Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Svensk vapenexport

”Vapenexport till diktaturer slår rekord – regeringen förhalar förbud”

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Sverige fortsätter att göda några av världens mest explosiva konfliktregioner med vapen. När handelsministern och utrikesministern slår sig för bröstet om svenska insatser för demokrati och mänskliga rättigheter utomlands känner hyckleriet inga gränser, skriver Miljöpartiets Bodil Ceballos i en replik.

Sverige fortsätter att göda några av världens mest explosiva konfliktregioner med vapen. När handelsministern och utrikesministern slår sig för bröstet om svenska insatser för demokrati och mänskliga rättigheter utomlands känner hyckleriet inga gränser, skriver Miljöpartiets Bodil Ceballos i en replik.

I onsdags stod det klart att 2011 blev ett nytt rekordår för den svenska vapenexporten – 13,9 miljarder kronor jämfört med 13,5 miljarder året innan.

Inspektionen för strategiska produkter är den myndighet som har ansvar för att avgöra vilka länder som får köpa vapen av Sverige utifrån vad många kallat världens mest restriktiva vapenlagstiftning. Trots detta är Sverige världens största exportör av vapen per capita. Sedan 2001 har vapenexporten nästan fyrdubblats och det senaste året har andelen vapen till länder utanför EU ökat från 29 procent till 69 procent.

Annons:

Som ny tvåa på tio-i-topp-listan över mottagare återfinns Saudiarabien, sharialagsdiktaturen vars armé bistod granndiktaturen Bahrain och slog ned protesterna där i mars förra året. I Thailand rasar bortom semesteridyllernas vita stränder sedan länge en intern konflikt med rebeller i landets södra delar och på Bangkoks gator var det inte länge sedan demonstranter sköts. Samtidigt säljer Sverige stridsflygplan till militärregimen. Och i den explosiva konflikten mellan kärnvapenländerna Indien och Pakistan beväpnar Sverige båda sidor.

Dessa exempel visar hur Sverige fortsätter att göda några av världens mest explosiva konfliktregioner med vapen och utgör samtidigt en del av anledningen till varför Sverige alltjämt toppar den skamliga listan över världens största exportörer av vapen per capita.

Det är i detta läge som ISP går ut på DN Debatt (22/2) och rättfärdigar exporten av vapensystem till diktaturer för att ”bevara vår försvarspolitiska kompetens”. Det är också enligt ISP ett svenskt säkerhetspolitiskt intresse att bidra till att hålla de internationella handelsvägarna öppna” – som om det skulle vara ett svenskt säkerhetspolitiskt intresse att förse diktaturer som Saudiarabien med pansarvapen och övervakningssystem för miljarder.

För Miljöpartiet är den nya försäljningsstatistiken direkt stötande, eftersom ökningen sker till diktaturer – i strid med riksdagens uttryckliga vilja. En enig riksdag krävde av regeringen en ändring av lagen gällande vapenexport till diktaturer. Nästan ett år senare har arbetet fortfarande inte tagit ett enda steg framåt. Detta sker samtidigt som ansvarig minister, handelsminister Eva Björling, far runt i Mellanöstern på säljturnéer för att kränga övervakningssystem till länder som Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Budskapet är tydligt: pengarna går före människoliv och stabilitet kan som utrikesminister Carl Bildt berömt uttryckte det säkra ”en rimlig utveckling”.

Dessutom konstaterar Miljöpartiet att regeringen år efter år trotsar riksdagsbeslutet att föra en samstämmig politik för mänskliga rättigheter i enlighet med Sveriges Politik för Global Utveckling. Självfallet ingår samtliga politikområden – speciellt handelspolitiken och vapenexporten. När handelsministern och utrikesministern slår sig för bröstet om svenska insatser för demokrati och mänskliga rättigheter utomlands känner hyckleriet inga gränser.

I en undersökning ville 92 procent av svenska folket förbjuda vapenexport till diktaturer och för nio månader sedan sa riksdagen också sitt – nu kräver vi handling och inget mindre. Sverige ska vara en kraft för fred och rättvisa i världen – inte tvärtom. Kompetensen från vapenindustrin måste användas till att producera annan samhällsnyttig teknologi. Inte minst för att minska vår sårbarhet inför klimatförändringarna och ställa om vår produktion mot ett hållbart samhälle.

Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet de Gröna

Kommentarer (1)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

sapo2
Foto:TT

 Medverkan vid konferens ställs in. Får inte inte vara med kungen.

miljopartiet2
Foto:Nicklas Thegerström

 Stormar rejält i MP. ”Inte det här jag propagerade för i valrörelsen.” 9  0 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

 Karin Erikssons analys: Valet för Miljöpartiet står mellan makt och ideal.

romson288
Foto:Nicklas Thegerström

 Språkröret om framtiden. Romson utesluter att MP stannar i regeringen om M får igenom sina krav. 47  0 tweets  46 rekommendationer  1 rekommendationer

sahlin_1000
Foto:Lotta Härdelin

 Expertteam ska kunna rycka ut. Presenterar plan mot IS-rekrytering. 70  0 tweets  68 rekommendationer  2 rekommendationer

 Mest drabbade staden efter storstäderna. Sedan 2013 har ett tjugotal personer rest till Syrien. 9  0 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

vivalla_288
Foto:Lars Lindqvist
Annons:
kopenhamn1000
Foto:Anette Nantell

 ”Som att springa in i en vägg.” Stor förvirring i Köpenhamn. 159  0 tweets  158 rekommendationer  1 rekommendationer

 Det här gäller. Hårdare villkor för den som kommer från krig. 8  0 tweets  7 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: