Svensk vapenexport

”Vapenexport till diktaturer slår rekord – regeringen förhalar förbud”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Sverige fortsätter att göda några av världens mest explosiva konfliktregioner med vapen. När handelsministern och utrikesministern slår sig för bröstet om svenska insatser för demokrati och mänskliga rättigheter utomlands känner hyckleriet inga gränser, skriver Miljöpartiets Bodil Ceballos i en replik.

Sverige fortsätter att göda några av världens mest explosiva konfliktregioner med vapen. När handelsministern och utrikesministern slår sig för bröstet om svenska insatser för demokrati och mänskliga rättigheter utomlands känner hyckleriet inga gränser, skriver Miljöpartiets Bodil Ceballos i en replik.

I onsdags stod det klart att 2011 blev ett nytt rekordår för den svenska vapenexporten – 13,9 miljarder kronor jämfört med 13,5 miljarder året innan.

Inspektionen för strategiska produkter är den myndighet som har ansvar för att avgöra vilka länder som får köpa vapen av Sverige utifrån vad många kallat världens mest restriktiva vapenlagstiftning. Trots detta är Sverige världens största exportör av vapen per capita. Sedan 2001 har vapenexporten nästan fyrdubblats och det senaste året har andelen vapen till länder utanför EU ökat från 29 procent till 69 procent.

Annons:

Som ny tvåa på tio-i-topp-listan över mottagare återfinns Saudiarabien, sharialagsdiktaturen vars armé bistod granndiktaturen Bahrain och slog ned protesterna där i mars förra året. I Thailand rasar bortom semesteridyllernas vita stränder sedan länge en intern konflikt med rebeller i landets södra delar och på Bangkoks gator var det inte länge sedan demonstranter sköts. Samtidigt säljer Sverige stridsflygplan till militärregimen. Och i den explosiva konflikten mellan kärnvapenländerna Indien och Pakistan beväpnar Sverige båda sidor.

Dessa exempel visar hur Sverige fortsätter att göda några av världens mest explosiva konfliktregioner med vapen och utgör samtidigt en del av anledningen till varför Sverige alltjämt toppar den skamliga listan över världens största exportörer av vapen per capita.

Det är i detta läge som ISP går ut på DN Debatt (22/2) och rättfärdigar exporten av vapensystem till diktaturer för att ”bevara vår försvarspolitiska kompetens”. Det är också enligt ISP ett svenskt säkerhetspolitiskt intresse att bidra till att hålla de internationella handelsvägarna öppna” – som om det skulle vara ett svenskt säkerhetspolitiskt intresse att förse diktaturer som Saudiarabien med pansarvapen och övervakningssystem för miljarder.

För Miljöpartiet är den nya försäljningsstatistiken direkt stötande, eftersom ökningen sker till diktaturer – i strid med riksdagens uttryckliga vilja. En enig riksdag krävde av regeringen en ändring av lagen gällande vapenexport till diktaturer. Nästan ett år senare har arbetet fortfarande inte tagit ett enda steg framåt. Detta sker samtidigt som ansvarig minister, handelsminister Eva Björling, far runt i Mellanöstern på säljturnéer för att kränga övervakningssystem till länder som Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Budskapet är tydligt: pengarna går före människoliv och stabilitet kan som utrikesminister Carl Bildt berömt uttryckte det säkra ”en rimlig utveckling”.

Dessutom konstaterar Miljöpartiet att regeringen år efter år trotsar riksdagsbeslutet att föra en samstämmig politik för mänskliga rättigheter i enlighet med Sveriges Politik för Global Utveckling. Självfallet ingår samtliga politikområden – speciellt handelspolitiken och vapenexporten. När handelsministern och utrikesministern slår sig för bröstet om svenska insatser för demokrati och mänskliga rättigheter utomlands känner hyckleriet inga gränser.

I en undersökning ville 92 procent av svenska folket förbjuda vapenexport till diktaturer och för nio månader sedan sa riksdagen också sitt – nu kräver vi handling och inget mindre. Sverige ska vara en kraft för fred och rättvisa i världen – inte tvärtom. Kompetensen från vapenindustrin måste användas till att producera annan samhällsnyttig teknologi. Inte minst för att minska vår sårbarhet inför klimatförändringarna och ställa om vår produktion mot ett hållbart samhälle.

Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet de Gröna

Kommentarer

0 Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 New Yorks borgmästares budskap. Bill de Blasio går ut med skarp varning till invånarna. 11  9 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Blasio
Foto:AFP

 ”Min mamma är jättegravid.” Sammandragningar och epileptiskt anfall. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 ”Visste inte vad hade som synts i tv.” Viktoria Helgesson om ett av karriärens värsta ögonblick.

helgesson-144
Foto:Bildbyrån

 Lär dig konståkning. Systrarna Helgesson visar de olika momenten.

 Jackie Jakubowski: Min far ville aldrig tala om tiden före Auschwitz. 9  0 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: