Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Boktips från Lotta Olsson

Erik Granström: ”Svavelvinter” och ”Slaktare små”

Bokmärk artikel
Erik Granströms ”Svavelvinter” kom första gången 2004 och boken har utvecklats ur ett rollspel.

Foto: Cato Lein Erik Granströms ”Svavelvinter” kom första gången 2004 och boken har utvecklats ur ett rollspel.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Skribent: Erik Granström

Titel: ”Svavelvinter” och ”Slaktare små”

Utgiven av: Coltso

Erik Granström skriver egensinnig fantasy om en värld där allt är annorlunda. Till och med språket. Lotta Olsson blir fascinerad och frustrerad. När kommer fortsättningen?

Erik Granström skriver egensinnig fantasy om en värld där allt är annorlunda. Till och med språket. Lotta Olsson blir fascinerad och frustrerad. När kommer fortsättningen?

De här böckerna är bland det bästa och mest egensinniga jag har läst i fantasy­genren. Det gör dem inte lättillgängliga: här är det på allvar en ny värld. Även om grundhistorien är lättbegriplig, något är på tok med svavelproduktionen på polarön Marjura, och saken måste undersökas. Det är många som är på väg dit, av olika skäl. Överste Praanz da Kelve, isdruiden Perrima, vindhäxan Silvia Miranda, Jarmona av Frand som tillhör Shamashi­religionen, en arkeologisk expedition som hoppas på att finna en forntida högkultur.

Det är långt från Tolkiens bekanta Midgård med de vanliga alverna, drakarna, dvärgarna och trollkarlarna. Allt är annorlunda: djuren, naturen, maten, människorna, magin och gudarna – givetvis finns det magi och gudar. Till och med språket är annorlunda, och i början grumsade jag över det arkaiska, högtravande tonfallet.

Gradvis öppnade sig berättelsen åt ett oväntat håll. Det dök upp vagt bekanta namn och skeenden, fraser och idéer. En häxa utbrast ”män är djur!”, någon annan sa ”Utrota varenda djävul”, Platons idévärld tycktes finnas på riktigt – eller var det magin från Ursula Le Guins Övärld? En trollkarl hade med nekromantisk kraft återuppväckt en känd filosof, Makulon Nihivelli. Det tog rätt många sidor innan jag såg kopplingen till Machiavelli, men sedan vecklade flera namn ut sig, med associationer åt olika håll.

Det är som om Granström har klippt sönder vår civilisation till en oändlig mängd fragment och vävt en ny, rik berättelse om en främmande värld som är märkligt bekant. Samtidigt håller han skickligt olika berättelsetrådar i gång och trappar upp spänningen.

När ”Slaktare små” slutar blir man djupt frustrerad. När kommer nästa del?

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.