Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Norstedts går från förlust till vinst

Bokmärk artikel
Otto Sjöberg, vd på Norstedts förlag.

Foto: Henrik Montgomery / TT Otto Sjöberg, vd på Norstedts förlag.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Norstedts förlagsgrupp har vänt de röda siffrorna – inte bara på grund av tillfälliga storsäljare. Nedskärningarna har också gett resultat.

Norstedts förlagsgrupp har vänt de röda siffrorna – inte bara på grund av tillfälliga storsäljare. Nedskärningarna har också gett resultat.

Under senare år har Norstedts förlagsgrupp brottats med stora lönsamhetsproblem sedan royaltyintäkterna för Millenniumtrilogin klingat av. Förlaget har tvingats till flera stora kostnadsbesparingar, inte minst under hösten 2014 då var femte anställd tvingades gå.

Nu tycks trenden ha vänt. Under 2015 gjorde förlagsgruppen en vinst på drygt 37 miljoner kronor och en resultatförbättring på nästan 70 miljoner kronor. Det kan jämföras med rekordförlusten 2014 på 32 miljoner kronor – samma år som förlagsgruppens nuvarande vd Otto Sjöberg tillträdde.

— Såsom intäkterna utvecklades då hade vi alldeles för höga kostnader och vi behövde snabbt göra något åt det. Mitt första år handlade mycket om att få ordning och reda i verksamheten.

David Lagercrantz fjärde Millennium-bok och succétitlar som ”Grey” (E L James), ”De underkända” (Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt) och Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj har alla bidragit till framgångarna men även att förlaget under hösten sålde Ordbok till Nationalencyklopedin.

— Försäljningen till NE var en engångsintäkt som så klart spelar in, precis som de många fenomentitlar vi hade under året. Men hade vi inte gjort det stora arbetet med att sänka våra kostnader under 2014 hade vi aldrig sett de här siffrorna. Nu har vi en helt annan strukturell balans.

Även förlag som Rabén & Sjögren och Norstedts Illustrerad fakta, som ingår i förlagsgruppen, gör sina bästa resultat på flera år.

— Vi har tidigare varit beroende av skönlitteraturens framgångar och, ska sägas, har varit duktiga på att nosa upp stora försäljningsframgångar. Men branschen är en bergochdalbana. I dag har vi helt andra förutsättningar för att ta oss an de mer långsiktiga utmaningarna. Även om inte utgivningsåret 2016 tycks bli lika starkt kommersiellt sett, har jag stor tilltro till att vi kommer att klara det på ett helt annat sätt än tidigare.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.