Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Palle Huld: ”Jorden rundt i 44 dage”

Bokmärk artikel
Bild 1 av 3
Brandenburger Tor, Berlin.
Hamnen i Harwich.
Klippiga Bergen.
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Skribent: Palle Huld

Titel: ”Jorden rundt i 44 dage”

Utgiven av: People’s press

I ett spektakulärt jippo skickar tidningen Politiken 1928 ut den unge kontorslärlingen Palle Huld på en resa jorden runt. Jens Liljestrand läser reportage­boken av dansken som lär vara förebilden till Tintin

I ett spektakulärt jippo skickar tidningen Politiken 1928 ut den unge kontorslärlingen Palle Huld på en resa jorden runt. Jens Liljestrand läser reportage­boken av dansken som lär vara förebilden till Tintin

1928 var slutet på det glada tjugotalet, den period som på engels­ka kallas ”the roaring twenties”, på franska ”les années folles” (”de galna åren”) och på tyska ”Goldene Zwanziger” (”det gyllene tjugotalet”)”. Mellan första världskrigets massgravar och den depression som inleddes med börskraschen 1929 fanns en tid av ekonomiskt uppsving, vetenskapliga framsteg och demokratisk utveckling. 1928 öppnades Stockholms stadsbibliotek, telefonlinjen mellan Sverige och Amerika och den kommunala flickskolan. Det var året då försvarsminister Per Albin Hansson lanserade ”folkhemmet” och senare blev socialdemokratisk partiordförande.

Och det var i februari 1928, för att fira Jules Vernes hundraårsdag, som danska Politiken drog igång ett av den skandinaviska tidningshistoriens mest spektakulära jippon. För att hylla den franske författaren skulle en läsare få resa jorden runt på tidningens bekostnad, förhoppningsvis på kortare tid än de litterära åttio dagarna. Och resenären skulle inte vara vem som helst, utan en femtonårig pojke!

Tävlingen utlystes, kriterierna, förutom ålder och kön, var enkla: attest från föräldrarna, god hälsa samt tillräckliga kunskaper i engels­ka och tyska. Flygplan eller andra luftfarkoster fick inte användas. Hundratals förhoppningsfulla pojkar samlades på Politikens redaktion (några ”flickebarn” hörde förvisso också av sig, utan framgång). Efter lottdragning stod det klart att resenären blev Palle Huld, kontorslärling på en modern köpenhamnsk bilfirma, en välartad och initiativrik scout med yvigt röd kalufs.

Som avtalat skrev Palle reportage hem från sin resa, både i Politiken och Stockholms-Tidningen. Efter hemkomsten blev det även en bok, ”Jorden rundt i 44 dage”, som gavs ut på en mängd språk, inklusive svenska. Han blev sedermera känd som skådespelare och fick ett långt och rikt liv; när han dog 2010 var han 98 år gammal. För att i sin tur högtidlighålla även hans hundraårsdag ges debutboken nu ut igen, rikt illustrerad och med ett fint förord av Troels Kløvedal.

Det mest slående i denna bedårande reseberättelse är den totala bristen på dramatik. Där Jules Vernes romanfigurer femtiofem år tidigare rest runt jorden under ständiga strapatser – indiananfall, kollapsande järnvägsbroar, myterier och elefantfärder genom djungeln – kunde Palle Huld bara gå till en turistbyrå och plocka ut tåg- och båtbiljetter från Köpenhamn tur och retur via England, Kanada, Japan, Korea, Sovjetunionen och Tyskland. Alltihop dessutom för en bråkdel av Phileas Foggs 19 000 pund. På resan mötte han danska delegationer eller utländska dignitärer ivriga att inför pressuppbåden hjälpa den käcke ynglingen till rätta. Scouter runt hela jordklotet tog emot sin nordiske frände med öppna armar (en av höjdpunkterna var mötet med scoutrörelsens grundare, sir Robert Baden-Powell).

”Jorden rundt i 44 dage” är ett pojkboksäventyr helt utan spänning. Palle tuffar runt jorden i förstaklasshytter eller luxuösa tågvagnar, hyllad som en hjälte av en celebritetstörstande värld. Han hälsar förundrat på den glada ”negerkonduktören” och rynkar på näsan åt den äckliga lukten i Vancouvers ”kineskvarter”, utan att låta mötet med världen leda in honom i resonemang om fördomar eller orättvisor. I Sovjetunionen bråkar visserligen ”bolsjevikerna” om visum och förbjuder att man fotograferar, men visst verkar de ändå ha det städat och snyggt i Moskva? Inbördeskriget i Kina kan man enkelt undvika om man tar vägen över Manchuriet, där är det tryggt ”som i mammas byrålåda”.

Bara ibland anas en värld på väg att slitas sönder i sömmarna. På resan över Stilla havet dristar han sig trots förbudet ner till tredjeklass i botten av skeppet och slås av den enorma fattigdomen hos de hemvändande japanerna och kineserna, som ligger halvnakna och packade som djur. ”Tänk att precis ovanför allt detta eländiga svineri fanns de stora, flotta salongerna och mat i överflöd”, funderar Palle stillsamt. Och blir genast åthutad av en ils­ken besättningsman; vem vet vilka smittsamma sjukdomar han kan ha fört med sig upp till första klass!

Men pojken klarar sig helskinnad och kan efter några bekväma veckor välkomnas av de jublande folkmassorna på Rådhusplatsen – sista biten på sitt triumftåg färdas han i en Cadillac – där han föräras en jordglob av Politikens redaktör.

Annons:

Och hans resa skulle kanske så småningom ha fallit i glömska om inte den belgiske tecknaren och scouten Georges Remi hade sett den franskspråkiga utgåvan av ”Jorden rundt i 44 dage”. Han hade tidigare ritat en figur vid namn Totor, som gått i en belgisk scouttidning. Tecknaren, som senare skulle kalla sig ”Hergé”, gjorde om honom till en världsberömd globetrotter med rödblond kalufs, och bytte ut hans scout­uniform mot golfbyxor och trenchcoat. I januari 1929 gjorde han entré i följetongen ”Tintin i Sovjet”.

Att dansken var förebilden till Tintin har aldrig belagts definitivt, även om Palle själv var övertygad om det livet ut. När Nick Rodwell, gift med Hergés änka och den som administrerar Tintinrättigheterna internationellt, besökte Palle Huld i Köpenhamn kort före hans död, tolkades det också som ett tyst erkännande av hur hans resa en gång hade tjänat som en inspirationskälla för Hergé.

För visst räcker det med att titta på fotografierna för att slås av likheterna. Kläderna och hållningen. Den oskuldsfulla utstrålningen, på gränsen mellan barn och vuxen. Uppnäsan och de frökenaktiga smalbenen. Det öppna leendet. Optimismen och framåtandan, egenskaper som han delar med såväl Phileas Fogg – sin brittiska förlaga – som med sin förmodade belgiska kopia.

Men hos den unge Palle finns något mer, något egendomligt undflyende och anonymt, som på ett djupare plan för tankarna till den ikoniske seriefiguren. Tintin är ett slags extremvariant på sagan om tonårspojken som åker jorden runt: kontextlös, utan familj eller bakgrund, ensam, asexuell och påfallande opersonlig jämfört med långt mer färgstarka bifigurer som Kapten Haddock, professor Kalkyl eller Bianca Castafiore. Den ljushyllte europén som rör sig ledigt genom världen, världsmedborgaren som är hemma överallt. Ständigt i händelsernas centrum. Ständigt lika beundrad, populär, självklar.

Det skulle dröja många år innan fördomarna i Hergés tidiga verk blev besvärande för upphovsmannen; ”Tintin i Kongo” skyllde han på tidsandan. Palles brott, om man nu kan tala om ett sådant, är inte kolonialism och rasism, utan äppelkindad aningslöshet. Det som sticker i ögonen är hans enormt soliga perspektiv som privilegierad turist i en värld som vi med facit i hand vet är på väg mot katastrofen. Det väcker frågor om vilka friheter och möjligheter vi nu tar för givna, vilka sprickor vi missar i det förbiflimrande nuet.

För den danske Tintin, i slutet på jazzens tjugotal, är ”världen god och livet spännande”, som Kløvedal poängterar. Man både vill och inte vill att dagens ungdomar ska se lika bekymmerslöst på tillvaron. Så blir boken till sist en påminnelse om hur varje människa är hjälte i sitt eget äventyr, ett barn av sin tid.

Kommentarer (2)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.