Stockholmsdebatt

”Det aggressiva tiggeriet borde kriminaliseras”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Tabubelagd fråga. Många tiggare på våra gator och torg kan vara offer för människohandel eller annan organiserad brottslighet. Genom att skänka pengar bidrar vi till att ­gärningsmännen kan fortsätta med sin verksamhet och skörda ännu fler offer. Det är dags att kriminalisera det aggressiva tiggeriet, skriver Mimmi Westerlund i KDU.

Tabubelagd fråga. Många tiggare på våra gator och torg kan vara offer för människohandel eller annan organiserad brottslighet. Genom att skänka pengar bidrar vi till att ­gärningsmännen kan fortsätta med sin verksamhet och skörda ännu fler offer. Det är dags att kriminalisera det aggressiva tiggeriet, skriver Mimmi Westerlund i KDU.

Tiggeriets vara eller icke vara är något som under en tid har debatterats i svenska medier. Som kristdemokrat är naturligtvis ryggmärgsreflexen att känna en djup sympati för dessa människor som lever i klart utsatta miljöer och hjälplösa situationer, men samtidigt är det också tid att inse att enbart upprörda känslor aldrig kommer att kunna lösa denna uppenbara problematik, eller långsiktigt hjälpa de människor som är i nöd.

Att våga kritisera tiggeriet har i Sverige länge varit tabu, även rörande den aggressiva typen där tiggarna i fråga följer efter, blockerar vägen, skickar fram barn och påstridigt hävdar att de förbipasserande måste skänka pengar. Detta är ett beteende som inte bara av allmänheten uppfattas som obehagligt, utan som också i ett flertal fall bekräftats ha starka kopplingar till organiserad brottslighet. Likväl stämplas kritikerna ändå ofta som smaklöst hjärtlösa.

Annons:

Frågan är dock vad som egentligen är hjärtlöst: att tillåta en utveckling där det svenska samhället bidrar till att organiserade brottslingar utnyttjar andra människor, eller att tydligt säga ifrån innan situationen har eskalerat bortom all kontroll?

Enligt ett förslag från centerpartistiska företrädare är det tid att kriminalisera själva koppleriverksamheten kring tiggeriet. Detta är ett steg i rätt riktning, men det åtgärdar inte de direkta problemen som vi möter på gatan. Faktum är att koppleriet av uppenbara skäl sedan länge redan borde vara förbjudet. Men ett bra komplement till detta vore att även kriminalisera det organiserade, aggressiva tiggeriet.

Ingen vuxen människa i Sverige behöver tvinga fotgängare att köpa rosor eller dylikt, för att klara av sin vardag. Ingen förälder behöver heller skicka fram sina barn som frontfigurer eller enträget följa efter folk tills de skänker en slant. Om Sverige ska vara ett land där lag och ordning får råda och där alla barn ska ha rätt till en trygg barndom är aggressivt tiggeri någonting vi aktivt måste bekämpa. Inte bara för att det är ett frustrerande inslag i gatubilden, utan främst för att människor – unga som gamla, män som kvinnor, vuxna som barn – far illa och lider av att ingen vågar säga ifrån.

Genom att skänka pengar till de personer som fallit offer för människohandel eller annan organiserad brottslighet ger man incitament för gärningsmännen att fortsätta med sin verksamhet och skörda ännu fler offer i framtiden. Till syvende och sist blir det hela blott en fråga om huruvida vi ska sträva efter att vara ett land där befolkningen i god tro skänker pengar som i stor utsträckning hamnar i fickorna på brottssyndikat, eller om vi i stället ska se till att alla människor ges så bra förutsättningar som möjligt att skaffa sig ett bra och tryggt liv genom utbildning och arbete.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet har som Sveriges enda borgerliga ungdomsförbund tagit ställning: den ”roffa åt sig”-mentalitet som är en av många negativa bieffekter av aggressivt tiggeri är något vi aktivt vill motverka. Vi vet också att Sverige har resurser nog att hjälpa människor upp på fötter när och om något gått fel. Därför bör vi genom ett förbud låta de organiserade ligorna förstå att de aldrig med sin falska omsorg får ta våra medmänniskor ifrån oss.

Att bry sig om är nämligen inte att stå och se på – det är att våga säga ifrån.

Mimmi Westerlund, Rättspolitisk talesman Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Andra har läst

Mer från förstasidan

Örstadius-delad
Foto:Nils Öhman/Erik Ardelius

 Trots larm. Comhem har känt till allvarliga brister i mer än ett år. 85  17 tweets  64 rekommendationer  4 rekommendationer

 Lätt att ta över hemelktronik. DN styrde skrivare tre mil bort. 334  28 tweets  301 rekommendationer  5 rekommendationer

 Så lätt kan det hackas. Brister i Bredbandsbolagets modem. 953  135 tweets  766 rekommendationer  52 rekommendationer

 Tipsa DN om nyheter. Skriv till våra granskande reportrar.

 Tusen rum och kök. Turkiets presidentens nya bostad upprör både opposition och miljökämpar. 60  6 tweets  54 rekommendationer  0 rekommendationer

palats144
Foto:AFP
knark144102
Foto:TT

 Ny studie. Här är den mest effektiva metoden för att få kriminella att sluta begå brott.

Annons:
kladdkakapuff
Foto:Niki Norberg

Ingen tror den består av så nyttiga ingredienser.  Barnens favorit.

 Vinnaren av ”Hela Sverige bakar”: ”Jag gillar hälsosamma bakverk.”

ambassad2-500
Foto:TT

 Sverige erkänner Palestina. Israel kallar hem ambassadör i protest. 1511  48 tweets  1460 rekommendationer  3 rekommendationer

 DN Ledare. Regeringens beslut är dessvärre ett slag i luften. 35  9 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Testa dina kunskaper. Vad vet du om Palestina? 74  3 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

 Därför fördömer FP regeringens beslut. Borgerliga partierna splittrade om Palestina. 234  11 tweets  221 rekommendationer  2 rekommendationer

ohlssonliten
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: