Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Bokrecensioner

P C Jersild: ”Edens bakgård”

Bokmärk artikel
Storebror ser dig i P C Jersilds nya roman "Edens bakgård".

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix Storebror ser dig i P C Jersilds nya roman "Edens bakgård".

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Utgiven av: Fri tanke

Skribent: P C Jersild

Titel:  ”Edens bakgård”

Genomskinlig kritik av samhället. P C Jersild har ofta använt romanen för samhällskritiska syften. Nya ”Edens bakgård” handlar om det moderna övervakningssamhället där varje steg hos medborgarna bevakas. Men Ingrid Elam saknar tvetydigheter.

Genomskinlig kritik av samhället. P C Jersild har ofta använt romanen för samhällskritiska syften. Nya ”Edens bakgård” handlar om det moderna övervakningssamhället där varje steg hos medborgarna bevakas. Men Ingrid Elam saknar tvetydigheter.

Några kvarter från Hötorget i Stockholm ligger en holodrom där besökaren mot betalning kan få vara med om dyksafari på Stora barriärrevet, få utlopp för sexuella lustar eller återuppleva ett lyckligt sexårskalas.

Det är ingen verklig inrättning för virtuella äventyr, utan en fantasiskapelse av P C Jersild i hans nya roman, ”Edens bakgård”. Likt många av hans tidigare romaner utspelar den sig i en nära framtid, när tekniken har tagit ytterligare ett steg medan människan och staden är sig lika.

En dag får uteliggaren och alkoholisten Roland, tillika romanens berättarjag, av en slump tillträde till holodromen och bara några dagar senare blir han uppvaktad av en man – ”Sadist? Turist? Metodist?” frågar han sig – som erbjuder honom jobb och bostad, på ett villkor: att han inte dricker.

Roland är ovanligt försvarslös efter att ha blivit av med sin hund, hans enda nära relation, så han går med på uppgörelsen.

Den ”verksamhet” han skall arbeta inom är officiellt en arbetsförmedling som med hjälp av insamlad information matchar person mot arbetsuppgift. Det visar sig småningom vara endast en del av ”konceptet”; firman är knuten till holodromen och de uppgifter dess besökare lämnar om sina begär och önskningar säljs vidare till olika intressenter, journalister, polisen eller andra obskyra nätverk.

Jersild har ofta använt romanen för samhällskritiska syften: storsjukhusen och den moderna vården gisslades i ”Babels hus”, livet efter det totala kärnvapenkriget gestaltades i ”Efter Floden”.”Edens bakgård” kretsar kring övervakningssamhället och dess hot mot den personliga integriteten.

Roland är en figur av det slag Jersild gärna lyfter fram ur osynligheten, han lever på samhällets baksida, luggsliten och grå, men en levande själ. I likhet med de flesta av holodromens kunder söker han efter något förlorat eller ouppnåe­ligt, han utnyttjas där han är som sårbarast, i sin längtan, och han säljer sin frihet för en sängplats och varm mat.

Den moderna teknikens möjligheter att övervaka i stort sett alla mänskliga aktiviteter och att samköra olika personuppgifter skulle i sig ha räckt för en roman, men Jersild har mycket mer han vill ventilera.

Annons:

De underjordiska rörsystemen under storstäder till exempel, där illa tänkta och ännu sämre skötta renoveringar har skapat miljonprogramsbostäder åt råttor. Det växande problemet med obetald och oskattad illegal arbetskraft, wförkroppsligat i Rolands gestalt.Och inte minst det Jersild i någon av sina DN-krönikor har beskrivit som religiös ”imperialism”.

I romanen framträder den efter ett ägarbyte i firman, då den nya vd:n visar sig vara ett villigt offer för en mentor som gör religion till en del av upplevelseindustrin. Tekniken, holodromen, finns där ju redan.

Diskussionsämnen saknas alltså inte, och iscensättningen, Rolands liv inom firmans väggar och hans korta utflykter till kompisen och bilmekanikern Sture i ett av Stockholms underjordiska garage, är som gjord för en teveserie i tre delar.

Även dialogen verkar skriven för att höras snarare än läsas, full av tidstypiska managementklichéer. Rolands cv har ”en hel del luckor”, men firman har å andra sidan ”inte varit tillräckligt tydlig” på alla punkter.

Det finns även grammatiska samtidsmarkörer. I dialogen ersätter ”och” ett mer korrekt ”att” före alla infinitiver. I tal låter båda ”å”, därav sammanblandningen, men att läsa detta ”och” är i längden bara störande.

Men allvarligare är att Jersild inte har ägnat tillräckligt mycket möda åt att ge budskapet ett sådant konstnärligt uttryck att det inte sticker i ögonen. Det är ett problem inte bara hos Jersild utan i genren samhällsdebatterande skönlitteratur över huvud taget.

Romangestalterna illustrerar olika företeelser författaren vill kritisera eller värna, de uppträder som debattinlägg, lätt förklädda till karikatyrer, persongestaltningen är svartvit.

De äldre samhällskritiska romaner som fortfarande är levande klassiker – och de samtida som har potential att bli det – går till väga på ett annat vis: i dem är den onde inte bara dum och den kloke inte bara god. Gestalterna är komplicerade helheter, brottslingar läsaren inte kan låta bli att identifiera sig med, svikare man också måste älska och oskyldiga men osympatiska offer.

I ”Edens bakgård” finns däremot inga tvetydigheter. Det gör att jag vid läsningen av denna roman hade föredragit en välargumenterad debattartikel i ämnet framför en utdragen berättelse där avsikten redan från början ligger i öppen dag. Det är inte ämnet det är fel på – en roman om hur övervakningssystemen styr tillvaron och hotar integriteten borde vara angelägen – utan den alltför genomskinliga förpackningen.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.