Hem ljuva hem

”Jag gillar ljuset och utsikten mot Södermalm”

Publicerad 2012-04-13 06:00

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln
Bild 1 av 8
Utsikten från balkongen är storslagen med Norra Hammarbyhamnen och Sofia kyrka i fonden. Emma har redan sett vårens första segelbåt passera. ”Då vet man att sommaren snart är här, härligt.” Fladdermusfåtöljen har Emma hittat i en container, överdraget har hon sytt själv. Bordet kommer från Cocktail.
Föräldrarna har valt det mindre sovrummet. Det inramade almanacksbladet kommer från signerat.se. Skåpet ”Brev” i skinn ritade Emma för Asplund förra året.
I hallen möts man av två väggskåp i olivgrön plåt som är en utveckling av ”Brev” i skinn. Pallen ”Stockholm wood” har Emma ritat.
Kannorna är formgivna av Anna Lerinder. Skåpet ”Snö” gjorde Jonas Bohlin och Thomas Sandell för Asplund 1994.Kay Bojesens apa är gammal och har tappat ena örat.
Vid hörnfönstret mot balkongen sitter Fabbe och Julle gärna och klipper och klistrar. Stolarna är designade av Arne Jacobsen.
Sönerna Fabbe och Julle har fått det största sovrummet där de har gott om plats att leka. Hyllan ”Join” har Emma ritat för Ire Möbel. Korgen kommer från Afro art.
Kökssoffan i plywood har Emma byggt själv. En klassiker dyker även upp här: Ray och Charles Eames ”Rockin’ chair”. Kopparna på bordet är gjorda av formgivaren Anna Lerinder. Taklampan ”Nagoia” är från 60-talet, design Ferran Freixa för Santa and Cole. Den rutiga kudden är klädd med Emmas tyg ”Domino”.
Kök och vardagsrum blev ett när Emma tog bort mellanväggen. Arbetsbordet har Emma ärvt från farmor och farfar. Stegen är arvegods från svärföräldrarna. Fåtöljen, som egentligen är en modulsoffa, har Emma ritat. Den heter ”Rejoin”, tillverkas av Ire Möbel och säljs av Länna möbler. Taklampan kommer från Artilleriet i Göteborg.
preload icon

Vitt, grått, svart, natur, inga färgstarka accenter. ­Möbelformgivaren Emma ­Olbers vänder sig till dem som går sina egna vägar i designsvängen.

Vitt, grått, svart, natur, inga färgstarka accenter. ­Möbelformgivaren Emma ­Olbers vänder sig till dem som går sina egna vägar i designsvängen.

Vid Hammarby kaj, ett stenkast från stadsdelen Södermalm och all livlig kommers, lever Emma Olbers halvt om halvt storstadsliv i en hemtrevlig lägenhet på 78 kvadratmeter. Här har familjen bott sedan 2008. Ingen hade någon direkt anknytning till området, undantaget en och annan promenad utmed kajen.

Hörnlägenheten var i toppskick och ligger högst upp i fastigheten med en kvadratisk balkong i nordväst, avsedd för lata dagar.

– Jag gillar ljuset, utsikten mot Södermalm med Sofia kyrka i fonden, och gläds åt att bostaden har minimal insyn, säger Emma Olbers.

Trots att lägenheten var nyproducerad kom Emma på en rad lösningar för att få till den som hon ville. Är man möbelformgivare vet man var skåpet ska stå, och vill gärna planera själv. Ekparketten som egentligen var ekfanér och alls ingen stavparkett fick ett burdust slut. Lacken slipades bort, och för att få en fin lyster målades golven med ljus linoljefärg.

– Jag ville schysta till lägenheten på olika ställen, och började där.

Där köket är i dag var planerat för en vägg. Halvtrist tyckte Emma och valde bort väggen till förmån för farmors och farfars gamla träbord, eller arbetsbord som hon kallar det.

– Då kan man utnyttja golvytorna optimalt.

Jag ser mig omkring och undrar vad hon har för stil.

– Stil? Jag har med mig saker och möbler från föräldrahemmet, från resor, blandat med nyinköpt och prototyper jag själv gjort eller fått som present. Stil … modern, blandad. En stil är något man skapar efter hand. Hemmet förändras i takt med livet.

Fast å andra sidan, Emma har alltid varit målinriktad, är galen i möbler, och lägger ner stor möda på att testa var varenda solitär gör sig bäst, men tycks ändå ha kunnat hålla sina värst strukturerade sidor i schack. 50-talsretro har aldrig lockat, men visst påverkas Emma av 60- och 70-talen när hon bläddrar i inredningsmagasin, men inte mer än så.

– Jag går mina egna vägar.

Färgskalan går i vitt, grått, svart och natur. Olika träslag ger en varm och harmonisk känsla: ek, furu, björk, körsbär, blandat med rostfritt, skinn och svartlackat.

– Sofforna är slitna, inte patinerade, betonar hon. De ger en lugn och varm känsla, och är solklara i vardagsrummets myshörna.

Sovrummet är litet och trivsamt. Färgskalan, vitt och natur, återkommer och harmonierar med kök och vardagsrum. Vägg i vägg med sovrummet har småkillarna sitt rum. I köket har de sin lyxplats vid fönstret där de sitter och ritar med balkongen och Södermalm som utsikt. På balkongen står två fladdermusfåtöljer. Just denna dag blåser det vårsnålt.

– Stolarna hittade jag i en container. Det var ingen match att klä dem. Man behöver inte krångla till det.

– Vad jag drömmer om? En trissjolle. Jodå, jag surfar på blocket.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:TT/Viking Line

Viking Line-färja kolliderade med båt. Tre personer i vattnet. 11  1 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Välbehållen. Svensk kvinna som anmäldes försvunnen i London har hittats.

dykare_500255
Foto:Lee Jin-Man/AP/TT

Dykare: Hörs inga ljud inifrån förlista färjan. 273 personer saknas.

Färjans kapten har gripits. Utreds för att ha övergett skeppet. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Sms gav hopp. Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

”Gjorde något för mitt land.” Hjärnan bakom CIA:s omstridda tortyrprogram försvarar sina metoder. 21  2 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

abughraib_144102
Foto:TT
Annons: