Abraham Verghese hanterar penna och skalpell

Publicerad 2009-09-04 05:00

Lyssna och beröra. Det gör Abraham Verghese som läkare. När han skriver böcker vill han dessutom underhålla.

Foto: Jonas Eriksson Lyssna och beröra. Det gör Abraham Verghese som läkare. När han skriver böcker vill han dessutom underhålla.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Han kan hantera både penna och skalpell. Abraham Verghese är läkaren som också är författare. Det ena är en förutsättning för det andra. Hans skönlitterära debut heter "Skära för sten" och handlar om ett siamesiskt tvillingpar.

Han kan hantera både penna och skalpell. Abraham Verghese är läkaren som också är författare. Det ena är en förutsättning för det andra. Hans skönlitterära debut heter "Skära för sten" och handlar om ett siamesiskt tvillingpar.

Abraham Verghese vill berätta om medicinska upptäckter, om läkaryrket och om patienterna. Senaste boken är en bred episk roman om tvillingpojkarna som 1954 föds sammanlänkade på ett missionssjukhus i Addis Abeba, Etiopien.
– Det tog mig sju år att skriva romanen. Men efter två faktaböcker så ville jag verkligen försöka skriva skönlitteratur, säger Abraham Verghese.

Han är på besök i Stockholm för att berätta om sin roman, inkvarterad på Lydmar Hotel med utsikt över skärgårdsbåtarna. Hans hustru har gått över till grannhuset, Nationalmuseum.

– Jag har varit här på konferens för något år sedan. Och jag håller kontakten med kolleger på Karolinska sjukhuset, säger Abraham Verghese som sedan ett och ett halvt år undervisar i medicin på Stanford University söder om San Fransisco.

Att det blev medicinstudier är författaren W Somerset Maughams förtjänst. Hans roman ”Människans slaveri” inspirerade Abraham Verghese till yrkesvalet. Då bodde han i Etiopien där han vuxit upp tillsammans med indiska föräldrar och en äldre bror, George, i Addis Abeba.

– Jag läste medicin i Etiopien, men fick avsluta studierna i Indien. Mina föräldrar flyttade faktiskt före mig till USA, berättar Abraham Verghese, som lämnade Etiopien strax efter militärkuppen mot kejsaren Haile Sellassie.

I USA kom han till Boston City Hospital 1983. Och det var också där Abraham Verghese för första gången kom i kontakt med hivsmittade patienter.

– Vi visste inte vad det var för sjukdom som drabbade unga män, eller hur vi skulle kunna kurera dem. Här var vi läkare som valt en inriktning där vi ville bota och se snabba resultat – och så stod vi handfallna. Vi kunde i bästa fall lindra smärtorna och försöka hindra sjukdomens förlopp, säger Abraham Verghese.

Större delen av sitt yrkesverksamma liv har Abraham Verghese ägnat åt patienter med hiv och sedermera aids. I fackboken ”My Own Country, a doctor’s story” berättar han om tiden i Johnson City, Tennessee. I åtskilliga tidningsartiklar har han beskrivit arbetet med patienter. Och han är en varm anhängare av det han kallar ”Bedside medicine”.

– Idag kan vi tala om Icons och så I-patients, som I phone … Vi har patienter på avdelningen och så har vi patienterna som finns i datorerna. De senare ägnar vi mycket tid, analyserar alla tester, studerar röntgenbilder och tar till oss all data. Men hur mycket tid tillbringar läkaren tillsammans med patienten? Hur gör vi när vi går ronden? Vad förväntar sig patienten av oss?

Abraham Verghese är allvarlig. Han menar att patienten ger läkaren ett stort förtroende. Ronden är en ritual, som bröllop eller dop. För läkaren berättar patienten sin historia, och blir undersökt.

– Vi får röra vid patienten och har alla möjligheten att skapa en relation. Detta säger jag till mina studenter – och påpekar också att en patient är den bästa domaren. Han avgör om läkaren gör ett bra jobb, fortsätter Abraham Verghese som också menar att vårt behov av kroppslig kontakt är stort. Detta är kunskap som går långt tillbaka i tiden.

Det är om medicinska rön, om historia och om kunskaper som Abraham Verghese vill skriva. Och skriver om.

– Jag gick en skrivarkurs i Iowa City och tog examen. Jag var där i ett och ett halvt år och jobbade då också extra på en klinik. Då, i början av 90-talet, var jag på väg att bli utbränd och ville försöka uppfylla min skrivardröm.

Men Abraham Verghese är tydlig. Om han ska ge ett råd till personer med författardrömmar är det:

– Skaffa ett heltidsjobb. Tro inte att du kan försörja en familj på dina romaner.

Om han närmast har en romantisk och passionerad inställning till läkaryrket som ett kall, så är hans syn på författaryrket krass. Sju år tog det för honom att bli färdig med romanen ”Cutting for Stone”. Och halvvägs igenom boken krävde han att få klart ett utgivningsbeslut. Inte så mycket för pengarnas skull som för att få en deadline.

– Det var först efter 150 sidor som jag lyckades få till någon form av planering för romanen. Allt startade med idén om nunnan som föder ett siamesiskt tvillingpar. Sedan var det en vindlande vandring under en lång tid som jag nu ser mest gick ut på att ta reda på vad romanen inte skulle handla om.

Men det blev en roman till slut. En bok som har fått strålande kritik utomlands och nu kommit i svensk översättning. Abraham Verghese har till och med jämförts med Shakespeare i en recension i engelska Sunday Times.

Titeln ”Cutting for Stone” syftar på en fras i den ed som alla nyexaminerade läkare får lära sig. Och stenarna är de som finns i urinblåsan. Och den handlar om tvillingpojkarna som delar en gemensam passion för läkaryrket, men som skiljs åt för att längre fram i livet mötas igen och göra upp med det förflutna.

I Sverige har romanen fått den inte helt enkla titeln ”Skära för sten”. Förläggare Camilla Nagler på Wahlström & Widstrand har skapat ett eget uttryck.

– Författaren ville att vi skulle hålla oss nära originalet, och det respekterade vi. Boken handlar om läkekonstens utveckling, inte minst inom kirurgin – och så förekommer även namnet Stone i boken. Vi hoppas att läsarna blir nyfikna och läser vidare på omslaget.

När vi tar bilder i parken vid Nationalmuseum berättar Abraham Verghese att han de närmaste dagarna ska besöka Oslo, Köpenhamn och Amsterdam. Och när vi osökt kommer in på tidningarnas skriverier om svininfluensan är hans kommentar:

– Jag tror att vi alla håller andan tills vi vet hur det hela utvecklar sig.
Han har själv tre söner, 24, 22 och 11 år..

Abraham Verghese planerar för en ny bok. Den ska utspela sig i Texas, där han tidigare bodde med familjen i 16 år.

– Men jag vet inte när den blir klar. Det får ta sin tid. Jag arbetar heltid, men universitetet accepterar att min forskning är mitt skrivande, säger Abraham Verghese som i alla sina böcker stoppar in meningen ”You must remember this”. Den finns också uppnålad på väggen i hans arbetsrum, så att han då och då ska tänka på vad som faktiskt är värdefullt i livet. Allt från en tillfällig solkatt till mänskliga relationer.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

Mer från förstasidan

Maria Sveland svarar Jonas Thente i debatten om vad som ligger bakom hatet på internet. Debatt. 384  39 tweets  344 rekommendationer  1 rekommendationer

maria12
Foto:Beatrice Lundborg

Debatt. Näthatet är ett tecken på samhällskris, skriver Jonas Thente. 6912  336 tweets  6472 rekommendationer  104 rekommendationer

familjenpuffen
Foto:Johan Engman

Tv. Nu är hela startfältet i TV4-programmet klart. Här finns både punk- och schlagerdrottningar.

Ännu en artist klar. Love Antell fyller på ”Så mycket bättre”

”Så mycket bättre” Carola uppges klar för den populära tv-showen. 31  3 tweets  28 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Brollop500
Foto:TT

Bröllopssäsongen stundar. Allt fler lägger allt mer pengar på att gifta sig. 12  4 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Gränslös glamour. Ingen botten i plånboken när kändisarna säger ja. Så mycket betalade de.

Vad vet du om bröllop? Gör frågesporten!

Brollop144
Foto:TT
Annons:
Annons: