Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Moderaternas politik tilltalar inte de unga”

Foto: Ulf Palm
Muf:s ordförande inför partistämman: Moderaterna måste locka de unga väljarna för att vinna valet 2010. Moderaterna måste utvecklas. Partiet måste vara aktivt i debatten om en modern upphovsrätt. Las måste reformeras så att unga lättare får jobb. På ett flertal områden måste partiet formulera en vision om framtiden som kan återvinna förtroendet hos de unga, skriver Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman.

När Moderaterna i dag samlas för parti­stämma i Västerås är det med ett svagt EU-val i ryggen. Som svagast var vi bland unga mellan 18 och 30 år, där vi endast lyckades övertyga elva procent om att rösta på Moderaterna. I opinionsundersökningar inför riksdagsvalet 2010 ligger vi också mycket lågt bland unga. I förnyelsen av partiet har diskussionen om frihet och framtiden fått en för liten roll. För att åter kunna locka unga måste partiet utvecklas.

Integritetsdebatten har på många sätt format unga människors uppfattning om Moderaterna. Vår politik på området tilltalar inte unga eftersom den saknar bäring på deras verklighet. Vi har inte sett nätet som en arena för frigörelse där kunskap och affärsmöjligheter sprids och skapas. I stället har det misstänkliggjorts som en mötesplats för terrorister, mobbning och spelberoende. För att lyckas attrahera unga behövs en nyfikenhet om framtiden och en inställning att ny teknik innebär nya möjligheter. Flera av regeringens reformer har varit misslyckade och teknikfientliga. Moderaterna måste förnya engagemanget för den personliga integriteten och vara aktiva i debatten om en modern upphovsrätt.

Dock går det inte att förklara det knappa stödet bland unga med endast den haltande integritetspolitiken eftersom unga är mer mångsidiga än så. I förnyelsen av Moderaterna har det varit viktigt att se samhällsproblem och i tider av global finansiell oro har det varit viktigt att agera ansvarsfullt. Regeringens linje leder till att Sverige nu verkar återhämta sig snabbare än andra länder. Tyvärr har Moderaterna som parti inte orkat bära den lika viktiga uppgiften att formulera en vision för framtiden och en idé för Sverige.

På partistämman är det därför avgörande att vi vågar fatta beslut som inte bara tar ansvar för statsfinanserna, utan som också stakar ut en väg in i framtiden. Det går inte att vinna valet 2010 utan de rekordmånga unga väljarna.

Mest brådskande är arbetsmarknaden. Sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar kommer säkert att ha en positiv effekt, men fler reformer krävs. Las gör att arbetsgivare inte vågar anställa i goda tider och att ungdomar diskrimineras i dåliga. Det finns också tröskeleffekter som gör att ungdomar inte vågar eller vill jobba, till exempel fribeloppet.

Vi måste också fortsätta att göra arbete mer lönsamt. Sverige har fortfarande världens mest omfattande och generösa bidragssystem. Drivkrafterna att jobba är för små, speciellt för jobb som ungdomar kan få. Vi måste fortsätta att byta bidrag mot skattelättnader för dem med lägst inkomster.

Moderaterna måste också ha en tydlig ambition för högre studier. Matchningen mellan studier och yrkesliv är för dålig och många studenter har svårt att få arbete efter examen. Men också de som får jobb tjänar för lite på akademiska meriter. Gränserna för den statliga inkomstskatten måste höjas för att öka drivkrafterna att läsa utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Utanförskapet bland ungdomar är stort, men det är ännu större bland människor som har flyttat hit. Moderater kan inte fortsätta att presentera auktoritära lösningsförslag. Fler poliser, fotbojor och utegångsförbud applåderas kanske från de etablerade men vinner knappast sympati från de segregerade. De som behöver hopp har övergett idén om en röst på Moderaterna. För att återupprätta förtroendet behövs en ny integrationspolitik. Partiledningen föreslår tyvärr stämman att göra tvärtom; att göra segregation till en del av integrationen. Förslaget om att kunna återkalla medborgarskap måste avslås. Vilka restriktioner vi än klär detta i så skapar det två sorters medborgare: De som kan bli av med sitt medborgarskap och de som inte kan det.

I stället borde hopp bli nyckelordet för alliansens integrationspolitik och kampen mot fördomar och rasism borde vara överst på dagordningen. Gärna svenskkontrakt, språktester eller poängsystem för medborgarskap, men aldrig utan motsvarande förväntningar på oss som redan är etablerade.

I och med stämman har Moderaterna chansen att återvinna förtroendet hos en ung generation. För att klara av att möta unga väljare i nästa års val måste vi fortsätta förnyelsen. Annars får vi nöja med oss med ytterligare ett elvaprocentsval bland de unga.

Niklas Wykman
ordförande i Moderata ungdomsförbundet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.