Krisen inom Centerpartiet

”Vi är inga nyliberaler utan ett folkrörelseparti”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Snedvriden mediebild. Vi måste dra ett streck i debatten för att inte oklarhet ska skapas om var Centerpartiet står. Vi är inte och kommer aldrig att bli ”nyliberaler” som det ofta kallas. Vi tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla maximala chanser i livet, att utjämna de orättvisor som arv och uppväxt skapat, skriver Annie Lööf (C).

Snedvriden mediebild. Vi måste dra ett streck i debatten för att inte oklarhet ska skapas om var Centerpartiet står. Vi är inte och kommer aldrig att bli ”nyliberaler” som det ofta kallas. Vi tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla maximala chanser i livet, att utjämna de orättvisor som arv och uppväxt skapat, skriver Annie Lööf (C).

Före jul lämnade idéprogramsgruppen sitt förslag till idéprogram för Centerpartiet. Det är framtaget i en process där tio tusen personer tyckt till och det är ett första förslag som nu ska förädlas av medlemmar, partistyrelse och till sist vår Framtidsstämma i mars. Efter presentationen av idéprogrammet har en debatt brutit ut.

Centerpartiet har skapat en intressant och intensiv diskussion om idéer. I grunden är detta vad politik handlar om, vilka ideal vi har och vart vi strävar på sikt.

Annons:

Samtidigt har Centerpartiet just nu en viktig roll i svensk politik. Vi driver på alliansen för en ännu mer offensiv jobbpolitik. Vi har ett omfattande paket med åtgärder som ska göra det betydligt lättare att anställa i hela landet och stärka Sveriges konkurrenskraft i ett läge då den globala konjunkturen viker och arbetslösheten stiger. Vi driver med samma energi på för kraftfulla lösningar på klimatkrisen.

Det är där fokus ska ligga för Centerpartiet det närmaste året. Min förhoppning är därför att diskussionen om idéprogrammet i slutändan ska förstärka, inte skymma, bilden av Centerpartiet som jobborienterat, miljöorienterat och reformorienterat. De närmaste veckorna kommer Centerpartiets partistyrelse under min ledning att diskutera förslaget så att det är redo att behandlas av vår extrastämma.

Vårt parti är en folkrörelse, där jag inte vill att partiledaren ska diktera ändringar i idéprogramgruppens förslag, Sådana fattas gemensamt av de förtroendevalda. Jag vill att medlemmarnas åsikter ska väga tungt. Min önskan var att över huvud taget inte behöva gå in på ett tidigt stadium och styra diskussionen.

Tyvärr är det som kommit att dominera mediebilden inte den frihetliga och rättviseorienterade grund som idéprogramsgruppen och dess kritiker är eniga om. I stället har det nästan uteslutande diskuterats ytterlighetsfrågor exemplifierat med månggifte, förändrad arvsrätt och skolplikt. En punkt nås då ett slags streck måste dras i debatten för att inte oklarhet ska skapas om vart Centerpartiet står.

Centerpartiet är liberalt. Vi är decentralister. Vi har våra rötter i de självägande svenska böndernas kamp för frihet och rättvisa, som lade grunden för Sveriges snabba marsch mot demokrati och välstånd. Partiet grundades för drygt hundra år sedan på grundval av de eftersattas rätt mot överhögheten.

Det moderna Centerpartiet formades i samband med ATP-striden och partiprogrammet 1959, med ökat fokus på individuella val, miljö och decentralisering. I dag finns inget parti som är så tydligt mot regleringar och socialism och har en så grundmurad tro på människors behov av att kunna forma sin egen tillvaro.

Men, och det är ett mycket viktigt men, Centerpartiet är inte och kommer aldrig att bli libertarianer, eller ”nyliberaler” som det ofta kallas. Vi tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla maximala chanser i livet, att utjämna de orättvisor som arv och uppväxt skapat. Läraren som öppnar världar av kunskap åt elever från hem utan studievana, terapeuten vars rehab hjälper den sjuke att stå på benen, kommunalrådet som lockar nya företag till en nedläggningsdrabbad kommun – de är fundamentala hjältar i Centerpartiets värld.

Vår förankring bland ”vanligt folk” skapar ett rättvisepatos som är väldigt värdefullt för mig.

