Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Skribent: Ulf Stark och Anna Höglund

Titel: ”Pojken, flickan och muren”

Utgiven av: Berghs och Dar-al-Muna

Barn & ung

Ulf Stark och Anna Höglund: ”Pojken, flickan och muren”

Bokmärk artikel

De har samarbetat tidigare med lysande resultat, Ulf Stark och Anna Höglund. Deras nya bok ”Pojken, flickan och muren” (Berghs, Dar-al-Muna) får mig att minnas en tidig fullträff, ”Kan du vissla Johanna?” från 1992, som redan 1996 utkom på arabiska. Dess vemod och humor i såväl text som bild gjorde den till en favorit i det litteraturprojekt i Palestina som jag arbetade inom under slutet av förra seklet. Berättelsen om muren utkommer lämpligt nog samtidigt på svenska och arabiska.

Ingenstans sägs att den utspelar sig i dagens palestinska områden, men det är tydligt ändå. Syskonen Adham och Sulafa kan inte ta sig över muren till den gård med oliv- och apelsinträd som en gång var deras hem. Deras skratt har tystnat, men de är varandras styrka och de ler i alla fall när de leker med hunden som de hittat. Namnet på hunden, Schas, är finurligt – uttrycket heter nästan likadant på arabiska: Schallas!

Adham är aktiv på pojkars vis och tror att han kan förändra deras dyst­ra belägenhet. Han har byggt en hemgjord rullstol åt sin syster som knappt kan gå, och han klurar också ut ett sätt att ta sig över på andra sidan för att uppfylla systerns dröm om en apelsin från deras träd.

Sulafa finner (på flickors vis) tröst i dikter. En rad av Mahmoud Darwish inleder boken som ett motto:”…bakom muren/en morgondag som bläddrar i våra papper.” Snart formulerar hon sig på egen hand och man påminns om att Ulf Stark också är poet.

I Anna Höglunds bilder av syskonen, särskilt flickans ansikte, känner jag igen de storögt allvarliga barn som jag mötte på Västbanken och i Gaza, och den genomgående blåtonen i färgskalan framhäver vemodet i texten. Men ljuset finns där också, framför allt som ett spirande hopp om en annan tillvaro. Symboliskt planterar syskonen apelsinkärnorna en bit från muren och Sulafa skriver en riktig egen dikt:

 

”Kom fort upp ur jorden, träd.

Ge oss blommor och frukt.

Annons:

Och låt rötterna växa så starka

under jorden

att dom välter denna mur en dag.”

Kommentarer (4)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.