Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Foto: Adam Ihse

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Läs mer på DN.se

Publicerat på DN Debatt om klimatfrågan i höst: 12/10: ”Så löser vi knäckfrågan inför Köpenhamnskonferensen”. Chefen för FN:s kommission för hållbar utveckling och Natur­skyddsföreningens generalsekreterare. 3/11: ”Nu måste USA och Kina följa EU i klimatfrågan”. Statsminister Fredrik Reinfeldt. 16/11: ”Köpenhamnsmötet kan alltjämt bli en milstolpe”. Miljöminister Andreas Carlgren. 5/12: ”Nu måste världens ledare leva upp till klimatlöftena”. Danmarks minister för miljökonferensen. 7/12: ”FN:s framtidsscenarier för klimatet är rena fantasier”. Energiexperten Kjell Aleklett. 14/12: ”Jordens smältande isar måste räddas redan nu”. Norges utrikesminister. 16/12: ”Extrema oväder hänger inte ihop med ett varmare klimat”. Kungliga Vetenskapsakademiens klimatdokument. 18/12: ”De länder som släpper ut mest bör bilda ett eget forum”. Gröna liberala samhällsdebattörer.

”Klimatmötet i Köpenhamn ett monumentalt nederlag”

Bokmärk artikel

Maria Wetterstrand: Det är dags för en klimatprogressiv allians som utgår från ambitioner och förändringsbenägenhet – inte nationsgränser. Efter Köpenhamn behövs nytänkande inom FN-systemet om hur klimatförhandlingarna bedrivs. Det behövs också starkare pådrivande krafter. Sverige bör ta initiativ till ett nytt samarbete mellan klimatprogressiva länder och andra aktörer från både nord och syd. En sådan allians skulle kunna införa bilaterala klimatskatter på flyg mellan länderna – pengar som kan användas till gemensamma klimatinvesteringar i utvecklingsländer. Även miljöframsynta företag behöver en samarbetspartner på den politiska arenan. De länder som väljer att gå före kan inspirera andra. Klimatet har inte tid att vänta på några som hela tiden vill trycka på bromsen, skriver Maria Wetterstrand.

Maria Wetterstrand: Det är dags för en klimatprogressiv allians som utgår från ambitioner och förändringsbenägenhet – inte nationsgränser. Efter Köpenhamn behövs nytänkande inom FN-systemet om hur klimatförhandlingarna bedrivs. Det behövs också starkare pådrivande krafter. Sverige bör ta initiativ till ett nytt samarbete mellan klimatprogressiva länder och andra aktörer från både nord och syd. En sådan allians skulle kunna införa bilaterala klimatskatter på flyg mellan länderna – pengar som kan användas till gemensamma klimatinvesteringar i utvecklingsländer. Även miljöframsynta företag behöver en samarbetspartner på den politiska arenan. De länder som väljer att gå före kan inspirera andra. Klimatet har inte tid att vänta på några som hela tiden vill trycka på bromsen, skriver Maria Wetterstrand.

Klimatmötet i Köpenhamn har inte klarat att ta ansvar för klimatfrågan åt mänskligheten. Inget konkret avtal med legal status finns på plats. Viktiga beslut skjuts på framtiden, vilket innebär fortsatt osäkerhet och risk för rejäl handlingsförlamning gällande klimatinsatser.

Vi är många som förstått riskerna med att låta utsläppen av växthusgaser fortsätta öka. Det handlar om att vi spelar med hela länders möjligheter att existera i framtiden. Miljontals människor riskerar att förlora sina hem och sin försörjning. Världens BNP kan drabbas hårt i längden av den brist på handlingskraft som världens ledare visat.

Annons:

Det är inget annat än ett monumentalt nederlag för alla aktörer. Nu krävs det rannsakan och ett självkritiskt förhållningssätt för att inte även framtida förhandlingar ska förbli paralyserade av motsättningar.

Det är lätt att känna hopplöshet och modlöshet i en situation som denna. Samtidigt är det inget alternativ att ge upp. Tvärtom. En dålig Köpenhamns­överenskommelse ställer ännu högre krav på att vi som vill mer fortsätter att arbeta. Annars klarar vi inte att bromsa klimatförändringarna, vilket vore förödande för mänskligheten.

För det första behövs nytänkande inom FN-systemet om hur klimatförhandlingarna bedrivs. För det andra behövs starkare pådrivande krafter.

Sverige borde ta initativ till ett nytt internationellt samarbete mellan klimatprogressiva länder. Det ska vara en progressiv koalition som utgår från klimatambitioner och förändringsbenägenhet i stället för nationsgränser – en Alliance for progressive actors. Då kan vi bidra till att möta båda dessa utmaningar.

Alliansen av progressiva aktörer ska inkludera länder i både nord och syd. Ju fler länder som kommer med, desto större kraft får organisationen.

Vi i Sverige har goda möjligheter att ställa om, med ett starkt stöd från folket. Och vi är inte ensamma. Det finns i dag flera länder som är beredda att vara progressiva i klimatfrågan och ta sin del av det globala ansvaret, oberoende av om deras utsläpp är stora eller små. Maldivernas president har utlovat att hans land ska bli koldioxidneutralt till 2020, detta trots att hans nation står för mindre än en promille av de globala utsläppen.

Annons:

De nationer som väljer att stå utanför en progressiv samling gör ett tydligt klimatpolitiskt val. Vi måste lämna bakom oss förhandlingstaktiken att bara jämföra sig med andras ambitioner, något som Kina, USA och EU och många andra har ägnat sig åt. EU:s villkorande av sina egna utsläppsmål med andras agerande ger en signal att det går att förhandla med klimatet.

Det finns i sådana här sammanhang en oro för att vara i frontlinjen. Den som går före riskerar att vara den som gör misstagen som andra sedan kan undvika. I en klimatprogressiv allians kan länder stötta varandra, utbyta erfarenheter om fungerande lösningar, samarbeta om utveckling av ny teknik och nya metoder för klimatarbete. Det är absolut nödvändigt att den arbetar i nära dialog med forskarsamhället.

En allians av klimatprogressiva länder kan samordna politiska styrmedel för att ge tydliga långsiktiga signaler till företag att det kommer att löna sig att agera i en viss riktning.

Det skulle vara möjligt att införa bilaterala klimatskatter på flyg mellan de progressiva länderna och använda pengarna till gemensamma klimatinvesteringar i utvecklingsländer. På så vis kan effekten bli betydligt starkare än om varje land går ensamt.

I dag finns det en rad olika grupper och undergrupper av länder i de internationella klimatförhandlingarna. G 77 samlar utvecklingsländerna och har flera undergrupper. Konflikter mellan rika och fattiga länder har gjort förhandlingarna i Köpenhamn svåra att genomföra. Mellan de rika länderna finns stora skillnader, liksom mellan olika grupper inom G 77. En allians av klimatprogressiva länder kan agera som en blocköverskridande grupp i klimatförhandlingarna och luckra upp låsningar.

För att kunna lämna klimatdiplomatins skyttegravar krävs nytänkande och samling. Ett bra tillfälle att få i gång en klimatprogressiv allians vore inför de kommande klimatförhandlingarna i Bonn i juli nästa år. Då har länderna och aktörerna god tid på sig innan den stora förhandlingen vid COP 16 i Mexico City i december.

I nästa klimatförhandling kan ett sådant väl strukturerat och uppbyggt samarbete bidra till ett bättre internationellt avtal.

Utöver nationer är det viktigt att andra aktörer kan samarbeta under ett progressivt paraply. En ny organisation måste knyta till sig progressiva kommuner och regioner. I USA har många delstater antagit ambitiösare klimatmål än den federala nivån i frustration över den förda politiken. Arnold Schwarzenegger efterlyste i Köpenhamn ett globalt klimatmöte för städernas utmaningar.

En klimatprogressiv allians av länder måste ha en bra dialog med de ideella organisationer som driver miljö- och utvecklingsfrågor. Den förtroendekris som uppstått mellan de politiska institutionerna och de icke regeringsanknutna rörelserna – så kallade NGO:s – under mötet i Köpenhamn kommer att ta ett tag att lösa. Folkrörelsernas röst måste få höras.

Även klimatprogressiva företag behöver en samarbetspartner på den internationella politiska arenan. Politiken behöver ligga i frontlinjen så att miljöframsynta företag inte missgynnas av frikostiga utsläppsregler för andra. Genom en nära dialog med internationella företag med höga miljöambitioner kan politiken bli stöd för en positiv utveckling. Det finns en stark vilja på många håll inom företagsvärlden att ställa om och bli en del av lösningen. Företag som vill ta större ansvar ska känna sig trygga att politiken är på deras sida.

Sammantaget ser vi en utveckling där institutioner på andra nivåer än den nationella samlas för att driva en ambitiösare klimatpolitik. Det handlar om att värja oss mot det största både miljömässiga och säkerhetspolitiska hot mänskligheten stått inför – klimatförändringarna.

EU är ett exempel på hur samarbete kan lyfta ambitionerna, men det behövs ett samarbete som kan komma ännu längre. Det blir en viktig uppgift för en ny regering att agera för nytänkande även på den internationella arenan.

När de viktiga besluten inte klaras av på den högsta politiska nivån, så måste nya initiativ komma underifrån. På alla nivåer måste vi göra allt vi kan för att sprida en fortsatt positiv kraft i klimatarbetet.

Den som väljer att gå före inspirerar andra. Den som tvekar och håller sig i bakgrunden blir sällan en inspiratör. Oavsett om det handlar om företag, kommuner, enskilda människor eller länder.

De länder som väljer att gå före kan inspirera andra länder att göra mer. Klimatet har helt enkelt inte tid att vänta på några som hela tiden vill trycka på bromsen.

Maria Wetterstrand
språkrör Miljöpartiet de Gröna

Kommentarer (161)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Colorado4-1000
Foto:AP, Reuters

 Sköt ihjäl två i USA. Dramatisk insats – minst elva offer på kvinnoklinik.

sdstenberg1000
Foto:Anders Hansson

 Ewa Stenberg: Övriga partier gör allt för att undvika SD:s mål om nyval. 6  0 tweets  5 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ville slopa vice-rollerna. Åkesson förslag fick nobben av SD-ombuden.

Moske
Foto:DN

 Forskaren Aje Carlbom: SD-ledarens förslag skulle kunna gynna muslimer i Sverige. 463  0 tweets  462 rekommendationer  1 rekommendationer

 Kritiken tillbakavisas av partistyrelsen. Det blev bråk direkt på Sverigedemokraternas landsdagar. 29  0 tweets  28 rekommendationer  1 rekommendationer

wigh488
Foto:DN
vilks3-1000
Foto:Anders Hansson

 DN möter Lars Vilks. Bevakas av beväpnade livvakter dygnet runt.

Annons:

 Föll ihop på banan. Hästens liv gick inte att rädda. 13  0 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

filur-288
Foto:TT

 Prestigepris till Henrik Larssons dotter. Glänste inför stolt pappa.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: