Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”M måste växla spår om polisen”

Maria Abrahamsson (M): Bjud in till blocköverskridande överläggningar om hur polisväsendet ska organiseras.

Jag vet inte vad som är värst: Att Stockholmspolisen försvårar Rikskrims arbete genom avsiktliga läckor eller att Rikskrim mörkar information till Stockholmspolisen, eller att tips till polisen schabblas bort eller inte följs upp av prestigeskäl?

Revirstriderna mellan Rikskriminalen och Stockholmspolisen har till ingens förvåning fått ny fart efter helikopterrånet. Därför satt utspelet på DN Debatt den 3 oktober om att slå ihop landets 21 länspolismyndigheter mitt i prick.

Synd bara att det inte var landets justitieminister som stod för initiativet, utan Thomas Östros (S), Ulla Andersson (V) och Mikaela Valtersson (MP). Sällskapet ser framför allt en möjlighet till statsfinansiella besparingar. Inget fel i det, tanken tilltalar säkert även finansminister Anders Borg. Självklart har medborgarna rätt att få maximal utdelning på de snart 20 miljarder skattekronor som årligen pumpas in i polisorganisationen.

Hittills har Polisförbundet satt stopp för varje idé om att reformera polisens organisation och arbetssätt. Men polisfackets bas Jan Karlsen överraskade med att inte säga tvärt nej till oppositionens utspel.

Därmed yppar sig ett gyllene tillfälle för regeringen att göra allvar av de organisationsförändringar som är nödvändiga.

För regeringen gäller det nu att inte förlora initiativet till oppositionen. Visst är Alliansens förstärkning av rättsväsendet befogad, liksom satsningen på att det nästa år ska finnas 20 000 poliser.

Fast när det till och med hos polisfacket börjar sjunka in att bara fler poliser inte räcker, då är tiden mogen även för det stora rättstrygghetspartiet att växla spår.

Ingen har i dag en färdig ritning till hur en ny polisorganisation i detalj bör se ut. I höstens budgetproposition antyds att regeringen har en utredning på gång. Så sätt igång. Varför inte också bjuda in till blocköverskridande överläggningar om hur polisväsendet lämpligast organiseras i framtiden?

Tre huvudspår bör stå i fokus. Stenkastande ungdomar och bilbränder i utsatta områden är bara några exempel på att polisen måste anpassas bättre till de olika lokala ordningsstörningar som finns. En återgång till kommunal polis är kanske inte lösningen överallt, men låt kommuner som vill testa få göra det. Fler nöjda invånare kan som en extra bonus sätta käppar i hjulet för Sverigedemokraternas fiskande efter missnöjesröster i problemtunga stadsdelar.

Rättssäkerhet och effektivitet måste vara ledord även vid polisens operationer på nationell nivå. I dag väcker alltför ofta polisens kraftsamlingar mot den grova och organiserade brottsligheten associationer till konstaplarna Kling och Klang. Det inger inte respekt vare sig hos medborgarna, de kriminella eller polisens internationella samarbetspartners.

Komplettera sedan Rättssverige med en specialstyrka på ett par hundra special­utbildade poliser att sättas in på direkt order av rikspolischefen vid särskilt grova brott. Känns det utmanande att tala om ett svenskt FBI så låt bli. Det viktiga är att styrkan kan mobiliseras utan att klartecken behöver inväntas från länspolischefer som agerar efter mottot: kan bäst själv. Där har vi en av poängerna med att slå ihop dagens 21 polismyndigheter till en. Helikopterrånet är bara det senaste beviset för att reformen borde ha varit på plats för länge sedan.

Maria Abrahamsson
riksdagskandidat (M)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.