Stockholms nya stadsbibliotek

Biblioteksfrågan har gått i baklås

Stockholms stadsbibliotek – en klassisk byggnad som är urvuxen sedan länge.

Foto: Robert Henriksson Stockholms stadsbibliotek – en klassisk byggnad som är urvuxen sedan länge.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

För dyrt, sa borgarråden

Den tyska arkitekten Heike ­Hanada vann 2007 arkitekttävlingen om utbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek.
En konsultrapport gjord på uppdrag av regeringen visade att kostnaderna för det vinnande förslaget skulle landa på 1,3 miljarder kronor i stället för beräknade 800 miljoner.
Utbyggnaden stoppades av kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) och finansborgarrådet Sten Nordin (M) med hänvisning till att den skulle bli för dyr.
Idén om ett nytt bibliotek vid Slussen har framförts av kulturborgarrådet, men det blir i så fall en filial.

För en månad sedan stoppades utbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek. Sedan blev det tyst. Men problemen kvarstår. DN har tagit del av två nya lösningar.

För en månad sedan stoppades utbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek. Sedan blev det tyst. Men problemen kvarstår. DN har tagit del av två nya lösningar.

 Gunnar Asplunds biblioteksbyggnad på Sveavägen är dåligt anpassad till dagens behov. En uppläsning med författaren Karolina Ramqvist häromdagen i Rotundan kunde bara ta emot ett begränsat antal åhörare. De i dag ofta fullsatta läse­salarna med sina långbord utformades av arkitekten Asplund med tanke på att där skulle råda tystnad. Böckerna, själva kärnverksamheten, ser man bara ryggarna på.

– Jag väntar på ett uppdrag från politikerna om hur vi ska kunna gå vidare. Inga frågor är ju ännu lösta. Läget detsamma som när man utlyste arkitekttävlingen, säger Inga Lundén, chef för Stockholms stadsbibliotek.

Annons:

Även om bygget på grund av för höga kostnader stoppades för en månad sedan kvarstår behoven på huvudbiblioteket. Flera problem måste lösas, bland andra trångboddheten.

– Vi kan inte fungera som ett normalt stadsbibliotek. Vi har till exempel inte några studieplatser av det slag som behövs i dag, där man kan prata med varandra, säger Inga Lundén.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) anser dock att biblioteksbygget är en död fråga.

– Det här projektet på nästan en och en halv miljard kronor hade varit för dyrt även i en högkonjunktur. Nästa år får vi prioritera filialstrukturens utbyggnad, sedan får vi i lugn och ro diskutera behoven när det gäller biblioteksytor, säger Sten Nordin.

Till upprustning av befintliga bibliotek och till nya t-banefilialer finns 40 miljoner kronor avsatta, en summa som inte precis räcker till huvudbibliotekets behov.

I dag anser de flesta inblandade att arkitekttävlingen inte blev ett lyckad. Kritiken blev massiv, bland annat från arkitekthåll. Kostnaden för ett nytt bibliotek ökade på ett år från 800 miljoner kronor till 1,3 miljarder. ­Oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) håller inte för otroligt att frågan snabbt kommer att väckas till liv om det blir majoritetsskifte i Stadshuset nästa år.

– Grundarbetet är ju gjort, behoven är utredda. Även om biblioteksfrågan går över partigränserna finns det en politisk skillnad i vad man anser att ett stadsbibliotek ska vara, säger Roger Mogert.

Stadsbiblioteket på Sveavägen saknar ett auditorium där olika programpunkter kan äga rum. Ett modernt bibliotek lånar inte bara ut böckerna utan behöver arbeta kring litteraturen med sådant som läsecirklar och samtal, IT-anpassning och presentation av böcker. Behovet av ett huvudbibliotek med utökade utrymmen är Inga Lundén övertygad om.

– Medier kanske tar allt mindre plats i den digitala åldern, men människorna tar alltmer plats, säger hon och tillägger att Sveriges näst största järnvägsstation ska byggas vid Odenplan, vilket innebär en ytterligare betydande ökning av människor som kommer att röra sig i området av det nuvarande huvudbiblioteket.

Inom kort kommer två nya förslag från Ingvar von Malmborg i Stockholms skönhetsråd till kommunstyrelsen. Det ena gäller tomten Klara torn mitt emot Cityterminalen. Det andra påminner om en tidigare skiss, med en ny byggnad i Observatorieparken och att ett av huvudbibliotekets annex rivs.

– På dessa platser kan man få vad ett modernt bibliotek kräver, säger Ingvar von Malmborg.

Det var Folkpartiet som år 2000 väckte frågan om att bygga ett nytt bibliotek. Ingvar von Malmborg ser stoppet av biblioteksbygget som ett personligt misslyckande för kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

– Ingen är beredd att ta ansvar för ett projekt där man inte vet vad det kommer att kosta, svarar Madeleine Sjöstedt på kritiken.

Kommentarer (26)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nepal1000
Foto:Reuters, AP

 Över 2 500 döda. Tiden rinner ut för att hitta fler överlevande. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

trygg288
Foto:Oskar Kihlborg

 Tar sig inte därifrån. Svenske klättraren på 5 600 meters höjd i Nepal. 53  9 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 300 000 utlänningar i landet. Svårt få kontakt med turister i Nepal.

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

agg488
Foto:AFP

 Blåaktiga fossiler. Den kinesiska staden Heyuan verkar byggd på ett jättelikt dinosauriebo.

 ”Det blir nej från oss.” Daniel Sedin bekräftar för Aftonbladet.

Annons:
seger-1000
Foto:AFP

 ”Pinsamt dåligt.” Svenska stjärnan stoppad i Champions League. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: