagen.

Thomas Sekelius, artist bakom ”One more in the crowd”, den officiella låten för Stockholm Pride 2017:

– Rörelsen är i ständig utveckling med ett ständigt motstånd. Men världen har blivit en bättre plats. Till exempel blev samkönade äktenskap lagliga i USA 2015 och i dag ser man många sportlag som byter ut sina kläder mot regnbågsfärgade. Ser man på hur dagens ungdom röstar är det en stor skillnad mot hur valresultaten i stort ser ut. Jag tror på en ljus framtid!

Finns det något hinder för att ta nästa steg i dag?

– Ja, vi har en lång väg kvar att gå innan vi slipper läsa om hemsk­heter. Jag tänker exempelvis på transpersoner som dödas på grund av att de är trans, de så kallade ”bög­utrensningarna” i Tjetjenien till exempel.

Något du ser fram emot extra mycket på Prideveckan?

– Öppningen av Pride park på onsdagen när jag ska sjunga live. Och paraden! När den är slut blir parken till något jag skulle kalla för en klubb utan tak med flera inhyrda dj:s och jag kör en remixad version av ”One more in the crowd”. Hur kul?!

Oscar Zia, artist:

– Ett nästa steg är att fortsätta arbeta för att öppna upp och sudda bort de normer som finns. Som förälder finns det ett stort ansvar att se till att barnen inte växer upp med tankar om vad som är normalt och onormalt, tjejigt eller killigt och så vidare. Det är viktigt att ständigt tänka ett steg längre. Det kan gälla sådant som att inte fråga din son om han har en flickvän, utan i stället om han är kär eller har en partner.

Ser du några hinder för att ta nästa steg i dag?

– Vi har kommit långt med ­hbtq-frågan i Sverige, men det finns invandrade hbtq-personer som vi i Sverige väljer att skicka tillbaka till länder där de blir avrättade för sin läggning. Jag läste en tweet av en Kalmarpolitiker som skrev att ­”Pride är ett vänsterjippo som stjälper snarare än hjälper hbtq-personer i längden”. Att någon i min ålder yttrar sig så mossigt och ens öppnar upp för debatten om Pride behövs kändes så jäkla onödigt. Varför kan vi inte bara hålla varandra om ryggen i stället?

Ska du själv besöka Pride?

– Absolut! Jag hoppas att många unga runt om i Sverige köper en biljett och är med under Pride. Det en sån häftig upplevelse! Och är jag väldigt taggad på att festa…

Linus Fremin, journalist och tv-kritiker:

– Tyvärr är nästa steg samma som de tidigare: att fortsätta stå upp mot de krafter som vill begränsa levnadsutrymmet för hbtq-personer. På hemmaplan innebär det bland annat att se till att Sverigedemokraterna, som är lika hbtq-fientligt som det är rasistiskt, inte får någon reell politisk makt.

Ser du några hinder för att ta nästa steg i dag?

– Det är oroliga tider i världen och vi måste snarare se till så vi inte går bakåt i utvecklingen. Solidaritet och empati är viktigare än någonsin. Det handlar om allt från att ge asyl till hbtq-flyktingar som flyr för sina liv till att göra betydligt mer för att öka transpersoners välmående. Kampen är långtifrån över.

Kommer du själv att delta under veckan?

– Yes, bland annat kommer jag att delta i ett panelsamtal den 2:a augusti på Kulturhuset. Det heter ”The tv-kids are all right” och handlar om hbtq-­karaktärer i ungdomsserier. Det blir kul!

Mian Lodalen, författare och debattör:

– Vi måste blicka bakåt för att kunna se framåt. När jag träffade min första tjej var vi stämplade som mentalsjuka enligt samhällets definition. Reformer har gett oss homosexuella i stort sett samma demokratiska rättigheter som heterosexuella, men mycket finns kvar att göra. Och den kampen kommer aldrig ta slut. Nästa steg är att alla människor inte bara ska få älska vem de vill utan även få vara den de önskar. I praktiken och på pappret. Ett tredje juridiskt kön, som införts i flera andra länder bland annat i ­Indien, Pakistan och Tyskland, skulle förenkla för många intersexuella, transpersoner och ickebinära, samt ha ett stort symbolvärde.

Ser du något hinder för att ta nästa steg i dag?

– Inga av våra segrar har vunnits utan enträgen kamp. Vi lever i en hård tid. Fascister och rasister har tagit sig in alla europeiska parlament. Också i Sverige. Vi måste inse att med rasism följer alltid sexism, homo- och transfobi. Jag ser ­hinder, men inget är omöjligt. Vi har ett viktigt vapen som de flesta av våra motståndare saknar: kärlek och humor.

Kommer du själv delta under veckan?

– Ja, i ett samtal på Kulturhuset om hbtq-representation i film. Och som alltid, gå med i Stockholms största turistattraktion; Pride­paraden på lördagen.

Elisabeth Ohlson Wallin, fotograf som ofta berör hbtq-frågor i sina verk:

– Att på allvar förstå att vi måste kämpa för allas våra rättigheter mer globalt. Donald Trumps nyinförda lagar som försämrar för transpersoner påverkar hela världen. Varje dag en hbtq-person förnedras eller mördas någonstans i världen måste vi vara redo att försvara våra rättigheter. Att det kommer hbtq-personer till Sverige som trots att de riskerar att dödas för sin sexualitet i sina hemländer inte blir betrodda är något vi behöver jobba med.

Ser du några hinder för att ta nästa steg i dag?

– Politiska förändringar i Sverige kan försämra och ge hbtq-personer en svårare tillvaro än i dag. De ­högerpopulistiska krafterna har en femtiotalssyn på hbtq-rättigheter och nazisternas ökade närvaro ­hotar tryggheten.

Kommer du själv att delta under veckan?

– Jag är inte på plats fysiskt i år, men hbtq-kampen pågår alltid inom mig. Just nu arbetar jag med en stor utställning om transpersoners rättigheter.

Det här är Stockholm Pride

Nordens största Pride­festival sedan 1998. Arbetar för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.

Festivalen pågår runt om i Stockholm mellan den 31 juli och den 6 augusti.

Museer, barer och nöjesparker som har Pridetema under veckan

Normer, manlig gemenskap och sexualkontroll inom Försvarsmakten på 1900-talet berör visningarna som ­Armémuseum visar kl 13 varje dag.

Oden en Gud i klänning. Kön, könsidentitet och sexualitet under vikingatiden är temat på Historiska museets dagliga ­visning kl 11.

Snurra på diskrimineringslotteri och lär dig mer om situationen för hbtq-personers rättigheter runt om i världen. Queer Amnesty Stockholm ordnar program på Etnografiska museet under veckan.

Hbtq genom historien. Visningen som sträcker sig över 300 år mellan Skansens hus och gårdar visas den 4 och den 6 augusti kl 13 och 15 (engelskspråkig).

Regnbågsfestligheter på Grönan. Pride­veckan avslutas med en familjedag och gala med artister som Anne-Lie Rydé, Inger Nilsson, Linda Lampenius, Magnus Carlsson, Marlene, Rickard Söderberg, Thomas Sekelius, Åsa Jinder m fl den 6 augusti, Gröna Lund.