Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Utnyttja kompetensen hos funktionsnedsatta”

Det handlar inte om att kvotera in grupper, utan om att se den kompetens som finns.
Det handlar inte om att kvotera in grupper, utan om att se den kompetens som finns. Foto: Alamy
Dystra siffror. Människor med funktionsnedsättning har allt svårare att komma in på arbetsmarknaden. För att förändra situationen krävs en attitydförändring inom såväl offentlig sektor som inom de stora företagen i näringslivet. Vi vill se en mer inkluderande arbetsmarknad i våra kommuner, skriver företrädare för KD i flera Stockholmskommuner.

Arbetsförmedlingen har i dagarna presenterat statistik över arbetslösheten i Sverige under december 2012. Statistiken redovisar hur arbetslösheten har förändrats sedan december 2011. Bland personer med funktionsnedsättning är statistiken nedslående.

Antalet öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd är 76 598 personer, en ökning med 8,2 procent sedan december 2011. Även Stockholms län har stora utmaningar vad gäller att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad. Bland personer med funktionsnedsättning har till exempel sökande i program med aktivitetsstöd ökat med 15,3 procent under den nämnda tidsperioden.

Närmare hälften av de totalt antal inskrivna arbetslösa med funktionsnedsättning har varit utan jobb i mer än tre av de senaste tio åren.

En stor orsak till de dystra siffrorna är att offentlig sektor och de stora företagen i näringslivet inte är tillräckligt bra på att anställa personer med funktionsnedsättning. Här krävs en attitydförändring.

Småföretagen utgör i detta sammanhang en förebild. Hälften av dem som får vanliga jobb från Samhall anställs av småföretag med färre än 20 anställda. Företrädare för de mindre företagen berättar ofta att det är positivt att anställa personer med funktionsnedsättning. Det ger inte bara en ökad mångfald på arbetsplatsen. Dessa personer stannar dessutom ofta länge på en och samma arbetsplats.

De kommuner vi representerar har kommit olika långt i arbetet med att anställa fler personer med funktionsnedsättning. Stockholms stad har startat ett traineeprogram för unga akademiker, där en viss andel av platserna ska gå till personer med funktionsnedsättning. I stadens chefsprogram ska dessutom utbildning om funktionsnedsättningar vara en del.

Haninge, Tyresö och Nynäshamn jobbar tillsammans med Samordningsförbundet Östra Södertörn för utveckling av sociala företag. Där kan funktionsnedsatta arbeta utifrån sin förmåga i företag i stället för inom daglig verksamhet. En del av de sociala företagen utvecklas ur verksamheter i kommunal regi.

Vi anser att det är dags för kommunerna att i högre grad bli förebilder.

• Vid offentlig upphandling bör kommuner kräva att leverantörer av offentliga tjänster visar hur man arbetar med mångfald när det gäller att anställa personer med funktionsnedsättning. Kommuner är stora aktörer på upphandlingsmarknaden och kan därmed påverka det privata näringslivet;

• Vi vill öppna upp för fler sociala företag, som bidrar till att minska tröskeln till arbetslivet för personer som till exempel på grund av funktionsnedsättning står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden;

• Vi vill ha fler dagliga verksamheter (dagtidssysselsättning för personer som har en utvecklingsstörning, autism eller som fått en betydande och bestående hjärnskada) som är meningsfulla och som leder till att det är möjligt att hitta ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden;

• Kommunerna bör arbeta mer aktivt med att anställa personer med funktionsnedsättning inom de kommunala verksamheterna. Det handlar inte om att kvotera in grupper, utan om att se den kompetens som finns, snarare än hindren. På samma sätt som det ska vara en självklarhet att anställa såväl män som kvinnor, eller personer med olika etnisk bakgrund, måste vi inse att personer med funktionsnedsättningar är en resurs som alltför ofta inte utnyttjas.

Det krävs en attitydförändring inom såväl offentlig sektor som inom de stora företagen i näringslivet för att minska den nuvarande alltför höga arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning.

Ewa Samuelsson, (KD) biträdande socialborgarråd med ansvar för tillgänglighets- och funktionshinderfrågor. Gruppledare i Stockholms stadshus

Maria Bohman, (KD) kommunalråd, Sundbyberg

Rut Casselbrant, (KD) kommunalråd, Täby

Tomas Hansson, (KD) kommunalråd, Huddinge

Stefan Dozzi, (KD) kommunalråd, Värmdö

Magnus Ramstrand, (KD) gruppledare, Sollentuna

Marie Litholm, (KD) gruppledare, Haninge

Janne Stefanson, (KD) gruppledare, Upplands-Bro

Veronica Westergård, (KD) gruppledare, Södertälje

Antonella Pirrone, (KD) gruppledare, Nynäshamn

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på DN Debatt och Insidan. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpligar.