Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Skor på landet?

Fråga: Läste med intresse om ”Diskhjälpen” på landet. Jag undrar stilla om det möjligen är så att svenska folket har vissa vanföreställningar om hur livet på landet fungerar, för visst ändrar vännerna beteende när de konfronteras med ”lantligheten”!
 
När vi flyttade till landet för 15 år sedan började vissa av våra vänner sluta ta av sig skorna när de gick in! För mig är detta fullständigt obegripligt eftersom man på landet riskerar att dra in än mera skit än om man bor i staden. Efter ett tag försökte jag, lite försynt, påpeka problemet, fick då till svar att ”så gör man på landet”. Funderade på en skylt, men det kände att det nästan skulle se ut som om vi bedrev någon form av sommarlägerverksamhet…
 
Detta oskick att vägra ta av sig skorna fortgår hos vissa vänner. Sanningen är att de faktiskt orsakar mig mera städning. Minimalt problem tycker du kanske, men högst irriterande.

Svar: Du ska ha det som du bestämmer i ditt hem, antingen det är på landet eller i stan, i slott eller koja. Vill du inte att besökarna går in med skor på så påpekar du detta. Bäst är att du inte markerar för en enstaka gäst utan låter ditt påbud gälla för alla, vilket kan ske genom att du ändå sätter upp en rejäl men roligt dekorerad skylt omedelbart innanför ytterdörren, med texten: INGA YTTERSKOR INNE TACK. GÄSTTOFFLOR FINNS. Det är inte sommarlägeraktigt, utan en lösning på ditt problem.

Och så får du intill skylten ha en korg med enkla lånetofflor, sådana finns för 15 kr.

Magdalena Ribbing