Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Barn & ung

Bokrea året om

Bokmärk artikel
På Bokmagasinet finns det mycket att välja på för Laura och Rosa Ingmarsson. Och billigt är det.

Foto: Anette Nantell På Bokmagasinet finns det mycket att välja på för Laura och Rosa Ingmarsson. Och billigt är det.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Antikvariska barnböcker

Barnboksantikvariatet finns i Bokmagasinet på Hornsgatan 80 i Stockholm.
Alfa Antikvariat ligger på Olof Palmes gata 20 B, i hörnet av Drottninggatan.
De flesta vanliga antikvariat har barnbokhyllor, och givetvis finns det barnböcker på Myrorna och Stadsmissionen.

Nu kan man också söka antikvariska barnböcker via internet. Om de inte finns tillgängliga brukar man kunna lägga in beställningar.
Www.antikvariat.net har funnits sedan 1998. Här kan man söka i antikvariat över hela Norden. Antikvariaten är medlemmar i Ilab, The International League of Antiquarian Booksellers.

Hemsidan initierades av Svenska antikvariatföreningen (Svaf) och den danske Antikvarboghandlerforening (ABF). Senare anslöt sig även Norsk antikvarbokhandlerforening (NAF) och medlemmar från Finska antikvariatföreningen (SAY). I dag finns 99 deltagare med mer än 1.517.000 titlar, vuxen- och barnböcker. Sidan uppdateras med cirka 8.000 nya titlar varje vecka.

www.bokborsen.se startade 2000. Här köper och säljer privatpersoner, antikvariat, bokförlag, bokhandlare och bibliotek nya och begagnade böcker. Just nu finns 20 234 annonser i kategorin barn & ungdom.

Bakom den internationella boksajten Gojaba.com, som sammanför köpare med oberoende bokhandlare och antikvariat, står det kanadensiska nätantikvariatet Abebooks (nyligen uppköpt av Amazon.com). Den svenska hemsidan startades i Sverige februari 2008. Här kan man leta bland 16.500 svenska begagnade barnböcker eller bland lika många utländska barnbokstitlar från antikvariat i bland annat Brasilien, Polen, Tyskland och USA.

Går det att sälja begagnade barnböcker? ­ DN har besökt Bokmagasinet och Alfa Antikvariat i Stockholm, som verkligen försöker. Men Antikvariatföreningen har tappat tron.

Går det att sälja begagnade barnböcker? ­ DN har besökt Bokmagasinet och Alfa Antikvariat i Stockholm, som verkligen försöker. Men Antikvariatföreningen har tappat tron.

– Om en kund frågar efter en viss bok och vi bara har den antikvariskt, så vill köparen oftast inte ha det begagnade exemplaret, säger Maria Watson, butikschef i Bokmagasinet på Södermalm i Stockholm, där Barnboksantikvariatet ligger inhyst.

Riktigt vad fenomenet beror på är svårt att veta, tycker hon.

Annons:

– Att det är begagnat, tummat kanske? Men det är nog också något av en generationsfråga. De där äldre herrarna som under de senaste tjugo åren köpt sina gamla pojkböcker – Biggles och indianböcker – är inte längre lika frekventa besökare. Å andra sidan borde det finnas en ny miljömedveten kundkrets nu när man pratar så mycket om återvinning och second hand. Men det är faktiskt inte så många barn och ungdomar som kommer och letar böcker i antikvariatshyllorna. Det finns så många nya, billiga böcker i dag. Och skolbiblioteken beställer oftast böcker på nätet numera.

En antikvarisk bok borde ju kunna vara en extra uppskattad present, eftersom man lagt ner lite extra möda på att hitta den. Men det tycks ändå som om det som är tummat av någon annan skulle uppfattas som sämre. Begreppet ”vintage” som lyft second hand-klädernas status har inte nått barnbokshyllorna. Ändå är Bokmagasinet, och också Alfa Antikvariat i centrala Stockholm, noga med att det ska vara fina, hela, rena barnboksutgåvor för att de ska få stå i butikens hyllor.

Båda antikvariaten lever i symbios med annan bokverksamhet, Alfa Antikvariat med skön- och facklitteratur för vuxna och Barnboksantikvariatet i Bokmagasinet med nya barnböcker, ett vuxenantikvariat och nya vuxenböcker. Båda erbjuder bruksböcker och vänder sig till bokslukarna. Här finns rejält tilltagna hyllmeter där Hjalmar Bergmans sagor samsas med B Wahlströms pojk- och flickböcker och så Tove Jansson så klart, hennes böcker är alltid populära, Marta Sandwall-Bergströms ”Kulla-Gulla” likaså. Maria Gripe och Barbro Lindgren är två författarnamn som kunderna frågar efter och Astrid Lindgren, förstås.

På Alfa Antikvariat finns dess­utom en ”Delikatesshylla”. Man får en känsla av gammeldags speceri­affär när ägaren Maj-Britt Bengtsson i blått förkläde och varm ylletröja raskt klättrar upp på en stege för att nå dyrgriparna. De är placerade högt upp på hyllorna intill kassan, som vetter mot gågatan utanför.

Med försiktig hand plockar hon ner en originalutgåva av Beatrix Potters ”Den lilla grisen Robinsons äventyr” för att sedan bläddra varsamt i Vivi Laurent Täckholms ”Snipp Snapp Snorum” med inklistrade vackra färgbilder.

– Man lär sig vad som går att sälja, säger Maj-Britt Bengtsson som tillsammans med maken ägt Alfa Antikvariat sedan mitten av 1980-talet. De har alltid haft gott om barnböcker.

Annons:

– Min man Staffan gjorde nyligen en undersökning om de olika gruppernas försäljning, och med hänsyn tagen till antal hyllmeter så sålde barnböckerna mest, procentuellt sett, säger hon och kikar över glasögonen.

Man talar om ett uppsving för antikvariaten i stort, med Bokbörsen.se och Antikvariat.net som försäljningsställen. Men det där med att sälja på nätet har inte tagit fart varken på Alfa eller på Bokmagasinet.

– Vi har en del barnböcker på Bokbörsen. Det är böcker som inte står på hyllorna. Det kostar ju lite grand för oss som säljer. Men det är bra att synas med sitt butiksnamn på nätet. Kunderna ser vem säljaren är, och bor de i närheten kommer de in och tittar på boken, säger Maj-Britt Bengtsson.

På Bokbörsen hittar man barnböcker med stora prislappar. Här finns Elsa Beskows bilderbok ”Årets saga” i originalutgåva från 1931 för 1 300 kronor, och Astrid Lindgrens debutbok ”Britt-Mari lättar sitt hjärta” (från 1944) för 1 800 kronor.

Maria Watson ruskar på sig när jag undrar, och klämmer fram en ursäkt för att de faktiskt inte ens har en egen hemsida. Det har aldrig funnits tid till det.

– Jag tror och hoppas i stället att det alltid ska finnas en värld där folk uppskattar att de kan se och känna på böckerna och få service och råd.

På Svenska antikvariatföreningen (Svaf) är ordförande Sigbjörn Ryö pessimistisk när det gäller barnbokens möjligheter på antikvariaten. I Svafs medlems­register finns inte ett enda barnboksantikvariat.

– De flesta antikvariat har en mer eller mindre stor hylla med barn- och ungdomsböcker. Men något specifikt antikvariat för barnböcker finns inte i Sverige. De har försvunnit, säger han.

De flesta antikvariaten i Svaf håller sig framför allt till dyra och exklusiva exemplar för boksamlare.

– Om man bara inriktar sig på barnböcker överlever man inte, eftersom det inte finns någon ekonomi däri, tillägger Ryö bestämt, och antyder att det är en politisk fråga.

– Skolorna låter inte barnen läsa tillräckligt, de har dåliga lärare. Yngre familjer som skaffar barn läser inte med sina barn på samma sätt som förr. Inte heller mor- och farföräldrar som köper böcker till sina barnbarn letar i antikvariat nuförtiden.

Marianne von Baumgarten Lindberg är veteran inom barnboksvärlden och har bland annat startat Barnens bokklubb och tidskriften Opsis Kalopsis. Numera driver hon Barnens bokhandel i Malmö och arbetar med Junibackens bokhandel (som hon startade), och hon är mer positiv till barnboksantikvariatens möjligheter.

Just nu är hon i Skåne och packar upp hundra kartonger med gamla barnböcker från hennes och maken Sven Lindbergs antikvariat på Regeringsgatan. De startade tillsammans Sveriges första barnboksantikvariat för 30 år sedan, reste runt i Sverige och köpte gamla böcker.

Nu ska samma böcker upp i Simrishamnska hyllor, i en liten lokal på Storgatan.

– Med tanke på att förlagen i dag måste strama åt, så kommer det att finnas behov av de där lite smalare böckerna som inte kommer i nya upplagor. I kombination med annan verksamhet tror jag att det finns utrymme för att genom äldre böcker bygga broar till det gamla. Men nätet är en förutsättning, det gäller bara att få ut böckerna där också. Inte alla förstås! Man måste vara selektiv, säger Marianne von Baumgarten Lindberg.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 USA:s Natoambassadör: Bataljon med marktrupper, samt stridsvagnar.

 Ny svensk forskning. Mer aggressivt hos möss som får antioxidanter. 37  7 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

danielsson
Anders Danielsson. Foto:Paul Hansen

 Migrationsverkets chef: Vi måste ha planering för att det kan inträffa. 16  15 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 1,6-litersmotorn. Inte bara mjukvaran ska åtgärdas efter VW:s bluff. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Första stämningen. Tysk kvinna kräver att hennes bilköp går tillbaka. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

marocko
Foto:Lars Lindqvist

 Amal Belcaid, chargé d’affaires: Gatupojkarna är en sekundär fråga. 24  11 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: