”TU:s syn på PO egendomlig”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Publicistklubbens ordförande: Pressens sjävsanerande system hotas av Tidningsutgivarnas inställning

Publicistklubbens ordförande: Pressens sjävsanerande system hotas av Tidningsutgivarnas inställning

Vad är det svenska pressetiska systemet egentligen värt för tidningsutgivarna? Vad är det värt för journalisterna? Och vad är det värt för allmänheten?

Den sista tiden har Allmänhetens pressombudsman och Pressens opinionsnämnd diskuterats, inte därför att någon skulle vara missnöjd med systemet, tvärtom, förtroendet för systemet och för Yrsa Stenius personligen är grundmurat. Men Svenska tidningsutgivareföreningen, TU, en av huvudmännen bakom PO/PON, uttrycker allt oftare att man vill få hjälp med finansieringen av systemet.

Annons:

För att diskussionerna i Pressens samarbetsnämnd, som är huvudman för PO/PON, ska bli begripliga måste vi gå tillbaka till 1916.

När Publicistklubben, TU och dåvarande Svenska journalistföreningen år 1916 inrättade Pressens opinionsnämnd, och därmed tog initiativ till ett pressetiskt självsaneringssystem på frivillig grund, gjorde svenska publicister och tryckfrihetsexperter en pionjärinsats på yttrandefrihetens område, också i ett internationellt perspektiv. Systemet kompletterades 1969 med en Allmänhetens pressombudsman, också det en unik svensk uppfinning.

Systemet med PO/PON har varit och är vårt starkaste argument mot ökad lagstiftning på området, något som i längden gynnar yttrandefriheten. Systemet är förstås inte perfekt. Den som drabbats av kränkande behandling i medierna tycker nog att konsekvenserna för övertrampet borde bli mer kännbara för ansvarig utgivare, som självklart tycker tvärtom.

Men i det stora hela fungerar modellen väl, som det bästa av alla imperfekta system.

När Pressens opinionsnämnd bildades 1916 var det naturligt att TU tog finansieringsansvaret. Publicistklubben fick med sitt ideella intresse för pressetiken och yttrandefriheten ta ordförandeskapet i Pressens samarbetsnämnd. Så fungerar det ännu.

Nu vill alltså TU, efter att i 93 år ha betalat för att slippa ha lagstiftarna nafsande i hälarna, att de två andra organisationerna i samarbetsnämnden, Sveriges tidskrifter och Svenska journalistförbundet, SJF, ska bidra mera.

Själva finansieringsmodellen för PO/PON är förstås inte ristad i sten. 1916 existerade till exempel inte Sveriges tidsskrifter som organisation. Det går att förstå SJF:s åsikt att publiceringsbeslutet ligger i ansvariga utgivarens händer. Alltså är det utgivarnas organisationer som ska betala. Ur ett annat perspektiv går det också att dela TU:s åsikt att en del av den goodwill som skapas av Allmänhetens pressombudsman kommer alla publicister till del, både enskilda journalister och ansvariga utgivare.

Men en sak återstår att förklara. TU:s vd Anna Serner har i olika sammanhang, senast i P 1-programmet ”Publicerat”, sagt att ”om inte SJF och Sveriges tidskrifter vill betala mer, så tar vi hand om systemet själva”.

Det är nog menat som påtryckning i god tro men vittnar om en egendomlig syn på yttrandefriheten och det självsanerande systemets legitimitet. Tänk om Swedbank och Nordea i ett anfall av missnöje deklarerade att nu tar de över Finansinspektionen i egen regi!

Jag har svårt att tro att landets chefredaktörer, publisher och ansvariga utgivare verkligen betraktar PO/PON på det sättet. Tvärtom visar ju alla undersökningar att landets chefredaktörer och tidningsledare har ett stort förtroende för det självsanerande pressetiska systemet, just för att det har den konstruktion det har.

För om det visar sig att landets tidningsledare har ändrat uppfattning i sak, att de står bakom Anna Serners uppfattning att de kan driva det pressetiska, självsanerande systemet lika bra på egen hand, då hotas pressombudsmannen och Pressens opinionsnämnd i grunden, som vi känner systemet sedan nittiotre år. Vart har då systemets trovärdighet tagit vägen?

Men när denna avgörande fråga har rättats till, finns det stora förutsättningar för en konstruktiv diskussion i Pressens samarbetsnämnd. Det kan alla som värnar den unika svenska yttrandefriheten vara helt förvissade om.

Ulrika Knutson
ordförande Publicistklubben
ordförande Pressens samarbetsnämnd

Kommentarer (2)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

jordbavning
Foto:AFP, AP

 ”Alla sprang ut på gatan.” Värsta skalvet som drabbat Nepal på 80 år. 174  0 tweets  174 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Stora stenblock kom rullande ned.” Många dog i laviner som utlöstes av jordbävningen. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

everest2-288
Foto:AP
svante_480B
Foto:ICCI

 Svante Bodin på resa i Nepal. ”En del av fasaden och en tillbygd övervåning på hotellet rasade.”

 Vet du mer? Är du på plats? Hör av dig till oss på DN.

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu.

tiggare_1000
Foto:Magnus Hallgren

 Har rätt att gå i skola. Men kommunerna erbjuder ingen utbildning. 125  9 tweets  116 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tigger i Skellefteå. Skulle hellre ägna tiden åt utbildning för att få ett bättre liv. 10  5 tweets  4 rekommendationer  1 rekommendationer

ilias_288
Foto:Magnus Hallgren
nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 65  0 tweets  65 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
rastam_lambertz_1000
Foto:TT

 Avlidne Hannes Råstams barn svarar Lambertz. ”Vansinniga påståenden.” 25  7 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

 Har skrivit ny Quickbok. Riktar kritik mot journalister och juristkollegor. 691  95 tweets  596 rekommendationer  0 rekommendationer

gwpuff
Foto:Moa Karlberg

 Beredd att stötta Hannes Råstams familj ekonomiskt. Reagerar på nya boken. 987  48 tweets  939 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Tryckte på nödstoppet.” Ny Lisebergs-karusell fick stängas omedelbart.

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: