Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Alexandra och Alexander Ahndoril, alias Lars Kepler.

Foto: Anna-Lena Ahlström Alexandra och Alexander Ahndoril, alias Lars Kepler.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Skribent: Lars Kepler

Titel: ”Eldvittnet”

Utgiven av: Albert Bonniers förlag

Fyra nya deckare

Arnaldur Indridason: ”Svart himmel”. Övers. Ylva Hellerud, Norstedts. Den vanliga huvudpersonen, Erlendur, är fortfarande på semester (har det hänt något när han går i spåren efter sin försvunne bror?). I stället är det drullputten Sigurdur Oli som försöker lösa ett mordfall genom att trampa i alla upptänkliga klaver. En kvinna misshandlas till döds, och Sigurdur Oli är egentligen för inblandad för att kunna vara med och utreda. Om Island strax före den stora bankkraschen.

Carol O’Connell: ”Ben för ben”. Övers. Lisbet Holst, Voltaire publishing. Rolig, melankolisk och vacker deckare om en vuxen man som återvänder till barndomens lilla nordkaliforniska stad. För många år sen gick han och hans bror ut i skogen, men bara han kom tillbaka. Vad hände med den fjortonårige brodern? En intelligent korsning mellan ”Twin Peaks” och ”To kill a mockingbird”, med en rad udda personligheter.

Domingo Villar: ”Nattens mörka toner”. Övers. Lena E Heyman, Ekholm & Tegebjer. Udda spansk deckare, en av dem Svenska deckarakademin nominerat till Årets bästa översatta deckare (jag skulle hellre ha nominerat Carol O’Connell). Kommissarie Leo Caldas utreder ett förfärligt mord på en homosexuell jazzmusiker. Det är roligt med assistenten Estevez som blir galen på det undflyende galiciska sättet att prata.

Peter Robinson: ”Roten till det onda”. Övers. Jan Malmsjö, Minotaur. En tidig Alan Banks-deckare, innan Annie Cabot kommer in i böckerna. Här är han fortfarande gift, med nöd och näppe, och utreder ett fall där en ung man blivit ihjälslagen i en gränd. Mannen visar sig ha varit nynazist, och genast är ryktena i gång: var det inte ett gäng unga pakistanier som slog ihjäl honom? Alan Banks försöker hålla huvudet kallt.

Fyra nya pocketböcker

C J Box: ”De samvetslösa”. Övers. Jan Järnebrand, Månpocket. Andlöst spännande deckare om två barn i en liten håla i norra Idaho. De blir arga på mammas nya kille och travar ut i skogen, varpå de råkar bli vittnen till mord. Och en av mördarna får syn på dem! Desperat försöker de klara sig undan, men mördarna har naturligtvis vänner där man minst anar det. Stora skogar, glest bebyggt, mycket skräck.

Olle Lönnaeus: ”Det som ska sonas”. Ponto pocket. Frilansjournalisten Konrad är en trasa efter att ha jobbat i Bagdad där han blev indragen i ett gisslandrama. Till råga på allt blir hans adoptivföräldrar mördade, och han återvänder för första gången i vuxen ålder till Tomelilla. Som borde vara lugnt, sådär som man tänker sig Sverige: utanför alla stora strömningar. Tills Konrad börjar gräva i det förflutna.

Andrew Taylor: ”Det blödande hjärtat”. Övers. Jan Malmsjö, Månpocket. Stämningsfull deckare från trettiotalets London. På en liten bakgata ligger ett hus där alla är rädda för den skumme hyresvärden. Men det finns fler hot. En ung kvinna flyr från sin våldsamme man och börjar arbeta: ensam värnlös kvinna i en manlig värld. Och vad har hänt kvinnan som försvann från Bleeding Heart Square fyra år tidigare?

Barbara Nadel: ”Dödlig rättvisa: hur djupt kan ett brott begravas”. Övers. Marianne Alstermark, Midas pocket. Vackert mild deckare om andra världskrigets London. Vem märker om ett extra mord begås i det stora infernot? Francis Hancock, en begravningsentreprenör som har panikångest sedan förra kriget och inte kan gå ner i skyddsrummen, är den enda som stannar ovan jord och ser vad som händer när flyglarmet ljuder.

Boktips från Lotta Olsson

Lars Kepler: ”Eldvittnet”

Bokmärk artikel

Lars Kepler har fått ordning på deckarverktygen i sin tredje deckare, undviker de värsta överdrifterna och låter skräckstämningen sippra in i den vanliga svenska vardagen.

Lars Kepler har fått ordning på deckarverktygen i sin tredje deckare, undviker de värsta överdrifterna och låter skräckstämningen sippra in i den vanliga svenska vardagen.

Jag gillar inte Lars Keplers böcker. Våldet är ofta så utstuderat att det närmast blir spektakulärt, huvudpersonen Joona Linna är för bleknosigt idealiserad och handlingen blir ibland bara absurd. Värst är skräckfilmskänslan, där de som begår mord är ondskan personifierad i stället för att vara begripliga människor. ”Hypnotisören” var skickligt berättad men obehaglig, ”Paganinikontraktet” hade en alldeles för fånig handling.

Ändå är det ju någonting som får mig att öppna den tredje, ”Eldvittnet”, redan på tunnelbanan hem, fortsätta läsa vid middagsbordet och sen inte sluta förrän långt in på småtimmarna när bokens 562 sidor är slut.

För nog är de storartade historieberättare, författarna Alexander och Alexandra Ahndoril som står bakom signaturen Lars Kepler. Det är som att trilla ner i en fors, man rycks hejdlöst med och hinner knappt andas.

Nu har de också fått bättre ordning på deckarverktygen och nöjer sig med en lugnare intrig, där två kvinnor mördas på ett ödsligt be­läget behandlingshem för unga kvinnor. I Stockholm försöker en annan kvinna göra karriär som medium och påstår sig kunna få kontakt med de avlidnas andar. Enkelt svindlartrick, men plötsligt får hon också någon form av riktiga visioner.

Skickligt leker Kepler med våra förväntningar och dagens tro på det okända. Kan de döda verkligen tala med oss?

Det mesta är annars ganska vanlig svensk vardag, till stor del förlagd till snöig glesbygd som passar Keplers skräckstämningar väl utan att bli för över­drivet. Kriminalinspektör Joona Linna är förstås inblandad, som vanligt är han en gudabenådad utredare som ser allt som de andra poliserna på sitt klantiga vis slarvar förbi. Men schablonerna är lätta att stå ut med när spänningen stegras. Efter hand växer också en annan historia fram, som i allra högsta grad berör Joona Linna privat.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.