Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Gammalt stall fick dem på fall

Foto: David Dahlberg
Fyra meters takhöjd gjorde att Maria Grünewald och Erik Nilsson föll för lägenheten på Kungsholmen i Stockholm. Den byggdes ursprungligen som stall.

Maria och Erik sökte något sekelskiftesromantiskt med kakelugnar och stuckatur. Men när de gick på visning av fyrarummaren i gårdshusets bottenvåning kände de att de hittat sitt nya hem trots att stilen var mer avskalad med synliga bärande pelare, frilagda valv och stålbalkar i taket. Det som avgjorde var takhöjden som gav lägenheten rymd och ljus.

– Jag älskar den fria sikten från matbordet mot vardagsrummet och att känna volymen i rummet, säger Maria. Och jag gillar de lite råa formerna och att man inte tagit bort allt gammalt.

När de flyttade in i februari förra året fanns allt viktigt på plats såsom kök, badrum och tvättstuga. Men sedan har de i månader levt bland byggnadsställningar och hantverkare. Att göra något av loftet över kök och badrum var den första utmaningen. På loftet är takhöjden bara 1,60, vilket passar bra för fyra­åriga Alice. Från sitt rum ser hon vad som händer i kök och vardagsrum genom tre fönster. Dessutom har hon en ”balkong”, ett entresolplan över delar av gästrummet, där hon har sin läshörna.

– Vi funderade på att göra en rutschkana från entresolplanet ned i rummet men släppte idén, säger Maria.

Hon funderade mycket på hur förbindelsen upp till loftet skulle se ut. Resultatet blev en trappa som slingrar sig runt en pelare och har både utvändiga hyllor för böcker och skivor samt under sig gömmer ett förråd. Dessutom blev utrymmet bakom pelaren ett av Alices många små krypin.

– Jag gillar den lekfulla lösningen som också sparar yta, säger Maria.

Nästa projekt blev förvaring för alla böcker. Bokhyllan som täcker hela vardagsrumsväggen platsbyggdes och har tre olika djup eftersom den döljer en pelare. Erik såg till att filmduk och teknik byggdes in.

Erik har också en fäbless för inbyggd belysning, vilket märks när en kökslåda eller garderobsdörr öppnas.

Ihopbyggda Ikeaskåp blev med Marias idé en pelare för förvaring från gästrummet ända upp i Alice rum. Luckorna målades i Eriks favoritfärg signalrött som blivit lägenhetens accentfärg mot de vita väggarna och Vedumköket i gråblått. Vid matplatsen följs Iván Grünewalds grafiska tavlor upp av bordets svartvita skivor medan Isaac Grünewalds målarkladdiga bord har fått en framträdande plats nära entrén.

Maria är nöjd med bostaden men hade kanske, om hon kunnat påverka, valt ett annat golv än bambuparketten som ligger i alla rum.

– Jag hade en dröm om breda golvplankor. Men bambu är ljust och hårt och funktion är trots allt det viktigaste i hemmet.

Hemma hos Maria Grünewald

Här är jag:
Ålder: 34
Gör: Statistiker på Smittskyddsinstitutet.
Familj: Maken Erik Nilsson, läkare, och Alice, 4.
Tips: Om man fallit för en speciell färg bör man alltid ha färgprov och färgkod med sig. Spontaninköp underlättas om man kan kolla färgmatchning direkt mot färgprovet. Har man tillräckligt stort rum är det trevligt att kunna gå runt möblerna på alla sidor. Underskatta inte glädjen i att ta en oväntad väg förbi soffan en trist tisdagsmorgon i februari.
Kända släktingar: Morfar var Iván Grünewald, son till Isaac.
Här bor jag:
Var: Bostadsrätt på 117 kvadratmeter plus loft på Kungsholmen, Stockholm. Inredningsarkitekt är Jenny Fagerström och byggare är Linus Ek på Pondus Snickeri.
Byggnaden: Gårdshuset byggdes 1904–1906. Bottenvåningen var stall för 24 hästar. Sedan byggdes huset om till verkstad och på 80-talet till kontor. Marge Arkitekter anlitades av Q-gruppen när huset byggdes om till bostäder 2008–2009.