Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Svenskt Natomedlemskap blir olagligt”

Det är först sedan kärnvapen förbjudits i den internationella lagstiftningen som det kan bli aktuellt med ett svenskt medlemskap i Nato.Det skriver Staffan Wikell, ordförande för Svenska Jurister mot Kärnvapen, i en replik på Mike Winnerstigs debattartikel (2/7).

Mike Winnerstigs intressanta artikel på DN Debatt (2/7) om medlemskap i Nato, förtjänar en replik såvitt gäller frågan om kärnvapen (punkt 4 i artikeln).

Jag är medveten om att Sverige kan säga nej till kärnvapen på svenskt territorium, men man måste i sammanhanget beakta de folkrättsliga effekterna av Haagdomstolens rådgivande yttrande om kärnvapnens olaglighet av den 8 juli 1996, på ett presumtivt svenskt Natomedlemskap.

De flesta kärnvapendoktiner som antagits av kärnvapenstater torde vara olagliga. Det gäller också Nato:s aktuella koncept. Allianssolidariteten i Nato förutsätter deltagande även i kärnvapenförsvaret. Enligt 6 § i NPT (icke-spridningsavtalet) har dessutom kärnvapenstaterna juridiskt förpliktat sig att förhandla om kärnvapennedrustning. Från dessa utgångspunkter borde eventuellt medlemskap bli aktuellt först sedan kärnvapen förbjudits genom avtal.

I FN:s generalförsamling har under 1990-talet majoriteten röstat för kärnvapenförbud med Haagdomstolens yttrande som grund.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.