Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Trean blev en luftig etta

Bokmärk artikel
Bild 1 av 6
På spiselhyllan två målningar av Marianne Randolph som konstnären Mats Pehrsson gjort. Buddhafiguren är en present. Den mindre terrassen som vetter mot hustak på Kungsholmen är inredd i japansk stil. Foto: Foto: Elis Hoffman
Marianne Randolph drar i de vita linnegardinerna som täcker fönstren och dörrarna ut mot den större terrassen mot Alströmergatan. I förgrunden matsalsbordet med stolar från Newport. Foto: Foto: Elis Hoffman
Marianne Randolph vid den vita bokhyllan i våningen. Längst bort vid sängen dörren ut till den mindre terrassen. I förgrunden soffan med fåtöljer. Foto: Bild: Elis Hoffman
Köksdelen i våningen. Vita skåp, trähyllor under och knallblå mosaik som lyser upp. Foto: Bild: Elis Hoffman
Foto: Foto: Elis Hoffman
På farfars gamla Amerikakoffert står en raritet – en Royal skrivmaskin – bland modemagasinen. Foto: Elis Hoffman
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Marianne Randolph

Ålder: 57 år.
Yrke: Projektledare och koordinatör för Stockholm Fashion Week för Svenska moderådet. Arbetar med nytt projekt med en modedatabas.
Familj: Dottern Johanna, 37 år och barnbarnet Adam, snart elva.
Uppvuxen i: Byn Vänsjö i Härjedalen och flyttade 1973 till Stockholm.
Bor: I en våning i ett funkishus, byggt 1942, på Kungsholmen i Stockholm.
Bakgrund: Beklädnadslinjen i Östersund, alltid arbetat med kläder, bland annat som inköpare/produktutvecklare på olika kedjor som H & M. Startade basmodemärket Wera och drev det på NK innan varumärket såldes till Åhléns.
Gillar: Att bo på hotell.

Marianne Randolph fann, efter många flyttar, sin drömbostad på Kungsholmen. Men väggarna skulle ut. Och rymd och ljus in. Så hon skapade en enrummare på 57 kvadrat. Med två terrasser.

Marianne Randolph fann, efter många flyttar, sin drömbostad på Kungsholmen. Men väggarna skulle ut. Och rymd och ljus in. Så hon skapade en enrummare på 57 kvadrat. Med två terrasser.

Marianne Randolph hade länge närt en dröm om speciella vinddrag. De syns i italienska filmer i klassiska scener: mot terrassen och dörrarna fladdrar tunna, vita gardiner i luftdraget.

Nu har hon äntligen kunnat genomföra denna dröm i verkligheten.

Annons:

I våningen på Kungsholmen i Stockholm har hon låtit sätta upp vita linnegardiner, som sakta rör sig i vinden ut mot terrassen som vetter mot Alströmergatan.

– Är det inte härligt! utbrister hon när hon kikar ut mot terrassen.

Jo, vyn ser italiensk ut och terrassen är underbar med många blommor och växter. Ett stort olivträd har överlevt ett par flyttar och dottern Johannas skötsel när Marianne varit på resa. Hur?

– Jag har bara klippt bort torra grenar och så har trädet fortsatt att växa, berättar hon, och jag ångrar den dag jag slängde mitt tidigare lilla fina olivträd som jag fått i flyttpresent. Jag som trodde att olivträdet var helt dött, men så var det förmodligen inte.

Detta är kvinnan som flyttat omkring åtskilligt sedan hon kom till Stockholm under tidigt sjuttiotal. Bostäderna har varierat: förort, Gamla stan, en 125 kvadratmeter stor femma på Upplandsgatan som Marianne under en period delade med två av systrarna när dottern Johanna var liten.

Den senaste våningen var en trea på 100 kvadratmeter och en på 16 kvadrat med stor terrass på Västmannagatan i Vasastan, där Marianne bodde i tjugofyra år. Här hyrde vänner in sig periodvis.

Annons:

– Jag har alltid haft kamrater boende hos mig.

Numera kanske det blir svårare, eftersom Marianne Randolph sedan år 2005 bor på femtiosju kvadrat i ett enda rum. Våningen ligger högst upp i ett tidstypiskt gulmålat funkishus på Kungsholmen, byggt 1942, och har två balkonger eller snarare terrasser på vardera sidan.

Men när Marianne tittade på våningen var den mycket märkligt planerad med ett smalt kök och två små rum i ena änden och ett vardagsrum i den andra delen. Emellertid kände hon direkt att detta var den bostad hon ville ha. Hon köpte den men beslöt att här skulle väggar rivas och nytt utrymme skapas.

Varför lämnade du Vasastan, där du hade en jätteterrass?

– Vi sålde vår butik och jag bestämde mig för att resa ut i världen ett tag.

Marianne Randolph ville göra sig riktigt fri och sålde även trerumsvåningen och magasinerade de möbler hon ville behålla. Resan varade i fem månader och gick till USA, Bali, Thailand, Laos, Kambodja, Marocko, Franska riverian.

Hon kom hem utan bostad och arbete men tänkte:

”Det ordnar sig alltid.”

– Jag flyttade in hos min dotter Johanna. Jag tyckte att jag kunde göra det, eftersom hon alltid bott hos mig. Och snart fick jag ett jobb.

Månaderna gick och det blev Johanna som till sist tipsade om det nyrenoverade funkishuset på Kungsholmen.

– Hon tyckte väl att nu räckte det att ha mamma boende hos sig, skrattar Marianne.

Marianne anlitade en arkitekt, Niklas Wahlstein, som ritade upp hennes önskedröm. Hon ville ha en våning som påminner om ett stort hotellrum.

– Jag älskar att bo på hotell och önskade allt i ett enda rum precis som en hotellsvit.

Resultatet har blivit mycket tilltalande och våningen ger ett rymligt intryck trots att den i ett rum innehåller såväl sov- som vardagsrumsdel som kök och matrum. Eftersom våningen löper över ett plan med balkong och terrass och stora fönster på vardera sidan ger den ett mycket luftigt och ljust intryck.

Marianne Randolph berättar att så fort hon kommer in i en lokal funderar hon över:

– Vad kan jag göra här?

Matbord med stolar står mot den långa terrassen mot Alströmergatan medan sängen, som mer liknar en stor och hög soffa, vackert bäddad med överkast från Marocko och många kuddar, vetter mot den mindre terrassen med utsikt över takåsarna. Här kan Marianne ligga och läsa eller titta på teve. Eller varför inte bara njuta av en brasa i den öppna spisen under kulna vinterkvällar? Ovanför sängen en fototavla av Denise Grünstein, som Marianne fick i femtioårspresent.

När Marianne såg den vita bokhyllan på Room ville hon ha den. Jo, den var dyr men den skulle passa perfekt vid den ena väggen. Böcker och minnessaker pryder sin plats bakom skyddande glasdörrar.

Den vita soffan och fåtöljen är från Italien. Soffbordet från Newport följde med från den förra lägenheten liksom den enorma spegeln, perfekt lutad mot väggen bredvid den öppna spisen.

Två läckra fåtöljer är antika och Marianne köpte dem i en antikaffär på sjuttiotalet för barnbidraget och har sedan låtit klä om dem i vitt.

– Johanna tycker därför att de är hennes – men aldrig! säger Marianne bestämt.

Köksväggens skåp går upp till taket och har gott om utrymme liksom lådorna under diskbänken. Blå mosaik ger färg i den annars vitmålade våningen.

Den gamla köksdörren ut till hallen sattes igen och gav plats för ett skåp på ena sidan och en garderob i hallutrymmet. Här finns ett litet men väl disponerat badrum med plats för tvättmaskin.

Marianne öppnar dörren till den mindre balkongen, som är inredd i japansk stil och konstaterar:

– Ja, jag är mycket nöjd med min våning som jag har gjort om efter just min smak.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Ska patrullera Egeiska havet. Tyskland har bett Nato hjälpa EU.

syrien2
Foto:AFP

 ”Är säkra på siffrorna.” 11,5 procent har mist livet eller skadats i Syrien.

riksbankenpuff
Foto:TT

 Ingves om nya räntan. Reporäntan ligger nu på minus 0,5 procent. 88  0 tweets  88 rekommendationer  0 rekommendationer

puffbild_schück1
Foto:DN

 DN:s Johan Schück om räntesänkningen. ”Vi får en period där pengar är i det närmaste gratis”. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
gym-1000
Foto:Anette Nantell

 Jämför kommuner. ”Ska vi få ned sjuktalen måste alla ta sitt ansvar.” 55  0 tweets  54 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: