Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Greklands kris

”Det sociala kontraktet är upplöst i Grekland”

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Inget förtroende för staten. Den ekonomiska krisen slår hårt och grekerna litar inte längre på politikernas förmåga att lösa välfärdsproblemen, visar en ny undersökning. Det sociala kontrakt mellan staten och medborgarna som krävs i varje välfärdsstat tycks vara upplöst i Grekland, skriver Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB.

Inget förtroende för staten. Den ekonomiska krisen slår hårt och grekerna litar inte längre på politikernas förmåga att lösa välfärdsproblemen, visar en ny undersökning. Det sociala kontrakt mellan staten och medborgarna som krävs i varje välfärdsstat tycks vara upplöst i Grekland, skriver Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB.

Grekland befinner sig i djup ekonomisk kris. Bara under 2011 sjönk BNP med närmare sju procent. I år räknar den grekiska centralbanken med att produktionen kommer sjunka med ytterligare fem procent. Löner har sänkts och en femtedel av grekerna har inget arbete i dag. Flera sparpaket har genomförts. Vid valet den 6 maj visade grekerna sitt missnöje med den förda politiken och det politiska kaos som följde tvingade fram nyvalet den 17 juni.

Att situationen i Grekland är mycket allvarlig visar också årets upplaga av SEB:s Välfärds­barometer. Varje år mäter vi svenskarnas attityder till välfärden. I år har vi också undersökt hur befolkningarna i de övriga nordiska länderna och i de tre Medelhavsländerna Grekland, Spanien och Italien förhåller sig till sin välfärd. Resultaten, som presenteras i dag, är anmärkningsvärda, särskilt för Grekland.

Annons:

Det sociala kontrakt mellan staten och medborgarna som krävs i varje välfärdsstat tycks vara upplöst i Grekland. Med tanke på de ekonomiska problem som Grekland går igenom är det inte förvånande att befolkningen är missnöjd. Men grekernas missnöje är så djupt att det väcker oro kring landets möjligheter till återhämtning inom rimlig tid.

En akut fråga är hur man ska höja skatteintäkterna i ett land där befolkningen inte tror sig få något tillbaks. När tilltron till statens förmåga att leverera välfärdslösningar är i botten är benägenheten att betala högre skatt rimligen också mycket låg.

I vår undersökning vägs resultaten från frågorna samman till ett index som kan variera mellan 0 och 100. I Grekland når ingen välfärdstjänst över indexnivån 33. Landet har ett genomsnitt på 23. Det är inte bara lägre än Danmarks 58 eller Sveriges 50, det är också klart lägre än de sydeuropeiska grannarna Italien 35 och Spanien 43.

Allra lägst förtroende har grekerna för de delar av välfärden som är kopplade till arbetsmarknaden och den ekonomiska tryggheten. Förtroendet för att man vid ekonomisk kris kan känna sig trygg i att få försörjningsstöd får det unikt låga indexet 12. Motsvarande siffra i till exempel Sverige är 42 och i Spanien 28. Förtroendet för att man kan känna sig trygg vid arbetslöshet är nästan lika lågt, 14. Tryggheten med att få hjälp från det som motsvarar Arbetsförmedlingen för att komma tillbaka till arbetslivet har index 18.

Att förtroendet för arbetslöshetsersättning är lågt förstår man när man tittar på de grekiska ersättningsnivåerna. Sedan mars i år är den grundläggande ersättningsnivån för arbetslöshet i Grekland 360 euro per månad. Därutöver 10 procent för varje barn den arbetslöse har. Det är en väldigt låg ersättning jämfört med de nordiska länderna.

Jämfört med de andra länderna i vår undersökning har grekerna också mycket lågt förtroende för vårdens kvalitet. Det gäller såväl tandvården (27) som sjukvården (29). Lite större är förtroendet för tillgängligheten, det vill säga att man får vård inom rimlig tid om man blir sjuk (33).

Annons:

Grekernas låga förtroende för barnomsorgen och skolan är också oroväckande (26). Genomsnittet för alla jämförda länder är 53, och både Italien (46) och Spanien (56) har mycket högre betyg än Grekland.

I den internationella skolundersökningen Pisa som OECD genomför vart tredje år kom dock Grekland på 25:e plats av OECD-länderna 2009, en plats över Spanien och tre under Italien. Det illustrerar att mätningar av förtroende för välfärdssystem delvis fångar något annat än den absoluta nivån på välfärdstjänsterna. Det är snarare hur dessa tjänster lever upp till människors förväntningar som SEB:s välfärdsindex fångar.

Men det finns förmodligen också en framåtblickande dimension i svaren. Det reflekteras till exempel i grekernas mycket låga förtroende för pensionssystemet. Påståendet att man kan känna sig trygg som pensionär får indexsiffra 18. Det låga förtroendet är utifrån dagens pensionsnivåer lite förvånande. Pensionsåldern i Grekland är 65 år men man kan få full pension efter 37 försäkringsår, oavsett ålder. Pensionens storlek beräknas på snittlönen under de sista 5 åren. Enligt OECD:s statistik har grekerna mycket högre pensioner än svenskarna i förhållandet till lön före pension. Ändå är förtroendet för pensionssystemet väldigt lågt vilket vittnar om att det nog snarare är dystra framtidsutsikter än låga pensionsnivåer i dag som avspeglas i mätningen.

Det är också tydligt att situationen är speciell i Grekland. Även Italien och Spanien är i ekonomiskt tuffa lägen, men medborgarnas förtroende för statens välfärdstjänster är betydligt högre. I genomsnitt ligger Italien och Spanien lägre än de nordiska länderna men framför allt Spanien har inom vissa områden högre förtroende för vissa välfärdstjänster än till exempel Sverige. Det är viktig kunskap att ha med sig när olika alternativ för att klara krisen, inklusive skattehöjningar, vägs mot varandra.

I Norden är medborgarnas förtroende för välfärdsstaten i huvudsak fortsatt starkt. Men Välfärdsbarometern visar att svenskarna är det i folk i Norden som är minst nöjda med välfärden. Det är oroande med tanke på att demografin kommer att sätta ytterligare press på välfärdssystemen framöver. På endast ett område är svenskarna mest nöjda, och det gäller det ekonomiska stödet till barnfamiljer.

Det vi undersöker i Välfärdsbarometern är attityderna till välfärden inom en rad områden. Orsaken till att attityderna ser ut som de gör ger inte den här undersökningen svar på. Vi vet inte heller hur förtroendet för den grekiska statens välfärdstjänster var före krisen.

Men det vi kan se är att läget i Grekland är mycket allvarligt. Frågan är hur den grekiska staten ska kunna återupprätta förtroendet samtidigt som landet kommer att tvingas till nya nedskärningar. Den frågan kommer grekiska politiker att tvingas brottas med. Även om parlamentsvalet den 17 juni skulle leda till en stabil regering är resan för att återupprätta det sociala kontraktet i Grekland mycket lång.

Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB

Kommentarer (13)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 26  0 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 646  0 tweets  645 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 7  0 tweets  6 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 79  0 tweets  78 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 3862  0 tweets  3862 rekommendationer  0 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
Annons:

 Förödande för flickor. Väntas öka lavinartat, enligt rapport från Unicef.

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 22  0 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 529  0 tweets  528 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 178  0 tweets  176 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: