Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Ranelid skriver hyllningsbok till Zlatan

Författaren Björn Ranelid följer upp David Lagercrantz bästsäljare med en bok om Zlatan.
Författaren Björn Ranelid följer upp David Lagercrantz bästsäljare med en bok om Zlatan. Foto: TT

Lagom till sommarens EM-slutspel släpper författaren Björn Ranelid en hyllningsbok till fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic enligt nyhetssajten 24 Malmö.

– Det är en skönlitterär hyllning, säger författaren själv.

”Zlatan i ord och bild”, som är bokens titel, beräknas ges ut i samband med sommarens fotbolls-EM i Frankrike och är enligt författaren en skönlitterär hyllning till fotbollsstjärnan.

– Den är skriven utifrån 40 bilder som spänner från hans tid som tonåring fram till i dag. Alla ingångar ska vara där. Till exempel kommer jag att lyfta fram Zlatans söner Maximillian och Vincent samt flickvännen Helena. Hon har haft en enorm betydelse för Zlatan, säger Björn Ranelid till 24 Malmö.

Bilderna i boken är tagna av Malmöfotografen Pierre Men som Ranelid tidigare gjort böcker om Turning torso samt ”Fotbollens höga visa” tillsammans med.

Dock poängterar Ranelid att hans bok kommer att skilja sig från David Lagercrantz bok ”Jag är Zlatan” (2011).

– En skönlitterär bok ska skrivas av en kvalitetsförfattare och inte av någon som inte kan fotboll. Inget ont om David i övrigt, men till skillnad från hans bok kommer min inte att bjuda på vare sig anekdoter eller lögner. Det blir en ren hyllning till Zlatan, för att visa vad han betytt och betyder. Zlatan är inte bara fotbollsspelare, han är en sann ambassadör för Sverige, säger Ranelid till 24 Malmö.

Manuset beräknas vara klart den 15 april och boken väntas komma ut i handeln i samband med sommarens EM-slutspel i Frankrike.