Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Nyval 2015

DN:s Niklas Orrenius chattade om SD-reportaget

Bokmärk artikel

Foto: Jonas Lindkvist

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

DN:s Niklas Orrenius chattade på tisdagen om SD-reportaget och SD:s nationalism. Här nedan kan du läsa svaren på läsarnas frågor.

DN:s Niklas Orrenius chattade på tisdagen om SD-reportaget och SD:s nationalism. Här nedan kan du läsa svaren på läsarnas frågor.

dn.se: Välkomna! Då kan vi börja chatten nu?

Lasse: Söder påstår ju att hans citat tagits ur sitt sammanhang och att hans godkännande inte var av det som publicerats. Kan ni inte publicera mejlkontakten er emmelan ?
Niklas Orrenius: Hans citat är inte tagna ur sitt sammanhang. Tvärtom skapade han själv sammanhanget: det var han som började tala om att det fanns människor från "andra nationer" boende i Sverige. När jag frågade vilka han menade svarade han "Det finns exempelvis människor som tillhör den samiska eller den judiska nationen i Sverige". Då fortsatta jag fråga om detta. Jag har inte tagit bort ett enda svar kring detta resonemang eftersom det var så centralt. Tror aldrig att jag har citerat en politiker från något parti så generöst. Eftersom jag förstod att det skulle kunna bli uppståndelse kring hans ord så mailade jag honom allt för godkännande. Han skickade två svar. Först: "Hej Niklas, Tack själv. Ledsen att svar på ditt mail dröjt. Jag har nu kollat igenom och det stämmer bra överens. Jag har dock gjort några små förtydliganden. Med vänliga hälsningar / Best regards Björn Söder" Jag förtydligade då enligt hans önskemål och svarade. Då kom ett svar till: "Hej, Skulle ju gärna velat ändra lite till men du har uppfattat det jag sade och man skall väl inte gå in och snygga till allt för mycket i efterhand :) Med vänliga hälsningar / Best regards Björn Söder" ________________________

Johan: Hej Niklas När ska du släppa hela materialet från intervjun med Söder?
Niklas Orrenius: Nedan följer de frågor och svar som jag inte tog med i tidningen. Annars är allt med: Om opera: "Jag har gått på opera och det kan mycket väl vara fint. Men det finns också mycket som jag vare sig förstår eller uppskattar. Och jag är helt övertygad om att vanligt folk inte är särskilt attraherade av opera. De ser det som något en kulturell elit njuter av, tillsammans med snittar och champagne. Allmogen, det vanliga folket, uppskattar enklare ting och upplevelser. Som Höganäs museum, där höganäskrusens historia visas. Eller friluftsmuseet Fredriksdal i Helsingborg. Jag gör det i alla fall." "Många missförstår oss och tror att vi vill förbjuda kultur när vi kritiserar den. Jag kritiserade ju hårt den där sexutställningen på Kulturen i Lund…" Andres Serrano, ”The History of Sex”? "Just det. Men att jag blev upprörd över den betyder inte att jag vill förbjuda den. Jag ville bara att den inte skulle bekostas av skattepengar. Jag stöder annan kontroversiell konst, som Lars Vilks. Man kan ju säga att det ligger i mitt politiska intresse – men jag vill inte bekosta Vilks konst med skattemedel heller." Om partivännen Aron Emilsson: "Han är otroligt duktig. Han är ett exempel på en ny generation av SD:are. Vi lockar helt andra människor idag än tidigare. Det är folk med högre ställningar i samhället, mer etablerade, med tentakler ute i samhället." Om samarbeten med SD på kommunnivå: "Det blir alltmer av samtal och samarbeten på flera håll. Jag ser det som att motståndet urholkas underifrån. På riksnivå är det annorlunda. Där har alla partiledare investerat så mycket personlig prestige att de aldrig kan samarbeta med oss. De har målat in sig i ett hörn. På kommunnivå finns ofta tätare personliga relationer. Det luckrar upp motståndet mot oss." Om S epitet på SD: ”nyfascistiskt parti”? "Det slår tillbaka mot dem själva. Vi växer och de är desperata. De försöker befläcka oss och öka avståndet. Det funkar inte. Ibland är det du personligen som pekas ut som exempel på fascism i SD. Ditt stöd för dödsstraff och dina uttalanden mot homosexualitet och Pride brukar hållas fram. "Jag uttryckte mig klumpigt när jag ville kritisera Pride. Läste man det illvilligt – och det gör ju våra motståndare - kunde det tolkas som att jag buntade ihop pedofili, tidelag och homosexualitet. Det var jävligt illa. Vad jag ville göra var att föra en filosofisk argumentation där jag diskuterade var gränsen för vad som är normalt går. Pride hade affischer där man sexualiserade barn. ”Kalle, 7, bög” och sånt stod det. Barn har ingen sexualitet. Eller det kanske de har, men de skall inte sexualiseras på sådant sätt och lyftas fram i sådana sammanhang." Blir du ledsen när du kallas fascist? "Klart jag blir. Det är smaklöst. Jag är inte fascist och jag har aldrig varit fascist."

Sydbjörn Svensson: Alla läser ju var och varannan dag om jämförelsen och likheterna mellan SD och och nazismen/fascismen. Detta är ju iofs helt berättigade jämförelser men vad jag däremot saknar i media är lite mer fokus på samtida fenomen som t.ex. i Ungern. Vad händer med ett land där regeringspartiet, som har en väldigt likaklingande ideologi som våra kära "Sverigevänner", får fritt utrymme att förverkliga sitt social/nationalkonservativa tankegods? Lite fokus på detta skulle kanske få en och annan att tänka på att detta, med SD vid rodret, kan mycket väl hända i dagens och morgondagens Sverige. Fidesz ser ju till att idag driva igenom mycket av det SD drömmer om. Vore intressant med en mer djupgående artikelserie!
Niklas Orrenius: Det är en intressant idé. Tack för den.

Alexander: Hej! Varför blir det sådan uppståndelse när en företrädare för ett parti som gör skillnad på folk och folk gör ett uttalande som gör skillnad på folk och folk. Det blir ju inga stora rubriker när en moderat pratar om att sänka skatter eller när en socialdemokrat uttalar sig om att minska inkomstklyftor.
Niklas Orrenius: Jag tror att det blir stor uppståndelse för att många inte förstått att SD är ett nationalistiskt parti som har de här uppfattningarna. Fortfarande tänker många att SD handlar om invandring och bara invandring – medan det är nationalism som är deras huvudgrej. De vill ha ett annat land och stöpa om Sverige, men framställs ofta som ett enfrågeparti.

Camilla: Hej och tusen tack för (ännu) en väldigt viktig artikel! Björn Söder påstod i SVT att du bortsett från delar av hans resonemang och satt ihop citaten så att texten blev missvisande. Det är antagligen ett argument som journalister ständigt får höra, men vad var det för resonemang som, enligt honom, skulle ha förändrat folks uppfattning av hans uttalanden, tror du?
Niklas Orrenius: Just därför var det viktigt för mig att Björn Söder skulle få se sina citat så att jag uppfattat honom rätt. Jag citerade i mitt reportage Björn Söder mer utförligt och generöst än nån annan politiker jag intervjuat. Fråga efter fråga, svar efter svar. Alla kan läsa och bedöma själva, och behöver inte luta sig mot någons tolkning.

Dennis: Hej! Jag vill egentligen bara meddela min beundran för att du håller huvudet kallt och behåller integriteten. Det är förvånansvärt hur Söder i efterhand lyckas förneka sitt eget godkännande av artikeln, när det finns där, svart på vitt. Tack.
Niklas Orrenius: Det är kanske förståeligt också. När man är pressad skjuter man ofta på budbäraren. Faktum är att många sverigedemokrater tackat för artikeln - de tycker att den och Björn Söder presenterar partiets politik på ett bra och korrekt sätt.

Jacob: Hej! Bland de första man lär sig i statskunskap A är skillnaden mellan stat och nation. Staten syftar på själva samhällskontraktet och den territoriella integriteten, medan nationen syftar på folket, i sig definierat av ursprung, seder och kultur. Nationalstat, som följd, är en stat där en nation bor i en stat under samma samhällskontrakt. Samer, som exempel, betraktar sig själva som ett "folk", eller nation, om än som en del av det svenska samhällskontraktet. Frågar du kurder och assyrier, så vill många av dem bevara sin kulturella särart, sin nation, även om de ofta lever i ett annat geografiskt område, i en annan stat och därmed under ett annat samhällskontrakt. Därför förstår jag inte varför det är så känsligt att tala om nation och nationstillhörighet, så länge det inte görs i nedsättande termer. Du har ju bevakat de här frågorna så länge, vore intressant att höra vad du tycker!
Niklas Orrenius: Självklart är det inte alla svenska medborgare som kallar sig för svenskar. Det som är ovanligt med Björn Söder är ju att han som politiker tar sig rätten att definiera andra som svenska respektive icke-svenska. Komikern Soran Ismail definierar sig som både kurd och svensk, men Björn Söder hävdar att det inte går. En lite förbisedd sak är också att Björn Söder under sin föreläsning talade om demokrati, folkstyre. "För att demokratin ska fungera krävs konsensus kring frågan om vilka som utgör folket. Då kommer vi in på nationalismen", sa han. Sedan slår han fast att en hel del svenska medborgare inte tillhör det svenska folket. Det är anmärkningsvärt.

Annons:

Alexander: Hej Niklas! Tack för en viktig artikel. Har du fått några kommentarer från folk som tidigare har röstat sd men efter din artikel kommer att ändra sig?
Niklas Orrenius: Faktiskt ringde en man som en gång i tiden invandrat från Italien. Han sa att han och hans kompisar i höstas röstade på SD, men att de när de läst om Söder och nationalismen i partiet så tvekade de. "Men Niklas", sa han, "vilket parti ska jag annars rösta på om jag vill minska invandringen? I Italien finns tre-fyra såna partier. Ett är fascistiskt, det går bort. Men det finns fler val." Jag svarade lite skämtsamt att han kunde ta en tidsmaskin till 1990-talet och rösta på M eller S.

Tobias: Hej Niklas! Tack för ett bra reportage! En sak som skrämer mig lite är att dom nu får stort utrymme i massmedia för att diskutera olika grader av svenskhet. Tror du att det kan ha varit grundtanken med Björn Söders utspel, att flytta fram positionerna?
Niklas Orrenius: Det var inget "utspel". Han sade saker som han sagt i många år - men kanske inte så rakt och öppet just till en journalist. Han ser inget konstigt i det han säger. Men jag och andra journalister har kanske varit för dåliga på att ställa de rätta frågorna. Vi är ovana vid nationalism i svensk politik och det tar ett tag att förstå hur nationalister resonerar. Dessutom kräver diskussioner om synen på svenskhet mer utrymme än i den vanliga lite snuttiga nyhetsbevakningen.

Fetmedskägg: Jag tror att alla försök från pressen att minimalistisk tillintegöra den svenska identiteten och vår folksjäl, upprör mer än ni tror. Ni framkallar allt detta själva. Ni anser att ni har rätten att tala för ett helt folk.
Niklas Orrenius: Jag skulle aldrig klanka ner på någon som vill bejaka sin svenska identitet. Jag gör det själv när jag kollar på Zlatan i landslaget eller känner stolthet när utländska tidningar skriver något smickrande om Sverige. Men som journalist är det mitt jobb att bevaka politiker. Och har vi nu nationalistiska politiker så är det mitt uppdrag att berätta vad de står för.

Henrik Nordgren: Tror du att SD inom en framtid kommer att splittras? Till ett parti som lyfter problemen med integration och ekonomisk fördelning och till ett parti som är rent nationalists
Niklas Orrenius: Intressant fråga. Det finns redan en klyfta inom SD - inte minst bland SD:s väljare - mellan dem som främst är mot invandringen för att de är oroliga för ekonomin och välfärdsstaten, och dem som är som Björn Söder, som främst är emot den eftersom de vill ha ett kulturellt och etniskt enhetligt Sverige. Den senare är dock starkast och det är det som är partilinjen.

Johanna: Hur tror du att man bäst bemöter SD:s nationalism? I allmänhet och inför nyvalet?
Niklas Orrenius: Det är inte min roll som nyhetsjournalist att utveckla strategier för hur man bemöter SD. Det måste SD:s motståndare klura ut själva.

Skumt: Hej, de jag har stött på som röstade på SD har till min förvåning själva varit arbetskraftsinvandrare eller barn till invandrare och verkar helt ha missat SDs nationalistiska grund - bra att det kommer fram.
Niklas Orrenius: Jag känner också till en hel del sådana SD:are, som invandrade på 60-70-80-talen. Men alla är inte motståndare till nationalism för det. Vissa som kommer från ett land där nationalismen är framträdande och mer bombastiskt manifesterad kan ibland längta efter något liknande i sitt nya hemland.

Johan: Hej Niklas! Tack för en fantastisk artikel i Söndags! Något som oroar mig är att media nu verkar isolera uttalandena till Björn Söder (vilket insinuerar att han, enbart han, råkar vara en ful fisk som sagt fel saker), istället för att fokusera på att SD verkligen är ett radikal nationalistiskt parti och att Björn Söder således bara gav uttryck för hur SD, som parti, faktiskt tycker och tänker. Agerar media rätt i att ställa Björn Söder mot väggen istället för att ifrågasätta SDs ideologi?
Niklas Orrenius: Man ska komma ihåg att Björn Söder i princip bara uttryckte partilinjen i intervjun med mig. Flera SD:are har hört av sig till mig och sagt att de gillar artikeln eftersom nationalismen blev så tydlig. De har saknat det perspektivet i rapporteringen om SD tidigare.

Stina: Så en journalist har aldrig ett ansvar men äger hela instrumentet för att påverka?
Niklas Orrenius: Självklart har jag ett ansvar för det jag skriver. Det var bland annat därför det var viktigt för mig att Björn Söder godkände sina citat. Och det är bland annat därför jag svarar på frågor om mitt arbete här. Förutom att det är givande och får mig att reflektera kring yrkesrollen och journalistik.

Fetmedskägg: Jag ser inte faran med nationalism i ett land. Nationens intresse måste gå före, för den egna befolkningens skull. Nationalism är något vackert, folksjälen. Barnen i Bullerbyn-anda. Ni murvlar säger att så ser inte sverige ut idag. Nej, men det är inte vi som har ordnat det så här. Vi kan få tillbaka Bullerbyn igen. Om vi bara vill. Och det är precis det som så många känner idag. Därför ökar SD. Gällande Söders uttalande så gör han grovt fel i att angripa Samerna... något som inte gynnar partiet.
Niklas Orrenius: Svenskhet kan vara många saker. För dig är svenskhet drömmen om Bullerbyn. För andra är det att hålla traditionen att öppna Sverige för flyktingar levande. Det är svårt att enas och nagla fast svenskheten.

Charlotte: Kanonbra artikel. Jag hoppas att ni kan fortsätta få företrädarna att berätta om sina syften med vissa uttalanden och också få dem att svara på vilka konsekvenser som uttalanden och motioner kan få. Det känns som att det är många som stöttar SD som bara läser ordagrant vad som står i tex. motioner eller vad som sägs utan att förstå att det är precis som i schack - man måste titta några steg längre fram vart saker kan leda och har man då klart syftet så blir det ännu tydligare vad SD vill
Niklas Orrenius: Självklart ska DN fortsätta att bevaka svensk politik på djupet - både SD och andra partier. Nu tackar jag er alla så mycket, både läsare och frågeställare, för en givande chatt!

Niklas Orrenius: Nu tackar jag er alla så mycket, både läsare och frågeställare, för en givande chatt!

dn.se: Intresset har varit väldigt stort och alla frågor har inte kunnat besvaras under denna chatt. Tack till Niklas Orrenius och alla er läsare som ställt frågor. Chatten är nu slut!

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.