Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Amazon är dåligt för författarna — och för läsarna

Foto: AOP

Kommentar. Företaget börjar betala författare per läst sida. DN:s Björn Wiman ser hur bokindustrin har skapat sitt första klickmonster. 

En av den moderna romanens anfäder, Charles Dickens, visste allt om litterär belöning: när han tog livet av en älskad romanfigur i en av sina omåttligt populära följetonger på 1840-talet bestormades han av fans med böner och anrop om att låta henne leva, reaktioner som varit möjliga att både avläsa och avlöna med dagens digitala mätmetoder. 

Amazons nya ersättningsmodell, där författare får betalt efter antal lästa sidor på läsplattan Kindle, sätter en brutal blixtbelysning på en mekanism i kulturindustrin som vi hittills kunnat blunda för, men som nu med algoritmer och big data blir smärtsamt tydlig. Bokindustrin har skapat sitt första klickmonster. 

I grunden är det ingen liten sak det handlar om: förutom integritetsaspekterna utmanar digitaliseringen av kulturlivet många av våra föreställningar om det fria konstnärligt skapande subjektet – och vår syn på att världen kan berikas också av sådana berättelser som vi inte visste att vi ville ta del av. Det sägs att man i den interna företagskulturen på Amazon refererar till litterära manus som ”verbage” – ett nedsättande uttryck som likställer text med sopor, ”garbage” – och oavsett om det är sant är det ett faktum att runt 20 procent av alla böcker som säljs i USA i dag är e-böcker för Kindle. Inget tyder på att dessa siffror kommer att minska.

Det lär inte heller oron för en lansering av Amazon i Sverige göra. De som har försvarat företaget har hittills gjort det med argumentet att den amerikanska jätten skulle kunna få fart på det svala svenska intresset för e-böcker och att Amazon må vara dåligt för böckerna och författarna, men bra för läsarna. 

Med dagens nyhet kan det vara dags att revidera den slutsatsen: Amazon är dåligt för böckerna och författarna – och dåligt för läsarna.