Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

DN Debatt

Allmännyttan säljs ut mot hyresgästernas vilja

Snart fattar kommunfullmäktige i Stockholms stad beslut om försäljning av ytterligare 2.800 allmännyttiga hyreslägenheter – utan att fråga hyresgästerna. En undersökning Hyresgästföreningen gjort visar att 80 procent av de berörda anser det viktig att bo hos ett allmännyttigt bostadsbolag skriver Terje Gunnarsson ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Kommunfullmäktige i Stockholms stad ska inom kort fatta beslut om utförsäljning av 2.800 allmännyttiga lägenheter i Bromma, Vällingby och Hagsätra. Under de senaste tio åren har 42.000 lägenheter sålts av de allmännyttiga bolagen i Stockholms stad.

Försäljningen man går till beslut om tillkännagavs den 7 mars när borgarrådet Joakim Larsson (M) kallade till presskonferens i Stadshuset. De 2.800 lägenheterna finns i alla de tre allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholms stad (Svenska bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem). Hyresgästerna hade inte fått någon information innan beslutet blev offentligt. Brev till de berörda hyresgästerna delades ut i brevlådorna först under eftermiddagen samma dag. Många fick beskedet via lokalradion på väg hem från jobbet.

Att kommunala bostadsbolag driver igenom utförsäljningar utan att hyresgästerna blir involverade är upprörande. Dessvärre är det inte första gången detta händer. Hyresgästerna tvingas se sina hem bli sålda utan att ha blivit tillfrågade och utan att ha någon som helst möjlighet att påverka affären.

Hyresgästföreningen genomförde helgen efter beskedet en undersökning bland boende i de sålda fastigheterna. Det visade sig att hela 80 procent ansåg att det var viktigt att bo hos ett allmännyttigt bostadsbolag. För oss på Hyresgästföreningen är resultatet inte förvånande. Vi vet att hyresgäster i allmännyttan är mer nöjda med sitt boende eftersom det lagstadgade hyresgästinflytandet ger hyresgästerna stor möjlighet att påverka sitt eget boende.

Hyresgäster i allmännyttan har också en trygghet i den interna byteskön. För många är internkön en garanti för att de ska kunna byta lägenhet när livssituationen förändras; familjen växer eller krymper, man byter jobb eller vill flytta närmare släkt eller vänner. I ett slag försvinner nu den tryggheten för hyresgästerna i de berörda fastigheterna.

Den aktuella försäljningen är dessvärre ingen isolerad händelse. Den är en del av en medveten politisk strategi där allmännyttan säljs för att finansiera andra kommunala utgifter och där antalet hyresrätter ska minska. Stockholms allmännytta kommer efter den aktuella försäljningen att ha minskat från drygt 110.000 lägenheter till 70.000 lägenheter. Det betyder att mer än en tredjedel av de allmännyttiga hyresrätterna har försvunnit från en storstadsregion som varje dag ökar sin befolkning med två busslaster.

Politikerna talar sig ofta varma om vikten av fler hyresrätter för en växande och dynamisk tillväxtregion. Inför valet lovade politikerna i Stockholms stad en kraftig nyproduktion av hyresrätter. Men det är stor skillnad mellan ord och handling. Trots alla löften är det faktiska tillskottet av hyresrätter negativt i Stockholm. År 2010 var nettoförändringen av hyresrätter minus 8.000, och under perioden 2000–2010 har antalet hyresrätter minskat med 33.000.

Det är oansvarigt av kommunpolitikerna att på detta sätt försöka undandra sig sitt bostadsförsörjningsansvar. I stället för att i handling verka för en utveckling av Stockholmsregionen smiter man undan och skyfflar problemet under mattan i hopp om att någon annan ska ordna det.

Och som om det inte vore nog med att åderlåta hyresrättsbeståndet i Stockholm vill man även urholka de allmännyttiga bostadsbolagens ekonomi.

Därför röstar de folkvalda även om utdelning av 1,3 miljarder från bolagen. Pengar som ska gå till annan kommunal verksamhet som vägar, centrumanläggningar, idrottsanläggningar och exploateringskostnader för nya bostadsområden (utan krav på nyproduktion av hyresrätter). Pengar som hyresgästerna har betalat in till bolagen och som nu ska användas för att lappa och laga kommunens egen budget, vilket i klartext innebär en dubbelbeskattning av hyresgästerna. Det är skamligt!

Terje Gunnarson, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.