Trettio fasadfärger döms ut i test

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Följande färgsystem har bedömts som acceptabla:

Akrylatfärger: Alpina Uteakrylat, Alcro Bestå Täckfärg, Alcro Bestå Täckfärg (med alternativ underbehandling för fabriksmålning), Beckers Perfekt akrylat, Caparol Fasadakrylat, Teknos Nordica Eko och Tikkurila Pinja Pro.

Linoljefärg: Beckers Tradition linoljefärg och Kulturhantverkarnas Linoljefärg.

Oljefärg: Engwall & Claesson Lasol Fasadmatt.
Silikonalkydfärg: Colorex Oden Silikonalkydfärg och Jotun Drygolin Extrem.

Alkyd-/akrylatfärg: Jotun Demidekk Optimal, Scanox Butinox 4 och Teknos Woodex Täcklasyr.

Råd vid målning av fasader:
1) Grunda med grundolja
2) Grunda med grundfärg
3) Toppmåla två gånger. Detta kallas systemmålning.
(Följ alltid råden som står på målarburken)

De fyra kom ihågen:
1) Grunda (grundolja)
2) Systemmålning
3) Ändträbehandling (för att hindra fuktuppsugning i ändarna av träet
4) Skikttjocklek (tjockleken på ytskiktet kan ha betydelse, kolla med handlaren).

Trettio av de vanligaste utomhusfärgerna har efter två år möglat så mycket att Folksam avråder från köp. Redan för ett år sedan avrådde Folksam från köp av nio färger av samma skäl. Nu har skaran vuxit till trettio färger.

Trettio av de vanligaste utomhusfärgerna har efter två år möglat så mycket att Folksam avråder från köp. Redan för ett år sedan avrådde Folksam från köp av nio färger av samma skäl. Nu har skaran vuxit till trettio färger.

Totalt har Folksam testet 45 utomhusfärger. Endast femton blev godkända.

- Vi har testat allt från billiga färger köpta i byggvaruhus till dyra färger från specialbutiker. Lågt räknat visar testet att det årligen säljs utomhusfärger som möglar för en miljard kronor till de svenska villaägarna, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.

Annons:

Testet av utomhusfärger som skall målas på husväggar är det första som gjorts i världen. Folksam har ansvarat för testet som gjorts under vetenskaplig ledning av industriforskningsinstitutet IVF i Mölndal. Medverkat har också Gunilla Bok, mykolog på Göteborgs universitet, som forskar kring mögel.

Alla plankor i testet har målats upp inomhus exakt efter de rekommendationer som färgtillverkaren sagt. Man har grundmålat och toppmålat. Sedan har plankorna satts upp i både söder- och norrläge på fyra testplatser i landet - Vindeln, Stockholm (Vaxholm), Borås och Bohus-Malmön. Träpanelerna har suttit uppe i två år och granskats kontinuerligt med lupp för att fastställa graden av mögeltillväxt. För att underkännas skall färgerna ha samma starka mögeltillväxt på minst två av testorterna.

- Alla färger har haft mögeltillväxt. Det vi kallar acceptabelt är mögeltillväxt som den vanliga villaägaren inte ser med blotta ögat, säger Stefan Hjort från IVF, som varit projektledare.

Störst har mögeltillväxten varit i Stockholms- och Boråsområdet. Bäst har färgerna klarat sig på Bohus-Malmön. På Bohus-Malmön gjorde Folksam för flera år sedan ett första test och kritiserades av färgbranschen. De ansåg att platsen på västkusten var fel att testa färger på. Vid detta test har Folksam utvidgat platserna och nu framstår Bohus-Malmön som bästa plats ut mögelsynpunkt beroende på att det inte är så mycket mögelsporer i luften de västliga vindarna från England.

- Ser man på klimatet det senaste året och jämför med normalvärdena på varje ort så har det oftast varit varmare, fuktigare och mer nederbörd detta år, säger Stefan Hjort. De gör att möglet har längre tid på sig att växa.

- Mögelproblemet är i dag helt dominerande för villaägaren. Problem som sprickbildning och avflagning är marginella. Tidigare var röta ett stort problem för branschen då plastfärgerna kom. Därefter förorsakade linoljefärger en del krackelering. I dag heter problemet mögel.

Varför vissa färger klarar sig bättre än andra har Folksam ingen förklaring på. Mögel anses i först hand vara ett estetiskt problem. En husvägg ser inte speciellt fin ut om den redan efter två år är full med svarta prickar. Och det tycks inte vara någon skillnad på söder- eller norrvägg. Tillväxten verkar dock vara något snabbare på södersidan. Däremot är mögel inte farligt.

Vad skall man göra om man fått mögel på husväggen?

- Tvätta väggen med mögeltvättmedel, säger Stefan Hjort. Man får inte bort möglet genom att måla över det.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ubatsbild-500
Foto:Försvarsmakten

 ”Skulle varit tydligare.” Anders Grenstad till DN om felaktiga uppgifterna.

 ”Det var helt klart en ubåt.” Ögonvitttnet till Aftonbladet. 9  1 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare: Alarmismen bör ha rimliga proportioner. 12  6 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

ubatsbild-144
Foto:Privat

 Bilden fick sin förklaring. ”Helt klart jag som är ute och kör på bilden.” 807  42 tweets  765 rekommendationer  0 rekommendationer

”Ubåtshysterin börjar åter gripa omkring sig.”  Clas Svahns blogg.

 Kan användas för ubåtsjakt. Står i stället på utställning i Göteborg. 1879  66 tweets  1813 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Vi saknar förmågan”. Marinchefen till DN om helikopterkapaciteten. 11  6 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Grafik: Här finns ubåtsspåren. Allt om ubåtsjakten – detta har hänt. 112  26 tweets  86 rekommendationer  0 rekommendationer

 Expert: Rysk närvaro i Östersjön del i krigsförberedelse. 207  24 tweets  181 rekommendationer  2 rekommendationer

mystisk-man-500
Foto:Privat

 Fotades i Stockholms skärgård. Trädde fram i TV4 på måndagskvällen. 30  7 tweets  22 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Kollektivtrafiken ett sexistiskt galleri”. Se planschen som ersatte Kvinnolobbyns kampanj. 551  221 tweets  330 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
gamla-stan-500
Foto:TT, Lars Epstein

 Cirka 50 brandmän på plats. ”En mardröm när det brinner här.” 16  5 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hemlig graffitimålare. Polisen har gripit Banksy, enligt medier. Men det finns en hake. 12  9 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

banksey
Foto:Alamy
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: