Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Markisen billigast när solen står lågt

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Det kan skilja 8.000 kronor i pris för en markis över altanen och drygt 3.000 kronor för en korgmarkis på ett litet fönster. Det visar DN Bostads prisenkät hos åtta slumpmässigt utvalda butiker i Stockholmsområdet.

Det kan skilja 8.000 kronor i pris för en markis över altanen och drygt 3.000 kronor för en korgmarkis på ett litet fönster. Det visar DN Bostads prisenkät hos åtta slumpmässigt utvalda butiker i Stockholmsområdet.

Rätt säsong att köpa markiser är nu på hösten. Då är priserna ofta lägst eftersom säsongen då solen står som högst på himlen och markiser behövs är över. De flesta markisbutiker har hösterbjudanden i form av sänkta priser. Det visar DN Bostads prisjämförelse. Och det går dessutom att spara tusenlappar genom att ta in prisuppgifter från ett antal butiker och höra efter vilka rabatter som just nu erbjuds.

DN Bostads prisjämförelse gjordes vecka 42, den 13 till 16 oktober. Enkäten är en ren prisenkät och säger inget om kvaliteten på butikernas produkter.

Annons:

Vi frågade efter priset på tre fönstermarkiser och en markis över en altan. Två av fönstermarkiserna var så kallade fallarmsmarkiser, den ena avsedd för ett fönster som var 1,8 meter brett och den andra till ett fönster som var 3 meter brett. Dessutom frågade vi efter priset på en korgmarkis till ett fönster med bredden 1,8 meter.

För alla tre fönstermarkiserna ville vi dels ha priset med dragband, dels med motor av så kallad standardmodell. Och för de två fallarmsmarkiserna skulle dessutom kassett (tak för markisen) ingå i priset. Till korgmarkiser finns ingen kassett.

Dragband innebär att man inifrån drar upp och fäller ned markisen med handkraft. Väljer man en markis med motor, gör motorn samma jobb. Markiser som drivs med motor går också att reglera med en fjärrkontroll. Men fjärrkontrollen måste då köpas som ett extra tillägg. Det tillägget frågade vi inte efter.

Vi frågade också vad det kostar att köpa en markis till terrassen eller altanen. Vid bad om priset för en vinkelarmsmarkis som skulle vara 5 meter bred och ha ett utfall på 2,6 meter. Vi bad om priset dels för en vinkelarmsmarkis som kunde vevas in, dels priset för en som hade motor (standardmodell). I prisförfrågan ingick också tak till markisen. Dessutom frågade vi vad det skulle kosta att enbart byta tyg på en gammal markis över altanen eller terrassen.

Alla priser i vidstående tabell är inklusive moms, däremot tillkommer arbetskostnaden om man vill ha hjälp att sätta upp markisen. Den kostnaden finns redovisad i en separat kolumn.

Två butiker, Bose och Solskyddskompaniet, har i DN Bostads prisenkät påtalat att de har höstrabatter. Den typen av säsongsrabatt är vanlig hos flertalet markisförsäljare.

Annons:

Branschorganisation för markis- och persiennförsäljare är Svenska solskyddsföreningen. Som konsument ger det en viss garanti om butiken är medlem i en branschorganisation vid köp av markiser. Skulle butiken exempelvis gå i konkurs går ofta branschorganisationen in och hjälper de kunder som drabbas.
- I dag är ett åttiotal företag med i Solskyddsföreningen. Föreningen lämnar en 3-årig förbundsgaranti. Händer det något med företaget, går förbundet in och täcker upp, säger Peter Damgart, som sitter i Svenska solskyddsföreningens styrelse.

Peter Damgart förklarar också att en tygkollektion brukar vara i fyra år. Sedan förändras den kanske något. Själva väven håller i minst tio till tolv år och den bleks väldigt lite eftersom det i dag är syntetmaterial i väven.
- Sköter man en väv väl håller den längre. En väv ska torrborstas eller tvättas av med ljummet vatten och milt diskmedel. Det är framför allt den första biten på väven som brukar bli smutsig.

- Använd aldrig högtryckstvätten för rengöring, säger Peter Damgart.

Det finns mer teknik till dagens markiser om man är beredd att lägga ut mer pengar, som att markisen automatisk fälls ned då solen ligger på fönstret och går upp då solljuset avtar. Det finns också automatik som ser till att markisen fälls upp om det börjar blåsa för mycket ute.

Mer från förstasidan

ewas-analys
Foto:Paul Hansen

 DN:s Ewa Stenberg: En försiktig regeringsombildning av Stefan Löfven.

skog
Foto:Paul Hansen

 Karolina Skog ny miljöminister. Rekryterades av Fridolin år 2001.

linde-puff
Foto:Paul Hansen

 Bostads- och digitaliseringminister. Mest känd för sina nio år som språkrör för Miljöpartiet.

peter-eriksson-puff
Foto:Paul Hansen
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: