Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Högern och vänstern forfarande i hård kamp”

REPLIK DN DEBATT 21/5. Bo Rothstein bortser i sin artikel från skatteproblemet. Striden om skattetrycket är i högsta grad en aktuell debatt, skriver Åke Ortmark.

Det är lätt att hålla med Bo Rothstein om att samhället och männniskorna mår bra av en väl avvägd kombination av marknadsmekanismer och övervakande institutioner. Frågan är vilken kombination som är den rätta. Det är den politiska kampens kärna.

Rothstein diskuterar inte skatteproblemet. Han påstår att den nordiska modellen/kombinationen ”under de senaste två-tre decennierna i realiteten stötts av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar i de nordiska länderna”.

Han bortser från att högern vill sänka skattetrycket medan vänstern vill höja det. Ska problem lösas genom att staten skaffar sig en växande andel av medborgarnas inkomster och fördelar dem? Eller ska människorna få ökade individuella resurser?

Det är samhällsbyggarnas stora problem, den eviga konflikten mellan socialister och liberaler/konservativa. Jag har tidigare i olika sammanhang citerat Tage Erlander om inkomstsocialiseringen: när vi ökar skatteuttaget ”blir välfärdssamhället en form av socialism” (Fackföreningsrörelsen 1974:16/17.)

Den socialdemokratiske ekonomen Carl Johan Åbergs analys har också stor pedagogisk kraft: när Sträng blev finansminister 1956 var skattekvoten 27 procent. När han avgick var den 47 procent. Sträng var ”doktrinär socialist”. Han socialiserade ”på bred front människornas inkomster för att sedan med dessa pengars hjälp socialisera en stor del av tjänsteproduktionen”.

Åberg sade detta i sina memoarer som publicerades 2006. Vi talar alltså om en tid och en debatt som i högsta grad är modern. Borgerliga skattesänkningsplaner (170 miljarder!) utsätts nu för hårda socialdemokratiska attacker. Samtidigt säger ledande S-politiker att ett antal skatter måste höjas (det vill säga efter valet 2018).

Regeringen Reinfeldt genomförde stora skattesänkningar genom de så kallade jobbskatteavdragen.

Hur kan Rothstein mot den bakgrunden hävda att det existerar en ”nordisk modell” som förenar borgerliga och socialdemokrater?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.