Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Millan - ingen söt liten sessa

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Född: 1958
Bor: Lidingö
Familj: Sambo, två söner och tre bonusdöttrar.
Aktuell med: andra delen i serien om Millan.
Egna favoritförfattare som barn: Tove Jansson och Lennart Hellsing.
Arbetsmetod: "Jag försöker släppa efter, inte tänka på formen. Ibland sitter jag och bölar för att jag blir så rörd av det jag skriver om."

Med böckerna om Millan berättar Milena Bergquist om sin egen barndom. Hon ­hoppas kunna inspirera med en tuff liten tjej, långt borta från den duktiga flickan.

Med böckerna om Millan berättar Milena Bergquist om sin egen barndom. Hon ­hoppas kunna inspirera med en tuff liten tjej, långt borta från den duktiga flickan.

Millan är sex år och bits ibland när hon blir ledsen. Hon är modig och självständig och ganska ensam, inte lika söt som sin lillasyster Anna med ljust babyhår och stora blå ögon. Millan har rött hår, fräknar och vita ögonfransar.

Nu är Millan 48 år, journalist och nybliven författare med det fulla namnet Milena Bergquist. Håret är fortfarande rött och fransarna skymtar bleka innanför mascaran. Hon debuterade med "Millans äventyr" förra året, en bok som bygger på berättelser från hennes egen barndom och som sålt slut i sin första upplaga. I våras kom uppföljaren "Mycket mera Millan" och den tredje boken är planerad till nästa år.

- Manuset är klart, men det har uppstått en liten fördröjning, eftersom min miniredaktör har invändningar. Hon ville ha med kapitlet "Millan får en puss", säger Milena Bergquist.

Miniredaktören heter Febe, är åtta år och Milena Bergquists systerdotter. Hela bokprojektet känns väldigt familjärt. Alla huvudpersoner har sina verkliga namn i böckerna. Den lilla blåögda syster Anna är numera förlagsredaktör och stenhård korrekturläsare, medan mamma Monica är framgångsrik "agent" i Halmstad. Där har Millan sålt som smör och de pensionerade väninnorna är sååå förtjusta.

Men Millan-böckerna vänder sig i första hand till 6-9-åringar. De är kapitelböcker med illustrationer och varje kapitel utgör ett eget vardagsäventyr. Uppväxtmiljön är Fagersta, en bruksort där finnarna bor i de fula husen och Millan inte når upp till hissknappen i sin trappuppgång. Senare flyttar hon till Katrineholm.

Tidsmarkörerna från 60-talet finns där. Där finns både mamelucker och hippies, och på lekskolan ska flickorna sy, me­dan pojkarna får bygga med klossar. En barndomsskildring från samma epok som författare som Mikael Niemi, Håkan Nesser och Monika Fagerholm manat fram, fast för vuxna läsare. Varför blev det här en barnbok och inte en "Populärmusik från Vittula"?

- Det fanns inte i min sinnevärld att det skulle bli annat än en barnbok. Millan pratar själv och jag blev liten i tonen och tilltalet när jag skrev, säger Milena Bergquist.

Hennes egna barn är stora nu, 15 och 19 år, och de hade aldrig hört talas om sin mamma Millans äventyr innan de fick läsa manuset.

Annons:

- Jag har alltid fått höra hur tokig jag var som liten, snuttar av händelser, och när jag satt där och skrev så växte historierna fram. Jag vet inte längre vad som är sant eller inte, vad som är minnen och vad som berättats för mig.

Det var en astrolog som talade om för Milena Bergquist att hon skulle skriva en bok. Hon sökte svar i en vilsen period av sitt liv och fick klara besked om att en bok skulle produceras inom två år. Först skrattade hon mest åt rekommendationen, men kanske väckte det en tanke för snart stod det klart att det var Millan hon skulle skriva om. Hon prövade att byta ut namnen, hitta på nya, men det blev inte samma flyt i texten.

Millan har en hel del gemensamt med Madicken på Junibacken. Hon vågar gå sin egen väg men drivs hela tiden av ett starkt moraliskt medvetande, hon ställer sig på de svagas sida och protesterar mot orättvisor. Dessutom petar lillasyster in en blå knapp i näsan, precis som Madickens Lisabet gjorde med en ärta.

- Hur många barn har inte petat in saker i näsan? Nej, Madicken är ingen speciell förebild för mig - även om hon är ljuvlig och underbar. Men jag tog kapitelindelningen från en Madickenbok. Sjutton var det, så det har jag också.

Trots att Millan har ett rättspatos är hon befriande icke-drabbad av det flickiga duktighetssyndromet. Millan grubblar inte över hur hon ska kunna tillfredsställa sin omgivning och skuldbelägger framför allt inte sig själv utan stänger av öronen när de vuxna blir arga och tjatar. Hon vet att hon gjort det som var bäst för situationen. "Jesus i dasset" är hennes stående, egenkomponerade svordom när det inte riktigt blir som hon tänkt sig.

Millan är allt annat än en prinsessflicka. Efter att ha klippt av sina flätor är hon ganska nöjd med sitt tuffa korta hår och i lekskolan vill hon helst leka med Agne.

- Det vore verkligen kul om Millan kan inspirera som stark tjej och om killar också tycker om att läsa böckerna. Men det var inget medvetet syfte när jag skrev. Jag ville berätta en historia som känns skön när man ligger där i sängen och ska somna. Det ska bli bra i slutänden, lite feel good.

Milena Bergquist är journalist och vikarierar just nu som redaktör på Svenska Dagbladets Köket och Magasinet. Hon skriver om inredning och rörmokeri, men har inga problem med att byta språk för att skriva litterärt på kvällar och helger.

Nu har hon huvudet fullt av bok­idéer, Millan satte i gång flödet men nästa gång blir det en vuxenroman. Milena Bergquist är på väg till Frankrike för att tillbringa juni i Paris tillsammans med sin dator, det är då romanen är tänkt att få sin form.

- Det kan nog bli mer Millan för en ny målgrupp när hon fått vila ett tag. Om hon var vild som barn var hon inte helt lugn som tonåring heller, kan jag säga.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.