Trettio fasadfärger döms ut i test

Publicerad 2007-05-09 14:26

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Trettio av de vanligaste utomhusfärgerna har efter två år möglat så mycket att Folksam avråder från köp. Redan för ett år sedan avrådde Folksam från köp av nio färger av samma skäl. Nu har skaran vuxit till trettio färger.

Trettio av de vanligaste utomhusfärgerna har efter två år möglat så mycket att Folksam avråder från köp. Redan för ett år sedan avrådde Folksam från köp av nio färger av samma skäl. Nu har skaran vuxit till trettio färger.

Totalt har Folksam testet 45 utomhusfärger. Endast femton blev godkända.

- Vi har testat allt från billiga färger köpta i byggvaruhus till dyra färger från specialbutiker. Lågt räknat visar testet att det årligen säljs utomhusfärger som möglar för en miljard kronor till de svenska villaägarna, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.

Testet av utomhusfärger som skall målas på husväggar är det första som gjorts i världen. Folksam har ansvarat för testet som gjorts under vetenskaplig ledning av industriforskningsinstitutet IVF i Mölndal. Medverkat har också Gunilla Bok, mykolog på Göteborgs universitet, som forskar kring mögel.

Alla plankor i testet har målats upp inomhus exakt efter de rekommendationer som färgtillverkaren sagt. Man har grundmålat och toppmålat. Sedan har plankorna satts upp i både söder- och norrläge på fyra testplatser i landet - Vindeln, Stockholm (Vaxholm), Borås och Bohus-Malmön. Träpanelerna har suttit uppe i två år och granskats kontinuerligt med lupp för att fastställa graden av mögeltillväxt. För att underkännas skall färgerna ha samma starka mögeltillväxt på minst två av testorterna.

- Alla färger har haft mögeltillväxt. Det vi kallar acceptabelt är mögeltillväxt som den vanliga villaägaren inte ser med blotta ögat, säger Stefan Hjort från IVF, som varit projektledare.

Störst har mögeltillväxten varit i Stockholms- och Boråsområdet. Bäst har färgerna klarat sig på Bohus-Malmön. På Bohus-Malmön gjorde Folksam för flera år sedan ett första test och kritiserades av färgbranschen. De ansåg att platsen på västkusten var fel att testa färger på. Vid detta test har Folksam utvidgat platserna och nu framstår Bohus-Malmön som bästa plats ut mögelsynpunkt beroende på att det inte är så mycket mögelsporer i luften de västliga vindarna från England.

- Ser man på klimatet det senaste året och jämför med normalvärdena på varje ort så har det oftast varit varmare, fuktigare och mer nederbörd detta år, säger Stefan Hjort. De gör att möglet har längre tid på sig att växa.

- Mögelproblemet är i dag helt dominerande för villaägaren. Problem som sprickbildning och avflagning är marginella. Tidigare var röta ett stort problem för branschen då plastfärgerna kom. Därefter förorsakade linoljefärger en del krackelering. I dag heter problemet mögel.

Varför vissa färger klarar sig bättre än andra har Folksam ingen förklaring på. Mögel anses i först hand vara ett estetiskt problem. En husvägg ser inte speciellt fin ut om den redan efter två år är full med svarta prickar. Och det tycks inte vara någon skillnad på söder- eller norrvägg. Tillväxten verkar dock vara något snabbare på södersidan. Däremot är mögel inte farligt.

Vad skall man göra om man fått mögel på husväggen?

- Tvätta väggen med mögeltvättmedel, säger Stefan Hjort. Man får inte bort möglet genom att måla över det.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

polen
Foto:Lukasz Szelemej/AP Amerikanska fallskärmsjägare på plats i Polen på onsdagen.

Ska ha återtagit stad. Upprorsmän i Slovjansk förbereder sig på anfall. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Mynt markerar annektering av Krim. Specialutgåva i Ryssland.

Annons:
Madeleine-Mccann-144
Foto:AP

Försvunna Medeleine McCann. 18 fall där en man tagit sig in i semesterhem i trakten där den brittiska familjen bodde i Portugal. 24  4 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Daniel Poohl, chefredaktör för Expo: Uppdrag Gransknings reportage är en hjärtskärande och skrämmande berättelse om hat, hot och våld. 208  63 tweets  145 rekommendationer  0 rekommendationer

poohl
Foto:TT

Nationaldemokraterna läggs ned. Enligt partiledare Marc Abramsson. 22  13 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons: