Stockholmsdebatt

”Det aggressiva tiggeriet borde kriminaliseras”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Tabubelagd fråga. Många tiggare på våra gator och torg kan vara offer för människohandel eller annan organiserad brottslighet. Genom att skänka pengar bidrar vi till att ­gärningsmännen kan fortsätta med sin verksamhet och skörda ännu fler offer. Det är dags att kriminalisera det aggressiva tiggeriet, skriver Mimmi Westerlund i KDU.

Tabubelagd fråga. Många tiggare på våra gator och torg kan vara offer för människohandel eller annan organiserad brottslighet. Genom att skänka pengar bidrar vi till att ­gärningsmännen kan fortsätta med sin verksamhet och skörda ännu fler offer. Det är dags att kriminalisera det aggressiva tiggeriet, skriver Mimmi Westerlund i KDU.

Tiggeriets vara eller icke vara är något som under en tid har debatterats i svenska medier. Som kristdemokrat är naturligtvis ryggmärgsreflexen att känna en djup sympati för dessa människor som lever i klart utsatta miljöer och hjälplösa situationer, men samtidigt är det också tid att inse att enbart upprörda känslor aldrig kommer att kunna lösa denna uppenbara problematik, eller långsiktigt hjälpa de människor som är i nöd.

Att våga kritisera tiggeriet har i Sverige länge varit tabu, även rörande den aggressiva typen där tiggarna i fråga följer efter, blockerar vägen, skickar fram barn och påstridigt hävdar att de förbipasserande måste skänka pengar. Detta är ett beteende som inte bara av allmänheten uppfattas som obehagligt, utan som också i ett flertal fall bekräftats ha starka kopplingar till organiserad brottslighet. Likväl stämplas kritikerna ändå ofta som smaklöst hjärtlösa.

Annons:

Frågan är dock vad som egentligen är hjärtlöst: att tillåta en utveckling där det svenska samhället bidrar till att organiserade brottslingar utnyttjar andra människor, eller att tydligt säga ifrån innan situationen har eskalerat bortom all kontroll?

Enligt ett förslag från centerpartistiska företrädare är det tid att kriminalisera själva koppleriverksamheten kring tiggeriet. Detta är ett steg i rätt riktning, men det åtgärdar inte de direkta problemen som vi möter på gatan. Faktum är att koppleriet av uppenbara skäl sedan länge redan borde vara förbjudet. Men ett bra komplement till detta vore att även kriminalisera det organiserade, aggressiva tiggeriet.

Ingen vuxen människa i Sverige behöver tvinga fotgängare att köpa rosor eller dylikt, för att klara av sin vardag. Ingen förälder behöver heller skicka fram sina barn som frontfigurer eller enträget följa efter folk tills de skänker en slant. Om Sverige ska vara ett land där lag och ordning får råda och där alla barn ska ha rätt till en trygg barndom är aggressivt tiggeri någonting vi aktivt måste bekämpa. Inte bara för att det är ett frustrerande inslag i gatubilden, utan främst för att människor – unga som gamla, män som kvinnor, vuxna som barn – far illa och lider av att ingen vågar säga ifrån.

Genom att skänka pengar till de personer som fallit offer för människohandel eller annan organiserad brottslighet ger man incitament för gärningsmännen att fortsätta med sin verksamhet och skörda ännu fler offer i framtiden. Till syvende och sist blir det hela blott en fråga om huruvida vi ska sträva efter att vara ett land där befolkningen i god tro skänker pengar som i stor utsträckning hamnar i fickorna på brottssyndikat, eller om vi i stället ska se till att alla människor ges så bra förutsättningar som möjligt att skaffa sig ett bra och tryggt liv genom utbildning och arbete.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet har som Sveriges enda borgerliga ungdomsförbund tagit ställning: den ”roffa åt sig”-mentalitet som är en av många negativa bieffekter av aggressivt tiggeri är något vi aktivt vill motverka. Vi vet också att Sverige har resurser nog att hjälpa människor upp på fötter när och om något gått fel. Därför bör vi genom ett förbud låta de organiserade ligorna förstå att de aldrig med sin falska omsorg får ta våra medmänniskor ifrån oss.

Att bry sig om är nämligen inte att stå och se på – det är att våga säga ifrån.

Mimmi Westerlund, Rättspolitisk talesman Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Andra har läst

Mer från förstasidan

ukrain_500255
Foto:Teet Malsroos

 Vill ha kvar utländska Natosoldater. Som svar på Ukrainakrisen.

 Putin och Porosjenko i krissamtal. Om vad som ska lösa krisen.

 Ökad spänning. Ryssland planerar ny försvarsdoktrin. 27  8 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

 Besked till Barroso: Svar på hotet om skärpta sanktioner från EU. 479  29 tweets  447 rekommendationer  3 rekommendationer

Vladimir-Putin-144
Foto:AP
Gissapartiet500
Collage:TT

 Pricka rätt i ny tjänst på DN. Para ihop rätt parti med rätt manifest. 27  8 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

DN:s Kristoffer Örstadius och statsvetare Anders Sundell bakom manifesttestet.  DN Gissa partiet.

Annons:
taltpuff
Foto:Magnus Hallgren

 Utbytesstudent får bo i tält. ”Får jag inte tag i något måste jag åka tillbaka till Tyskland.”

Annons:
sapo_500234
Foto:TT

 Riktade mot svenska mål. Dåd ska ha planerats av islamister i Sverige.

 Fredrik Reinfeldt (M): Kan bli kriminellt att strida med terrorgrupper. 10  2 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Kandisar-lackta-bilder-500
Foto:AP Kate Upton, Jennifer Lawrence och Kirsten Dunst.

 Utredning klar. It-jätten om vad som gjorde att nakenbilderna kunde stjälas.

Hanna-Fahl144
Foto: DN

”Visst ska man diskutera internetsäkerhet, men det är inte den verkliga frågan.”  DN:s Hanna Fahl. 429  66 tweets  361 rekommendationer  2 rekommendationer

 Utreder nakenbilder. FBI jagar personen bakom bildläckan.

 100 kan vara drabbade. Kändisars nakenbilder läckta på internet. 62  2 tweets  60 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nätexpertens bästa tips. Så skyddar du privata foton. 128  18 tweets  102 rekommendationer  8 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: