”Vinner vi är vi beredda att regera över blockgränsen”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

S ger besked i regeringsfrågan. Vi går till val på ett eget valmanifest, men vi är beredda att samarbeta brett. Medan Moderaterna vill bevara blockpolitiken är vi redo att styra Sverige tillsammans med alla partier utom Sverigedemokraterna, skriver Stefan Löfven och Carin Jämtin.

S ger besked i regeringsfrågan. Vi går till val på ett eget valmanifest, men vi är beredda att samarbeta brett. Medan Moderaterna vill bevara blockpolitiken är vi redo att styra Sverige tillsammans med alla partier utom Sverigedemokraterna, skriver Stefan Löfven och Carin Jämtin.

Det är mindre än ett år kvar till valet. Snart kommer väljarna att bestämma hur Sverige ska utvecklas framöver. Vi socialdemokrater är ett samarbetsparti. Vi söker väljarnas förtroende för en bred politik för fler människor i arbete, investeringar i skolan och en starkare välfärd.

Moderaterna trodde att de kunde skapa jobb genom att sänka skatterna. De trodde att de kunde förbättra välfärden genom att privatisera den. Men det har blivit precis tvärtom. Arbetslösheten är nu högre än när den borgerliga regeringen tillträdde. Färre barn klarar skolan. Varje vecka kommer nya larmrapporter om situationen i sjukvården och äldreomsorgen.

Annons:

I det här läget är det viktigt med en handlingskraftig regering som är beredd att ta ansvar och samarbeta brett för att ta sig an Sveriges utmaningar.

Så är det inte i dag. Antalet förslag som regeringen lägger fram saktar in. Riksdagens utskott ställer in möten i brist på arbetsuppgifter. Den borgerliga regeringen är så låst i blockpolitiken att den många gånger inte ens försöker förankra sina förslag hos andra partier. Det blir allt mer tydligt hur denna hållning skadar vårt land.

Sverige är en representativ demokrati. Väljarna avgör de svenska valen genom att lägga sin röst på det parti de anser representerar deras värderingar bäst. Sedan ska förhandlingar, samarbeten och överenskommelser följa för att göra folkets röst hörd på bästa sätt. Det innebär att partierna gemensamt måste ta ansvar för att mötas i demokratiska samtal.

Därför är det anmärkningsvärt att den nuvarande ordningen nu försvaras. Moderaterna har slagit fast att de vill bevara blockpolitiken, och att de även under den kommande mandatperioden endast är beredda att samarbeta inom den borgerliga alliansen.

Detta besked står i stark kontrast med Moderaternas ord om att ta ansvar för Sverige. Alla partier – inte bara Socialdemokraterna – har en skyldighet att se till att Sverige får en handlingskraftig regering som kan styra landet efter valet.

Vi socialdemokrater vill i dag berätta hur vi ser på regeringsbildningen. Ska vi också låsa oss i blockpolitiken, eller ska vi visa väljarna våra prioriteringar i ett eget valmanifest? Det är frågan som vi har tagit oss tid att diskutera, och så här lyder vårt besked:

1. Vi socialdemokrater går till val själva med ett socialdemokratiskt valmanifest, som tydliggör våra prioriteringar kring att skapa fler jobb, vända utvecklingen i skolan och stärka välfärden.

2. Vid en kommande valseger siktar vi på att bilda en socialdemokratiskt ledd regering som tar tag i Sveriges framtidsutmaningar med ökad global konkurrens, en växande demografisk utmaning och en betydande klimatutmaning som kräver snabb omställning.

3. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige – även i ett svårt parlamentariskt läge. Därför är vi beredda att samarbeta över blockgränsen.

Vårt förhållningssätt är ett naturligt val i det rådande politiska läget. Inget parti kan i dag förutsäga vilka de kommer att bilda regering med efter valet. Det kommer heller inte vi socialdemokrater att göra. Dagens opinionsläge gör att de partier som låtsas om motsatsen framstår som verklighetsfrånvända. Två av Moderaternas stödpartier löper risk att inte bli invalda i riksdagen. Enligt många mätningar är exempelvis Socialdemokraterna och Miljöpartiet större än de borgerliga partierna tillsammans.

Det osäkra parlamentariska läget efter valet reser också nya frågor. Vilken status har de överenskommelser som görs mellan de borgerliga partierna före valet – givet att något eller några borgerliga partier lämnar riksdagen efter valet?

Lovar exempelvis Moderaterna att genomföra Centerpartiets eller Kristdemokraternas förslag även om dessa partier inte ingår i ett framtida regeringsunderlag? Vilken status har ett eventuellt gemensamt borgerlig valmanifest för en moderatledd regering efter valet där inte samtliga av dagens fyra borgerliga riksdagspartier ingår?

Detta är frågor som den nuvarande minoritetsregeringen vare sig vill eller kan besvara. Valresultatet 2014 kan kräva nya sätt att forma en regering.

Vi socialdemokrater har en lång tradition av att arbeta tillsammans med andra partier och att ta ansvar för Sverige. Vi har samarbetat med Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Inom ramen för olika samarbetsformer har vi reformerat skattesystemet, räddat Sverige ur 90-talskrisen och genomfört reformer för tillväxt, rättvisa och grön omställning under 2000-talet.

För oss är Miljöpartiet en naturlig samarbetspartner framöver. Men vi har även en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet, och vet att de kan ta ansvar när det behövs. Det enda parti vi helt utesluter från alla former av samarbete är Sverigedemokraterna.

Vi socialdemokrater går till val på ett eget valmanifest – men vi är redo att samarbeta brett. Sveriges utmaningar kräver politiska företrädare som är beredda att lägga dagsaktuella gräl åt sidan och arbeta tillsammans för det som är viktigt på längre sikt. Vår principiella utgångspunkt är att de frågor som kräver långsiktiga lösningar inte ska röstas igenom med någon enstaka rösts övervikt i Sveriges riksdag. Skulle vi få väljarnas förtroende att bilda en socialdemokratiskt ledd regering är vi beredda att bjuda in framtida oppositionspartier till blocköverskridande överenskommelser.

Sverige är ett litet land, men om vi tar oss an utmaningarna tillsammans kan Sverige bli världsledande när det handlar om jobb och tillväxt, och unikt när kommer till jämlikhet, rättvisa och frihet. Vi socialdemokrater är redo att samla Sverige för att göra det möjligt.

Kommentarer (75)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

fartyg_1000
Foto:Beatrice Ohlsson

 DN på "USS Theodore Roosevelt”. Ger USA herravälde på havet. 142  26 tweets  116 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Michael Winiarski: Dyrt att hålla en sådan skräckinjagande flotta av plåtschabrak flytande. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Michael-Winiarski-288
hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 1190  32 tweets  1158 rekommendationer  0 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 5  5 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2016  18 tweets  1995 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1261  33 tweets  1223 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
annabelle_288
Foto:Reuters

 Gav sig ut mitt i natten på jakt efter en slushie. Korsade flera vägar och satte sig på en nattbuss.

dennis_1000
Foto:Fredrik Funck

 Stor misstänksamhet mot män i förskolan. Anmäldes – och friades. 155  10 tweets  145 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ett år sedan övergreppen i Högsby. Sveriges genom tiderna största sexbrottsfall mot barn. 75  5 tweets  69 rekommendationer  1 rekommendationer

hogsby_288
Foto:Fredrik Funck
Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: