Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Mikael Jalving: ”Absolut Sverige. En rejse i tavshedens rige”

Bokmärk artikel
Behövde danske journalisten Mikael Jalving ens åka över bron? Svaren han sökte i Sverige hade han redan.

Foto: Sören Bidstrup Behövde danske journalisten Mikael Jalving ens åka över bron? Svaren han sökte i Sverige hade han redan.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Skribent: Mikael Jalving

Titel: ”Absolut Sverige. En rejse i tavshedens rige”

Utgiven av: JP forlag

Danske journalisten Mikael Jalving har rest genom Sverige. Frågorna han ställer i boken om ”tystnadens rike” är värda att ställa, värre är att han hade svaren innan han korsade sundet, skriver Lars Linder.

Danske journalisten Mikael Jalving har rest genom Sverige. Frågorna han ställer i boken om ”tystnadens rike” är värda att ställa, värre är att han hade svaren innan han korsade sundet, skriver Lars Linder.

I tv-serien ”Världens modernaste land” från 2006 försökte Fredrik Lindström besvara den existentiella gåta som aldrig tycks upphöra att sysselsätta svenskarna: Vilka är vi egentligen? Förbryllande omständigheter saknas inte. Å ena sidan medborgare i mellanmjölkslandet Lagom, i ett globalt perspektiv å andra sidan helt extrema i centrala värdefrågor: familj, sex, jämställdhet, religion.

Man kan förstås också fråga sig varför vi är så upptagna av saken. Kanske ligger svaret i programmets underrubrik: ”… och världens osäkraste folk”. En stam i norr som inte i mannaminne svetsats samman av krig och ockupationer. Fumliga utsocknes i världen. Duger vi så här?

Då och då får vi tolkningshjälp utifrån: någon främmande upptäcktsresande företar en expedition i det exotiska landet. Vi famlar efter kammen.

För sent den här gången: under förra året reste och läste sig dansken Mikael Jalving kors och tvärs genom Sverige, och hans dom har nu fallit. Den är inte nådig. I ”Absolut Sverige. En rejse i tavshedens rike” gör han hackmat av ett dumdrygt land av självrättfärdiga svenskar, förrädiskt invaggade i en socialdemokratisk dystopi av kontroll och politisk korrekthet.

Tavshed betyder tystnad. Ja, ni vet: i Sverige tycker alla lika och avvikande stämmor kvävs. I Danmark är de fria och sjunger ut.

Det kan låta förutsägbart och tröttsamt, men är både intressantare och värre än så. Mikael Jalving är journalist och historiker och gjorde sin resa på uppdrag av Jyllands-Posten (den konservativa tidningen med Muhammedkarikatyrerna). Orsaken var Lena Sundström, den svenska journalist som 2009 skrev en reportagebok om Danmark, ”Världens lyckligaste folk”, där hon undrade hur det kom sig att de nyss så hyggliga danskarna numera knappt kan öppna munnen utan att säga något nedsättande om invandrare.

Det togs inte väl upp, och här är Jyllands-Postens hämnd. Skulle svenskarna vara bättre? Ett folk som i skinande övertygelse om sin mission i världen är på väg att avskaffa sig självt genom massiv invandring?

Så Jalving läser böcker, besöker städer, talar med forskare, journalister och ”dissidenter”. Dyker ner i historien, följer debatter och affärer under valåret 2010. Ställer avigt och motvalls konservatismens frågor om godtrogen multikulturalism och ängsligt överdriven feminism (och längtar ständigt hem från det foträta Sverige till billigt danskt öl och läcker tysk porr).

Annons:

I reportageblocket hamnar anteckningar om vår märkliga konsensuskultur där socialdemokrater bedriver s-politik – och konservativa konserverar den. Om vår självbild av rikedom och jämlikhet – trots astronomiska förmögenhetsklyftor och en medelklass där många knappt har pengar månaden ut.

Inga helt nya frågor, men värda att ställa. Jalving har också en flyhänt penna och kan som bäst låta som en korsning mellan en arg Göran Skytte, en energisk Göran Hägg och en spefull Johan Hakelius.

Att det blir skevt och grällt här och var kan man stå ut med, värre är att hela idébygget är löst som snömos. Redan på sidan 43 faller bokens bärande tes, den om tystnaden. I förbifarten noterar Jalving där ett antal svenska trätor han inte är van vid hemifrån och som är närmast öronbedövande: ateister mot troende, monarkister mot republikaner, wikileakspirater mot upphovskramare, feminister mot skvallerpress.

Men han glömmer dem snabbt eftersom det bara är en sak han vill höra: en riktigt hätsk debatt om invandring och muslimer. Den enda fråga han riktigt bryr sig om, Sverige är på väg att försvinna bakom slöjorna, Malmö svartnar och imamerna väntar på första tillfälle att få införa sharia. Och i det perspektivet kan ju alla hitom Sverigedemokraterna te sig kuvade och politiskt korrekta.

Efterhand förstår man också att Jalving inte alls är så nyfiken som han låtsas. Han hade alla svaren redan innan han korsade Sundet och väljer sanningsvittnen därefter. Våra vanligaste högerdebattörer – en Johan Lundberg, en Susanna Popova – får klaga över samförstånd och välfärd, SD:s Mattias Karlsson över mjukheten mot islamister och några forskare får bekräfta olika teser om varför vi är just så som Jalving ser oss.

Och som han ropar i den svenska skogen får han då svar. ”Det Sverige vi kände för bara några år sedan är nu blott en saga. Resultatet är extremt. Resten är tystnad.”

Nog för att Sverige tål att synas i sömmarna, men den spegel Jalving håller upp vill bara väcka obehag. En pamflett, mest för hemmabruk, som en gång för alla ska avskräcka danskarna från allt som luktar svensk invandringspolitik.

Så ni kan lägga bort kammen och fortsätta gräla där ni var.

 

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.