Klimatförhandlingarna

Böckerna som ger svar på klimatfrågorna

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Nyheter och tankar från klimatmötet i Köpenhamn dominerar just nu rapporteringen i medierna. Men när mötet COP15 är slut, fredagen den 18 december, finns böckerna kvar. ”Makten över klimatet”, ”Klimatkoden”, "Vårt val" och ”Global nedkylning” är några av de aktuella titlarna.

Nyheter och tankar från klimatmötet i Köpenhamn dominerar just nu rapporteringen i medierna. Men när mötet COP15 är slut, fredagen den 18 december, finns böckerna kvar. ”Makten över klimatet”, ”Klimatkoden”, "Vårt val" och ”Global nedkylning” är några av de aktuella titlarna.

För två år sedan kom förre amerikanske vicepresidenten Al Gore med ”En obekväm sanning”. Både som film och i bokform.

– Vi har sålt över 27.000 exemplar av ”En obekväm sanning”, berättar Cecilia Lidbeck på Ica Bokförlag.

Annons:

Nu är Al Gore aktuell med ”Vårt val” som tar vid där förra boken slutade och närmast är en fördjupning.

– Boken har just kommit ut, lagom till klimatmötet. Al Gore besvarar många av de frågor som nu är aktuella. "Vårt val" berättar väldigt konkret och utförligt om de faktiska lösningar – tekniska, ekonomiska, strukturella – som faktiskt finns. Gore kopplar också ihop klimatkrisen med den ekonomiska krisen och visar hur de hänger ihop, fortsätter Cecilia Lidbeck som är redaktör för boken.

På samma förlag kom tidigare i år den humoristiska, men allvarliga boken, ”50 sätt att sabba planeten” av engelska journalisten Mark Townsend och i samarbete med David Glick.

Mark Townsend tröttnade på alla böcker hur man skulle göra och skrev en bok som handlar om hur vi inte ska göra.

– Fast jag använder mig av ironi och säger att vi ska göra förfärliga saker, säger Mark Townsend.

När sommaren var som varmast, i augusti, gav Norstedts förlag ut ”Global nedkylning”. Författaren heter Fredrik Charpentier Ljungqvist, doktorand och lärare i historia vid Stockholms universitet. Han forskar bland annat om klimatförändringar förr i tiden och boken belyser frågan om den globala nedkylningen idag är unik i historien. Här handlar det alltså om klimatets historia. Bokens underrubrik är ”Klimatet och människan under 10 000 år”.

”Vår beskärda del. En lösning på klimatkrisen” heter David Jonstads bidrag till klimatbokgenren. Den är utgiven på Ordfront förlag och handlar bland annat om det grundläggande problemet ”vi överkonsumerar jordens resurser”.

Jonstad är journalist på tidningen Arbetaren och han menar att även om situationen kan verka hopplös så har vi lyckats med det omöjliga förut. Och han bjuder i sin bok på ett radikalt förslag.

Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem vid Chalmers, har hyllats för sin bok ”Makten över klimatet”. Nu ger Bonniers ut den i pocket.

– Den är högaktuell och har fått ett starkt genomslag, säger Lina Junstrand pr- och informationsansvarig på Bonnier Fakta.

Meteorologen och föreläsaren Pär Holmgren är gemensam nämnare för tre klimatböcker på Medströms förlag.

– Vi sysslar med folkbildning, säger förlagschefen Thomas Magnusson.

– Medströms förlag ger ut historia, kulturhistoria och populärvetenskap. Klimatböckerna är viktiga för oss, inte minst för innehållet men vi har också upptäckt att de säljer bra. En anledning tror vi är just Pär Holmgren som är både pedagogisk och underhållande.

I höst har förlaget gett ut ”Klimatcoach” av klimatexperten Jessica Cederberg Wodmar och Pär Holmgren. Och nu i november kom ”Klimatkoden” av samma författarpar.

– Det handlar om hur vi kommunicerar klimat. Boken hjälper läsaren att ta ställning i frågor och tolka de olika klimatbudskap vi får.

”Mat & Klimat” är skriven av Pär Holmgren tillsammans med Johanna Björklund och Susanne Johansson. Här förklarar man hur mat och klimat hänger samman och varför det är så viktigt hur maten produceras.

Själv befinner sig Thomas Magnusson i Helsingfors, inte i Köpenhamn. Han förhandlar med olika bokförlag om kommande produktioner.

– Vi talar om Östersjösamarbeten. Vi vill lansera havet som natur. Havet är för många som en icke-existerande miljö. Det blir det nya, vårt engagemang för havet. Efter klimatet – havet, säger Thomas Magnusson övertygande.

Kommentarer (24)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

medelhavet1000
Foto:Google Maps, Reuters

 EU planerar extra toppmöte. Dödssiffran stiger efter katastrofen. 96  89 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 EU:s utrikesministrar i krismöte. Migrationspolitiken högst på agendan. 8  8 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

flyktingpress
Foto:Reuters

 DN:s Peter Loewe på Sicilien. Ström av flyktingar som korsar havet i livsfarliga båtar. 41  10 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 Röda korset: Fler säkra och legala vägar in i Europa behövs. 63  41 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

finland3-1000
Foto:AP

 It-miljonär. Så beskrivs mannen som blir Finlands nästa ledare. 13  11 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Dålig ekonomi. Fyra utmaningar för den nya regeringen. 8  7 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hårda förhandlingar väntar. Centern klar vinnare i finländska valet. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Skrev om syrgasmasker. Säkerhetsforskaren medger att han kan ha gått lite långt. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

flygplan288
Foto:Reuters
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: