Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

"Jag vill leka med ­schabloner"

Bokmärk artikel

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Mons Kallentoft ville nå en större publik, men tvekade länge innan han började skriva ­deckare. Hans första har sålt i 130 000 ­exemplar. Nu kommer uppföljaren.

Mons Kallentoft ville nå en större publik, men tvekade länge innan han började skriva ­deckare. Hans första har sålt i 130 000 ­exemplar. Nu kommer uppföljaren.

Man ska skriva en deckare och väljer en stad. Mons Kallentoft valde Linköping. Han växte upp i krokarna, det var hans stad. Den här veckan har han varit där för att marknadsföra "Sommar­döden", uppföljaren till deckardebuten "Midvinterblod" som blev en ­succé.

Intresset är stort och nu finns förhoppningar om deckarturism - tänk Ystad och Fjällbacka.
- Det skulle betyda mer för Linköping som inte ligger vid någon kust och bara har ett flygmuseum att locka med, säger Mons Kallentoft. För mig är det mer en fond för berättelsen. I svenska landsorts­städer finns hela skalan av gott och ont.
- I min roman "Fräsch, frisk och spontan" fanns delar som utspelar sig i Linköping - tidigare hade jag bara skrivit om ställen långt borta. Men jag tyckte om det och det satte i gång något. När det blev dags att skriva en deckare bara kom det.

Han tvekade länge innan det blev dags. Men hans dåvarande agent Bengt Nordin knuffade på och livsstilssatiren "Fräsch, frisk och spontan" hade tagit på krafterna ("det var en jobbig bok att skriva, en liten komedi, men väldigt svart, rakt ner i Jelinek­mörker"). Och även om hans tidigare romaner fått både pris och bra kritik ville han nå en större publik.
- Jag har alltid skrivit utifrån ramverk, infogat mig och lekt med det. Så varför inte prova att skriva en deckare? Jag pratade med min fru och Malin Fors dök upp. Stilgrepp och språk är ändå mitt eget. Det blev inga kompromisser, säger Mons Kallentoft.
Att ha en kvinnlig kriminalinspektör var också ett val.
- Det blev mer intressant med en kvinna. Jag ville skapa en polis som är som poliser i svenska deckare. Söka upp schablonen. Men där­efter ta två steg tillbaka och göra en ung tjej som bara ytligt liknar schablonen: jobbar för mycket, dricker för mycket, får inte ihop privatlivet. Och sedan göra en riktigt männi­ska av henne.

- Det är hela tiden leken med schablonen, avvägandet.
I "Sommardöden" mördas några tonårsflickor och Malin Fors ska tillsammans med sina kolleger lösa morden i fyrtiogradig värmebölja. Precis som i "Midvinterblod" får de döda egna inre monologer. Och trettiofyraåriga Malin Fors - ja, det som karaktäriserar henne är en alldeles egen förmåga och intuition som till slut leder henne rätt.
- Det finns vissa inslag av magi i böckerna och det korresponderar med det intuitiva. Vi ser inte allt, vet inte allt, verkligheten är grymt mångskiktad.
- Många deckare är så extremt förnuftiga. Den här är lite mindre förnuftigt, även om det finns logiska kedjor i arbetet.

Boken ger ändå intrycket av att den svenska polisens mordundersökningar är ganska slumpmässiga - åtminstone om man följer den lyssnande Malin Fors. Det kan bli långt dragna associativa trådar: från tankar om att mördaren är lesbisk till förfrågningar om ­Linköpings damfotfollslag.
- Det där är ett sätt för mig att spela ut alla fördomar som finns i landet, fördomar om både lesbiska och invandrare. Där skiljer sig landsorten från storstaden. I en mindre stad är homosexuella inte så synliga.
- Om jag kan få någon att haja till och tänka till, det är så långt man kan komma. Jag tror att man som författare kanske inte ska propagera. Det blir bara politiskt korrekt och det gör ingen glad.

Kallentoft skriver alltså inte några uttalat samhällskritiska deckare. Hellre leken med schabloner och ett försök att "milt förnya formen".
- Jag vill ge texten lite rymd, lite magi. De döda får prata, öppnar upp mot stjärnor och galaxer och himlar. En dansk recensent tyckte att första boken var iscensatt som ett körverk av röster som flämtar oss i örat. Så är det lite grann och det var också en tanke.
Vilket gick hem - "Midvinterblod" har sålt i närmare 130.000 exemplar. Det har skrivits filmkontrakt för fyra filmer ("planen är fyra böcker, en för varje årstid, eventuellt ytterligare en") och rättigheter har sålts till flera länder.

Och skönlitterära romaner - vill han och kan han återvända dit?
- Jag har aldrig släppt det i de här böckerna till hundra procent. Så jag tror inte att det är några problem alls. Jag skriver parallellt på en massa saker. Men det får vara osagt.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.