Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Roslund och Hellströms ”Tre sekunder” bästa svenska deckare

Bokmärk artikel
"Tre sekunder" är Roslund & Hellströms femte kriminalroman med kommissarie Ewert Grens i huvudrollen.

Foto: PONTUS LUNDAHL / Scanpix "Tre sekunder" är Roslund & Hellströms femte kriminalroman med kommissarie Ewert Grens i huvudrollen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Thrillern ”Tre sekunder” av Anders Roslund & Börge Hellström får Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2009.

Thrillern ”Tre sekunder” av Anders Roslund & Börge Hellström får Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2009.

På lördagen beslutade Svenska Deckarakademin vilka svenska deckarförfattare och översättare som ska få årets deckarpriser. Och priset som Årets bästa kriminalroman gick till Anders Roslund & Börge Hellström för spänningsromanen ”Tre sekunder”.

Motiveringen löd: ”En explosiv tegelsten till roman som tar pulsen på samtiden”. Priset är från och med i år ett diplom tillsammans med ”Den Gyllene Kofoten” – som är en förgylld kofot.

Boken är Roslund & Hellströms femte roman kring kriminalkommissarie Ewert Grens. De har en stor läsekrets och böckerna har översatts till sjutton språk och håller på att filmatiseras.

"Det hade räckt med att kalla Tre sekunder en alldeles ovanligt lyckad thriller, men i slutet av boken kommer också ett skickligt turnerat avslöjande som vänder upp och ner på allt." Så skrev Lotta Olsson i en recension i Dagens Nyheter om boken tidgare i våras.

Bland de nominerade fanns DN:s Ingrid Hedström som skrivit ”Flickorna i Villette” en uppföljare till”Lärarinnan i Villette” som vann Svenska Deckarakademins debutanpris 2008.

Andra nominerade var Tove Klackenberg för ”Dömd på förhand”, Veronica von Schenck för ”Kretsen” och Håkan Nesser för ”Maskarna på Carmine Street”.

Nesser har vunnit titeln hela tre gånger förut med En helt annan historia (2007), Kvinna med födelsemärke (1996) och Borkmanns punkt (1994). Han har dessutom varit nominerad sex gånger tidigare.

Ytterligare en gyllene kofot går till Andrew Taylor för hans roman "Det blödande hjärtat". Motiveringen är: ”En kriminalroman om ondskans olika uttryck, fångade i en tidstrogen beskrivning av förkrigstidens England. Taylors översättare Jan Malmsjö fick, tillsammans med Ulla Danielsson, Deckarakademins pris för berömvärd översättargärning.

Deckarakademins debutpris gick till Olle Lönnaeus för "Det som ska sonas".

Själva prisutdelningen sker först på vårmötet i maj, eller om det är några utländska pristagare som inte finns på plats är det också möjligt att de får pris först på bok och bibliotek i Göteborg.

Kommentarer (4)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.