För Centerpartiet har detta gemensamma ansvar dock aldrig enbart kunnat delegeras till byråkrater. Verklig gemenskap skapas genom att många medborgare tillåts bli en del i utformandet av solidariteten och därigenom bygger de nätverk som ofta är mycket kraftfullare i att lyfta människor ur svåra situationer än något staten ensam kan förmå. Det är därför centerpartister är idrottsföreningarnas, kooperationernas, biståndsorganisationernas, företagarföreningarnas, studieförbundens och friskolornas ryggrad vartän du vänder dig i landet.

Det är därför makt måste decentraliseras till den nivå där människor kan påverka den. Det är därför den jämlika skolpengen, vårdpengen och arbetsförmedlarpengen är vår nyckel för att förena rättvisa med egenmakt och utveckling i välfärden. Det är därför det varit så naturligt för Centerpartiet att landa på öppenheten och solidaritetens sida i kampen mot Sverigedemokraterna och främlingsfientligheten.

Jag är uppväxt i en småländsk småföretagarbygd där det är självklart att både försöka klara sig själv och att bry sig om sina medmänniskor. Det är därför jag i mitt installationstal i Åre sa att Sverige behöver vila på värderingar om frihet, trygghet och hållbarhet – tre värden som Centerpartiet ska bära. Det är för mig grunden i den folkliga och jordnära liberalism som är Centerpartiet. Det leder direkt till de kraftfulla jobb- och miljöinsatser vi driver inom alliansen.

Det är radikalt nog, i en tid då många politiker gömmer sig bakom teknokratiska formler för att inte göra något konkret åt arbetslöshet och miljöproblem. Det är från mitt Maramö och hundratals liknande orter runtom i landet som Centerpartiet hämtar kraft för sina idéer.

De närmaste veckorna och månaderna kommer Centerpartiet att samlas kring våra grundläggande värderingar – en folklig och jordnära liberalism, med socialt ansvar, självbestämmande och en god miljö. Diskussionen de senaste veckorna har varit lärorik och påmint oss om hur viktigt det är att vi definierar vad vi står för och inte låter andra göra det.

Nu har vi ingen tid att förlora. Framför sig har Centerpartiet en diger agenda av jobb- och miljöförslag som är omedelbar, konkret och viktig för landet.

Annie Lööf, partiledare Centerpartiet

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Oversvamning-Malmo-500
Foto:TT, Kjerstin Ekvall/Läsarbild

 Kraftiga skyfall över Skåne. Polisen varnar: Ge er inte ut på vägarna. 575  14 tweets  558 rekommendationer  3 rekommendationer

Buss-Malmo-144
Foto:Kjerstin Ekvall

 Fast på buss en och en halv timme. ”Vi hade vatten över våra säten och det fortsatte stiga.” 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ett tjugotal bussar har kört fast. Skånetrafiken: Går inte att komma fram. 35  12 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så blir vädret de kommande dagarna. Prognosen enligt Weatherpal.

Fiskpinne-Malmo-500
Foto:TT, Kjerstin Ekvall/Läsarbild

 Kraftigt oväder. Flera vägar avspärrade. Bilar fast i vattenmassorna. 18  1 tweets  15 rekommendationer  2 rekommendationer

Krim-500
Foto:Lotta Härdelin

 DN på plats i Alushta. Turistnäringen i semesterparadiset har kraschat. 34  13 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Av inflytelserika imamer i Storbritannien. Förbjuder muslimer att resa till Syrien och Irak och kriga för IS. 101  12 tweets  89 rekommendationer  0 rekommendationer

IS-144
Foto:AP
Annons:
stubb
Foto:Thierry Charlier/AFP Finlands statsminister Alexander Stubb.

 Statsminister Stubb: Grannar beter sig inte så här mot varandra. 115  27 tweets  88 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ukraina pressat av ”rysk” pansar. ”Angrepp mot hela Europa.” 24  0 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vladimir Putin: Säkrast att inte bråka med oss. 254  27 tweets  226 rekommendationer  1 rekommendationer

Den svenska valrörelsen bedrivs parallellt med en väpnad konflikt i vårt närområde. Reinfeldt och Löfven borde lägga partiintresset åt sidan.  Läs mer. 1100  196 tweets  892 rekommendationer  12 rekommendationer

Petra-Kahn-144
JUS

 ”Visar att vi inte accepterar detta.” Med anledning av den senaste tidens attacker mot judar. 32  18 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: