”Dags för omtag i klimatpolitiken”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Det är välkommet att miljöminister Lena Ek till slut har bestämt sig för att stödja EU-kommissionens blygsamma förslag att reformera handelssystemet med utsläppsrätter (DN Debatt 11/2), skriver Jens Holm (V).

Det är välkommet att miljöminister Lena Ek till slut har bestämt sig för att stödja EU-kommissionens blygsamma förslag att reformera handelssystemet med utsläppsrätter (DN Debatt 11/2), skriver Jens Holm (V).

EU:s handelssystem med utsläppsrätter, EU-ETS, ska vara EU:s främsta verktyg att minska utsläppen av växthusgaser. Det omfattar 40 procent av utsläppen inom EU. Systemet har länge varit nära en kollaps. Idag har priset på en utsläppsrätt rasat till att vara så lågt som 30 kronor per utsläppsrätt (ett ton CO2). De flesta är överens om att priset måste vara ungefär det tiodubbla för att systemet verkligen ska göra det mycket dyrare att släppa ut. EU-kommissionens förslag om att tillfälligt undanta 900 miljoner ton utsläppsrätter från handelssystemet är välkommet, men långt från tillräckligt. Långt fler utsläppsrätter borde undantas. Kommissionen har också lagt fram flera andra åtgärder, som exempelvis minska köpen av billiga utsläppskrediter eller att införa ett minimipris för utsläppsrätter. Viktiga förslag som Lena Ek inte bemöter.

Lena Ek försöker nu framställa sig och regeringen som de som räddar systemet. Tyvärr är verkligheten snarare det motsatta. Flera länder har tidigt krävt en reformering av systemet, inte minst Storbritannien. Jag har själv frågat Lena Ek ett fleratal gånger hur hon vill reformera det havererade handelssystemet, jag har aldrig fått ett vettigt svar. Lena Ek skriver att hon ska verka för att ”förutsättningarna ska öka för att EU ska kunna skärpa sitt mål för utsläppsminskningar till 2020 från 20 till 30 procent.”

Annons:

Vad betyder egentligen detta? Ett kan vi vara säkra på, Lena Ek driver inte att EU ska höja sina minskningsambitioner till 30 procent. Då hade hon förstås sagt det rakt ut. Varför inte göra som exempelvis Storbritannien och Danmark och kräva att EU ska minska sina utsläpp med 30 procent till 2020? Det är oärligt att göra som Lena Ek, försöka ge skenet av att hon driver en mer progressiv klimatpolitik än vad hon egentligen gör.

Det går inte att komma ifrån att den rådande krisen inom EU:s handelssystem med utsläppsrätter är ett hårt slag mot Lena Ek och alla andra som hoppats på marknaden som välgörare för klimatet. Det näst intill havererade handelssystemet visar att när marknaden inte levererar måste politiken gå in och styra upp. Marknaden har nu under flera års tid varit oförmögen att sätta ett rimligt pris på koldioxid, nu tvingas politiken plocka bort utsläppsrätter för att på så sätt höja priset. Vi måste ställa oss frågan, törs vi verkligen lita på marknaden för att lösa ödesfrågor som att minska våra utsläpp av växthusgaser?

Nu har vi utsläppshandelssystemet på plats. Det är rimligt att strama upp detta så att det börjar fungera. Men det kan inte räcka. Det är inte förrän varje land fattar de viktiga politiska besluten om minskade utsläpp vi kommer närmare en lösning på klimatfrågan. I Sverige har regeringen alltmer avhänt viktiga styrmedel som miljöskatter och miljöavgifter. I jämförelse med andra OECD-länder ligger Sverige långt ifrån toppen när det gäller ambitionsnivå på miljöskatter. Det statliga stödet till lokala klimatinvesteringar har regeringen avskaffat. Regeringen har skapat stor osäkerhet för framtiden för förnybar energi då man öppnat upp för nya kärnkraftsreaktorer istället för att säga att all ny energi ska produceras förnybart. På den internationella arenan tappar Sverige allt mer i förtroende, inte minst för att vi inte kan leverera ett nytt additionellt klimatbistånd.

Att politiskt styra upp ett havererat handelssystem för utsläppsrätter är ett måste. Men de senaste årens klimatpolitik har varit en stor besvikelse. Det är dags för ett omtag i klimatpolitiken. Endast så kan Sverige bli en föregångare.

Jens Holm (V), riksdagsledamot, klimattalesperson och tidigare EU-parlamentariker 2006-2009, bland annat med ansvar för EU:s handelssystem med utsläppsrätter

Läs mer:

”Höjt pris på utsläppsrätter räddar EU:s klimatverktyg”

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

su24
Foto:AP De ryska stridsplanen ska ha varit av typen SU-24.

 Söder om Öland. Två plan korsade den svenska territorialgränsen. 77  8 tweets  60 rekommendationer  9 rekommendationer

 Säkerhetsexpert: Kränkningen ett test av vår försvarsförmåga. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Putin i hemligt dokument. Även Kiev, Riga, Vilnius, Tallinn och Bukarest räknas som snabba kap. 323  25 tweets  292 rekommendationer  6 rekommendationer

putin_144102
Foto:AOP

 Ukrainas president i USA. Talade inför kongressen och mötte Obama.

 DN:s Michael Winiarski: Ockupationen kan att bli permanent.

 Putin i samtal med Barroso: Jag kan inta Kiev på två veckor.

 Självständighet, eller? De första delresultaten väntas vid 03-tiden.

Annons:
SDZ
Foto:Anders Wiklund/TT

Innan vi stämplar folk som ”rasister” och ”fascister” bör vi fråga hur de tänker. Det finns mindre dramatiska tolkningar, skriver Maciej Zaremba.  Läs mer. 3523  181 tweets  3300 rekommendationer  42 rekommendationer

 Kolla DN Valbevakaren. Parti för parti ända ned på valdistriktet.

Annons:

 Framgår av utredning. Nya bostadsrättsföreningar kan pusta ut. 12  4 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Krockade på onsdagen. ”Vi utreder misstanke om att föraren inte sett sig för i korsningen.” 55  3 tweets  52 rekommendationer  0 rekommendationer

kungabil
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: