Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Barn & ung

Elizabeth Dowsett: ”Lego Harry Potter. Bygg den magiska världen!”

Bokmärk artikel
Bild 1 av 8
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Skribent: Elizabeth Dowsett

Titel: ”Lego Harry Potter. Bygg den magiska världen!”

Utgiven av: Bonnier Carlsen

Skribent: Simon Beecroft
Titel:
”Lego Star wars bild­lexikon”
Utgiven av:
Bonniers förlag

Skribent: Hannah Dolan
Titel: ”Lego Star wars. Stora guiden till alla karaktärerna”
Utgiven av: Bonnier Carlsen

Skribent: Daniel Lipkowitz
Titel: ”Stora boken med Legoidéer”
Utgiven av: Bonnier Carlsen

Idétorka på byggarbetsplatsen? Här finns hundratals udda projekt att inspireras av. Lennart Kuick bläddrar förtjust i nya legoböcker som appellerar till ekorren inom oss.

Idétorka på byggarbetsplatsen? Här finns hundratals udda projekt att inspireras av. Lennart Kuick bläddrar förtjust i nya legoböcker som appellerar till ekorren inom oss.

Inget annat företag har sålt så mycket av en leksak så länge. Lego (en ordlek på danskans Leg godt) har slagit hårt mot plagiatorer och hållit prisnivån uppe. Nu har grundpatenten gått ut och det återstår att se om åtminstone de enklare bitarna kommer att utsättas för konkurrens.

Med fyra mastiga presentböcker kliver nu leksakstillverkaren in i coffee-tableböckernas värld. Sida efter sida fullmatade med Harry, Quidditchmål, trollstavar och hela slott i ”Lego Harry Potter: bygg den magiska världen!”. Eller Luke Skywalker, Stridsdroider och interceptorskepp om man föredrar det i ”Lego Star wars Bildlexikon”. För den verkligt intresserade av Star wars-gubbar finns också ”Lego Star wars. Stora guiden till alla karaktärerna”.

Tro bara inte att ni har Harry Potter hemma om ni köpt en legolåda. Den lille glasögonormen finns i alla upptänkliga varianter och inte nog med det, det gör också alla hans små kumpaner. Sedan finns det slott och bussar och monster och prylar i all oändlighet. Skulle något barn som bläddrat i boken nu förälska sig i säg Draco Malfoy i grön mantel blir det att börja jaga på andrahandsmarknaden för just den figuren gjordes kring år 2002 … Och inte duger väl någon av de andra sju Draco?

Men det är fantastiska böcker för fanatiker och nördar Bonniers gett ut tillsammans med fabrik och filmbolag. De appellerar till ekorren inom oss och till den sjukliga glädjen att se på saker som man själv inte har eller fått som liten.

Kanske är målgruppen de allt äldre konsumenter som ägnar sitt vuxna liv åt leksaker. I dag köps kvalitetsleksaker till stor del av vuxna samlare.

Det syns tydligt i ”Stora boken med Legoidéer”, där vuxna stolt visar upp sina storstilade skapelser.

Så när snåla Stina kommer stickande med minsta byggsatsen och idéboken till sina förväntansfulla små släktingar kommer snart gråt och tandagnisslan att utbryta. I de flesta hem kommer inga slott med 14 000 bitar i samma snygga bruna kulörer att byggas. Och inte heller hittas i någon byggsats de 250 svarta simfötter som en av de vuxna expertbyggarna i boken så fyndigt använt som takplattor till sin modell av en scen ur Charles Dickens ”En julsaga”.

Man kan köpa specialdelar på nätet. Haken är bara att varje bit kostar fem, sju och upp till tjugo kronor styck. Förstår ni nu varför det är vuxna som bygger sagoslotten – en annan av expertbyggarna har ungefär 1 000 000 bitar.

Annons:

Lego går att använda till mycket och det bästa med idéboken är att den just spränger det koncept som genom åren alltmer präglat Legoprodukterna – de färdiga byggsatserna. Statiska modeller som många barn inte nänts ta sönder när de väl fått ihop dem i stället för ursprungstanken om en bygglåda av möjligheter där fantasin får styra.

Så ta boken på allvar, riv av dykaren simfötterna och bygg tak av dem för all del.

Och ute där bortom det danska företagets kontroll finns människor som vet att nyttja sina klossar till allt möjligt. Youtube svämmar över av filmer där små Legogubbar staterar i till exempel ”Sex, lögner & lego” eller ”Lego cowboy gay sex”.

Sådant finns inte med i boken och inte heller återfinns konstnären Zbigniew Liberas modeller av koncentrationsläger eller grabben som kallar sig Legoguy830 och byggt en tysk pansararmé.

Inte riktigt de små danska, idylliska villor som idéskisserna från 60-talet visade. Så Lego har anpassat sig till sin kundkrets våldsamma byggfantasier, idéboken är fylld av belägringstorn och flygande piratskepp.

För visst är det roligare att bygga rymdrobotar, falluckor och fjärrstyrda fordon än en byrå i full skala som också finns till beskådan. Men för all del – låt tusen bitar blomma.



Läs mer:

”Sexistisk” serie får Lego att lyfta

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.