Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Bok om anusens historia kan prisas för sin titel

Bokmärk artikel
”Soviet bus stops” är en av sju nominerade titlar.

”Soviet bus stops” är en av sju nominerade titlar.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Anusens kulturella historia, hyllade fågelskådare och sovjetiska busshållplatser. Det är innehållet i några av de böcker som slåss om det åtråvärda priset Årets mest udda boktitel.

Anusens kulturella historia, hyllade fågelskådare och sovjetiska busshållplatser. Det är innehållet i några av de böcker som slåss om det åtråvärda priset Årets mest udda boktitel.

I år korar brittiska Diagrampriset Årets mest udda boktitel för 38:e gången. Och det verkar rimligt att tro att boken ”Reading from behind: A cultural history of the anus” (Läsning bakifrån: Anusens kulturella historia) är en stark utmanare till utnämningen.

Förutom rumphistorien är bland annat böckerna ”Too naked for the nazis” (För nakna för nazisterna) och ”Transvestite vampire biker nuns from outer space: A consideration of cult film” (Transvestit-vampyr-motorcyklist-nunnor från yttre rymden: Ett beaktande av kultfilmen) två möjliga vinnare.

– Återigen har läsare från hela världen genomsökt bokaffärer och letat i fjärran hörn av internet för att föreslå en rad märkliga, helt enkelt tokiga eller oavsiktligt roliga boktitlar. Vår jurytrupp, alltså jag, har sållat volymer av nomineringar för att hitta dessa sju fantastiska nomineringar, säger Horace Bent, bokhandlaren som administrerar priset, till The Guardian.

Andra böcker som slåss om den åtråvärda titeln är bland annat en bok med intervjuade fågelskådare: ”Behind the binoculars: Interviews with acclaimed birdwatchers” (Bakom kikaren: Intervjuer med hyllade fågelskådare). På listan finns även en fotobok med bilder på sovjetiska busshållplatser med den uttömmande titeln ”Soviet bus stops” (Sovjetiska busshållplatser) - som DN tidigare har recenserat.

Det är nu upp till allmänheten att rösta för vem som tar hem titeln. Och vinnaren sällar sig till tidigare vinnare som ”Greek rural postmen and their cancellation numbers” (Grekiska lantbrevbärare och deras avbokningsnummer) som tog hem priset 1996 och ”The big book of lesbian horse stories” (Den stora boken om lesbiska hästhistorier) som vann 2003.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.