Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Förslagen gör upphandlingarna krångligare”

REPLIK. Regeringens förslag till nya upphandlingsregler (DN debatt 19/5) riskerar att göra upphandlingar ännu mer komplicerade än i dag. Dessutom stängs seriösa företag ute och svenska företag riskerar att missgynnas, skriver företrädare för Almega.

Självklart är det viktigt att ha schysta villkor i upphandlade tjänster, men regeringens förslag riskerar att straffa många seriösa företag och utestänga dem från att delta i upphandlingar.

Visst är det bra att stänga ute oseriösa aktörer. Ingen vill att skattebetalarnas medel ska hamna i fel händer. Men med regeringens förslag stängs även många seriösa företag ute. Bland de minsta företagen saknar till exempel 60 procent kollektivavtal. Det betyder inte automatiskt att deras anställda har sämre villkor.

Regeringens förslag kommer även att göra upphandlingar mycket krångligare. Lön, semester och arbetstid, pensioner och försäkringar och andra villkor regleras i kollektivavtalen, men villkoren varierar mellan de olika avtalen. I vissa branscher, som i städbranschen, finns flera olika avtal med olika nivåer. Vilket avtal ska gälla? Och hur ska ett företag, oavsett om de har avtal eller inte kunna anpassa sig till de olika nivåerna i olika upphandlingar? Helt uppenbart kommer detta minska företagens intresse att delta samtidigt som överprövningarna kommer att öka. Ställs krav på kollektivavtalens pensioner och försäkringar ger det utländska företag en gräddfil, eftersom de inte behöver uppfylla ett sådant krav. De svenska leverantörerna kommer att diskrimineras.

Dessutom riskerar den svenska modellen att urholkas. Tvärtemot vad Löfven och Shekarabi säger kommer förslaget innebära förändringar i den svenska modellen. Upphandlande myndigheter tolka vilket kollektivavtal som ska gälla och hur villkoren i avtalen ska tolkas. I vår svenska modell är detta är parternas uppgift. Dessutom kommer upphandlingarna få normerande verkan på lönesättningen eftersom de kommer lyfta fram vissa kollektivavtal framför andra. Även detta är ett avsteg från den svenska modellen.

I dag vinner ofta den leverantör som har det lägsta priset i offentliga upphandlingar. Men detta är inget nödvändigt krav. Det går att enbart använda kvalitetskrav och fastställda prisnivåer. Upphandlande myndigheter kan också bli mycket bättre på att följa upp ingångna avtal och häva kontrakt där det visar sig att leverantör agerar oseriöst. Uppföljningen är viktig men praktiseras för lite. Samarbete med myndigheter som Skatteverket och Polisen kan utvecklas mer. Det är inget som hindrar att Löfven och Shekarabis politikerkollegor i kommuner och landsting gör rätt i upphandlingar redan med dagens regler.

Det verkar ibland som om regeringen glömmer bort att företagen i Sverige tar ett mycket stort socialt ansvar. Det är företagare som skapar jobb, betalar löner, betalar sociala avgifter och tar väl hand om sina anställda. Företagen är grunden för att vi har en fungerande välfärd. Självklart ska vi ha bra villkor; att göra upphandlingar ännu krångligare är inte rätt väg att gå.

DN Debatt. 19 maj 2016

Debattartikel

Stefan Löfven (S), statsminister och Ardalan Shekarabi (S), civilminister:
”Nu höjer vi ambitionsnivån för offentlig upphandling”

Repliker

Göran Arrius, ordförande Saco och Eva Nordmark, ordförande TCO:
”Problem att försäkring och pension saknas”

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef och Stefan Holm, expert på upphandling, Almega:
”Förslagen gör upphandlingarna krångligare” 

Caroline af Ugglas och Peter Jeppsson, Svenskt näringsliv:
”Nya upphandlingslagen slår hårt mot småföretag”

Katarina Jönsson Norling, Konstnärernas riksorganisation och Sanna Svedestedt Carboo, Sveriges konsthantverkare och industriformgivare:
”Stoppa konstnärers gratisarbete i offentlig sektor”

Afrikagrupperna, Swedwatch, Svenska sektionen av Amnesty International, Diakonia, Fair Action
och Latinamerikagrupperna:
”Glöm inte arbetsvillkoren i de globala leverantörsleden”

Max Rolfstam, lektor vid Lunds Tekniska Högskola:
”Rätt i stort, men fel i detaljerna” 

Läs flera artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på DN Debatt och Insidan. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpligar.