Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

"Socialdemokraterna bjuder in känd försvarare av terrordåd"

S lierar sig med grupper som bejakar självmordsbombare när Azzam al-Tamimi bjuds in, skriver Fredrik Malm och Makan Afshinnejad. Genom att bjuda in den ledande Hamasideologen Azzam al-Tamimi, som förordar självmordsattacker mot civila, till sitt seminarium i dag har Broderskapsrörelsen och socialdemokratiska studentförbundet lierat sig med de grupper som bekämpar viktiga reformer inom det muslimska samhället. Extremister som drivs av hat mot andra grupper måste marginaliseras i samhällsdebatten, skriver Fredrik Malm och Makan Afshinnejad.

Efter 11 september har debatten om islam och demokrati tagit fart också i Sverige. Det är en viktig debatt. Fientlighet mot muslimer och extremism bland muslimer har ökat i Europa efter 11 september. Det är av yttersta vikt att diskussionen om islam blir sansad och seriös, med utgångspunkten att alla som lever i Sverige ska trivas och känna trygghet.
Demokrater måste också sätta gränser. Extremister som vill avskaffa demokratin och drivs av hat mot andra grupper ska marginaliseras i samhällsdebatten.
I augusti 2003 skrev en av oss, Fredrik Malm, en artikel på DN Debatt om hur Shejk Yousef al-Qaradhawi, en känd islamist som försvarar självmordsterrorism, framträtt på ett möte i Stockholms moské. Al-Qaradhawi uppmanade där till massmord på civila israeler och beskrev självmordsterror som det kraftfullaste av vapen, därför att det är ett unikt vapen som Allah givit alla sina troende. Det utgör en form av gudomlig rättvisa på jorden (DN 21/8 2003).
Under sommaren och hösten har diskussionen åter tagit fart. Uppgifter om hur islamistiska grupper försöker ta kontroll över moskéer i Sverige har kommit fram. En imam har berättat hur han blivit beskylld för att vara jude och satan för att han tagit avstånd från islamism.
Alla vi som ställer upp på demokratins värderingar måste gå i allians och bekämpa extremismen. Tyvärr gör det socialdemokratiska partiet i dag precis det motsatta. Broderskapsrörelsen och det socialdemokratiska studentförbundet genomför tillsammans med Sveriges muslimska råd en seminarieserie under rubriken Islam och demokratiutveckling på sju orter i Sverige med start den 22 oktober. Syftet enligt inbjudan är bland annat att bidra till ömsesidig förståelse och delaktighet genom samverkan.
I dag, lördag, kommer Doktor Azzam al-Tamimi att tala på socialdemokraternas sista seminarium i serien. Seminariet äger rum i Stockholms moské.
Al-Tamimi är född i Hebron på Västbanken och är en tongivande islamistisk ideolog som står shejk al-Qaradhawi nära. I dag leder al-Tamimi The institute of islamic political thought med säte i London, där även al-Qaradhawi ingår som officiell rådgivare.
I en intervju i brittiska dagstidningen The Guardian förklarar al-Tamimi att han är sympatisör och stödperson till Hamas (Guardian 21/12 2002). I en studie kring Hamas utrikespolitik för institutet Council of foreign relations definierar den palestinske statsvetaren Muhammad Muslih honom som medlem i Hamas.
Hamas kräver utplåning av staten Israel och står uppskrivna på EU:s lista över terroristorganisationer. I dess manifest slås fast att muslimer som inte deltar i det heliga kriget är blinda.
Självmordsattacker mot civila har en grundmurad försvarare i Azzam al-Tamimi. I en skriftlig diskussion berättar han att: För oss muslimer, är martyrskapet inte slutet, utan början på de underbaraste av ting.
I efterlivet är man för evigt välsignad, medan ens efterlevande kan fortsätta att inspireras av ens gärningar. Martyrens blod ger näring och bränsle för dem som fortsätter kampen. Målet med kampen växer sig alltid starkare ju mer som offras.
Han fortsätter: Varje martyr som palestinierna offrar är en vinst och inte en förlust, för han eller hon lever och deras blod bringar oavbruten inspiration för många kommande generationer.
Ett tydligare försvar av den dödskult och extrema religiösa förkunnelse som drivit hundratals unga pojkar och flickor till att ta sina liv i massmordsattacker på bussar och kaféer är svårt att finna. Men nu ska al-Tamimi tala i salongerna. På seminariet ska han diskutera demokratiutveckling tillsammans med historikern och författaren Mattias Gardell, inbjuden av Broderskapsrörelsen och S-studenter i samarbete med en muslimsk paraplyorganisation i Sverige. Större legitimitet kan Hamas inte få i Sverige.
Den 2 november 2004 intervjuades al-Tamimi i BBC Hard Talk. Han lät berätta att de palestinska ledare som accepterade fredsförhandlingar med Israel inte längre talar för palestinierna. Vidare klargjorde al-Tamimi att Hamas representerar faktiskt vad palestinierna hoppas på. Palestinierna vill ha frihet. På en direkt fråga om Israel har rätt att existera blir svaret: Självklart inte.
Azzam al-Tamimi har valt sida. I en artikel i arabiskspråkiga Al-Quds Al-Arabi daterad den 29 augusti i år går han till storms mot muslimer som kritiserar islamismen. Han menar att största hotet mot islam är dess interna kritiker, och skriver: Situationen för muslimer i Storbritannien och i andra liberala länder skulle inte ha varit så svag om det inte vore för dem som stuckit knivar i ryggen på de islamiska grupperna, i islams och muslimers fienders tjänst. Kritiker av islamismen är enligt al-Tamimi en liten grupp förrädare fulla av avundsjuka och illvilja. Detta skrevs i kölvattnet av terrorattackerna i London, då flera muslimska ledare tagit avstånd från terrorismen i islams namn.
Det finns en rad muslimska troende och icke-troende ledare i Sverige som förtjänar det etablerade samhällets stöd. De kan tillföra debatten viktiga perspektiv och öka kunskaperna och minska fördomarna om islam. Det skulle göra den svenska debatten gott och hjälpa oss att marginalisera de extremister som tror på terrorns väg framåt.

Men socialdemokraterna har i stället valt att liera sig med dem som bekämpar viktiga reformer inom det muslimska samhället. Vi kräver att Azzam al-Tamimi inte bereds deltagande vid seminarieserien. Om han deltar förutsätter vi att åhörare vid mötet noterar den inbjudne gästen förmodade uttalanden om terrorism och låter polisen avgöra om det strider mot svensk lagstiftning om uppvigling och anstiftan till brott.

Fredrik MalmOrdförande Liberala ungdomsförbundet
Makan AfshinnejadGeneralsekreterare Liberala studenter

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.