”Nu måste S + FP gå från ord till handling”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fler ”pappamånader”. Liberala kvinnor och S-kvinnor har en gemensam historia i arbetet för kvinnors och mäns lika villkor. Nu måste föräldraförsäkringen utvecklas så att den stöttar unga familjer som vill leva jämställt. Vi vill att våra partier ska fortsätta att visa vägen i svensk jämställdhetspolitik och utöka antalet pappamånader, skriver Lena Sommestad och Bonnie Bernström.

Fler ”pappamånader”. Liberala kvinnor och S-kvinnor har en gemensam historia i arbetet för kvinnors och mäns lika villkor. Nu måste föräldraförsäkringen utvecklas så att den stöttar unga familjer som vill leva jämställt. Vi vill att våra partier ska fortsätta att visa vägen i svensk jämställdhetspolitik och utöka antalet pappamånader, skriver Lena Sommestad och Bonnie Bernström.

Liberala kvinnor och S-kvinnor har på viktiga punkter olika uppfattning om politikens inriktning och hur samhället ska gestalta sig. Men vi har också en gemensam historia i arbetet för kvinnors lika villkor i samhället.

Den historien handlar om samarbetet för den lika rösträtten, där liberaler och socialdemokrater kämpade för kvinnors rösträtt mot högern.

Annons:

Den handlar om särbeskattningen, som infördes med hjälp av Anita Gradin (S) och Cecilia Nettelbrandt (FP). Den handlar också om barnomsorgen, och om ”pappamånaderna” i föräldraförsäkringen. Den första pappamånaden infördes med hjälp av Folkpartiet och den andra av Socialdemokraterna.

Dessa reformer har på ett avgörande sätt förändrat kvinnors liv, stöttat män i deras roll som pappor och stärkt barns rättigheter. Men fler reformer och ett starkt ledarskap krävs för att nå fortsatt framgång i jämställdhetspolitiken.

Viktigast är en reform av föräldraförsäkringen. Jämställdheten står och stampar för de breda kvinnogrupperna så länge ansvaret för hem och barn är ojämnt fördelat.

Vi ser att den effektivaste åtgärden för att stärka männens ansvar som pappor är att införa fler vikta månader för vardera föräldern i föräldraförsäkringen (”pappamånader”).

Sedan de två pappamånaderna infördes har mäns uttag av föräldraledighetsdagar ökat markant, från några få procent i början av 1990-talet till 23 procent i dag. Nu gäller det att våga ta nästa steg.

Det finns en bred samsyn om behovet att reformera föräldraförsäkringen för att skapa en mer jämställd arbetsmarknad. Både LO och TCO föreslår att fyra månader viks åt vardera föräldern. När kvinnorörelsen träffades på Kulturhuset i Stockholm den 8 mars i år för att kräva lön hela dagen, var samtliga närvarande politiska kvinnoförbund ense om att gå vidare med åtminstone en pappamånad till i föräldraförsäkringen. Just våra partier, som var de första att införa ”pappamånader”, bör nu ta chansen att lägga nya konkreta förslag på bordet om en fortsättning.

Liberala kvinnoförbundet vill ha fyra vikta månader åt vardera föräldern. S-kvinnor eftersträvar en helt individualiserad föräldraförsäkring, med en tredelning som första steg. Socialdemokraterna har också redan förespråkat en tredelning i beslut på partikongressen 2009. Nu handlar det om att gå från ord till handling.

Men hotas då inte valfriheten av en sådan reform, som många hävdar?

Vårt svar är att valfriheten redan i dag är begränsad, genom traditionsbundna normer och värderingar, men också genom att män och kvinnor möter så radikalt olika villkor på arbetsmarknaden.

Eftersom kvinnor i snitt har lägre lön redan när första barnet föds ser många familjer det som rationellt att mamman stannar hemma. Det kostar minst med den konstruktion som föräldraförsäkringen har. De flesta kvinnor möter också en positiv attityd till föräldraledigheten.

Men efter en lång föräldraledighet registreras mest deltid, flest vab-dagar och mest sjukfrånvaro på kvinnor. Den som har lägst lön blir borta mest från arbetsmarknaden, vilket ger ännu lägre lön och därefter en riktigt låg pension.

Med låg inkomst förblir många kvinnor ekonomisk beroende av sin partner – trots att de jobbar lika hårt och lika mycket. Kvinnors livsinkomst är i dag i genomsnitt bara 70 procent av männens.

När män ska bli föräldrar styrs de i stället ännu mer mot lönearbetet. Män som vill ta sitt ansvar som pappor möter ofta ifrågasättande och motstånd. Så är det inte minst i manligt dominerade arbetsmiljöer, där föräldraledighet är ovanligt och där kollegerna prioriterar jobbet. En undersökning som gjordes vid Göteborgs universitet av landets 250 största företag för några år sedan visade att en tredjedel av arbetsgivarna utövade någon form av motstånd mot mäns önskan att kombinera arbete och familj. En man förväntas inte satsa på familjen. Han förväntas lägga sin energi på jobbet. Så mister pappor chansen att vara närvarande i familjen.

Män med barn gynnas i löneutvecklingen medan kvinnor med barn missgynnas. TCO har dessutom visat i en rapport att det finns en dold barneffekt i lönesättningen. Kvinnor som har barn tjänar mindre än kvinnor utan barn, också omräknat per timme. För män är det tvärtom.

Men det finns hopp. Forskning visar att varje månad en pappa är föräldraledig är bra för mammans löneutveckling. Den motsatta effekten finns inte för män. För pappor är i stället varje månad de är föräldralediga bra för kontakten med barnen, något som kan vara avgörande vid en separation.

Föräldraförsäkringen bör utvecklas så att den stöttar unga familjer som vill leva jämställt. Jämställdhet i familjen och jämställdhet i arbetslivet hänger ihop. Jämställdhet är bra för både män och kvinnor, det är bra för barnen, och det är bra för samhället.

Socialdemokraterna och Folkpartiet har hittills varit garanter för jämställdheten och de modiga reformer som krävs för förändring, och även sporrat varandra i jämställdhetsarbetet. Vi vill att våra partier fortsätter att visa vägen i svensk jämställdhetspolitik.

Lena Sommestad, ordförande S-kvinnor

Bonnie Bernström, ordförande Liberala kvinnor

Kommentarer (15)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Två greps vid polispådrag. Enligt Aftonbladet rör det sig om en kidnappning.

 Vet du mer om händelsen i Gävle? Hör av dig till oss på DN!

everest_1000
Foto:AFP

 Mitt under räddningsarbete på Mount Everest. Folk sprang ut i panik. 16  3 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 Svenskt sök- och räddningslag skickas till Nepal. MSB har gett klartecken. 32  12 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

flyktingar_1000
Foto:AP

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 101  64 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 26  13 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 71  0 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By
deklaration_1000
Foto:TT

 Sista dagen att deklarera närmar sig. Så kan du få mer pengar tillbaka. 29  5 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Maria Crofts. Har blivit allt enklare att deklarera och blir ännu lättare för ännu fler framöver.

Maria-Crofts-288-DN
Foto:DN

Har du deklarerat?

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: