Boktips från Lotta Olsson

Andreas Norman: ”En rasande eld”

Publicerad 2013-04-29 11:43

Andreas Norman

Foto: Caroline Andersson Andreas Norman

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Andreas Normans deckardebut utspelar sig på utrikesdepartementet där en anställd misstänks ha terrorkopplingar. Lotta Olsson gläds åt en ny berättare med ovanligt rikt språk.

Andreas Normans deckardebut utspelar sig på utrikesdepartementet där en anställd misstänks ha terrorkopplingar. Lotta Olsson gläds åt en ny berättare med ovanligt rikt språk.

Sällan har jag läst en så välskriven roman­debut som denna. Andreas Norman debuterade som poet 1996, men har sedan dess arbetat på utrikesdepartementet. Nu har han skrivit en thriller som inleds just på UD, där en ung kvinna gnetar på i sin karriär.

Det låter ju inte så himla spännande, och till en början läser jag bara för att det är en rolig beskrivning av vardagslivet på UD, med ironiska kommentarer om diverse tjänstetillsättningar, kontorsstolar och det idoga flygandet kors och tvärs över världen. Ett väloljat maskineri i högt tempo, där ett antal hårt arbetande tjänstemän ser till att hålla Sveriges utrikespolitik på det spår som regeringen vill.

Tills Carina Dymek, som kvinnan heter, oförhappandes får ett dokument av en okänd man i Bryssel. Det visar sig vara en EU-utredning om europeiskt samarbete mot terrorismen, hemligstämplad, men det är det ju mycket som är i deras verksamhet. Inget mer med det, hon läser lite frågande och skickar det sedan plikttroget vidare, bland annat till justitiedepartementet. Och slänger i väg en kopia till sin pojkvän, juristen Jamal på justitiedepartementet.

Varpå helvetet brakar lös. Det går blixtsnabbt. Carina Dymek blir inkallad till chefen, sedan står en säkerhetsvakt och håller ögonen på henne när hon plockar ihop sina saker. Vad är det egentligen för dokument hon har fått? Och av vem?

De som manövrerar ut henne börjar oroligt nysta i den läcka som tycks ha uppstått. Varifrån har hon fått dokumentet? Är det en terroraktion på gång? Den där egyptiern som Carina Dymek är tillsammans med, har han möjligen terrorkopplingar? Brittiska underrättelsetjänsten hör av sig.

Det är ingen ovanlig historia, detta med vad skräcken för terrorismen får för konsekvenser. Andreas Norman berättar den bara väldigt mycket bättre än de flesta. Det är inte sakkunskapen som är avgörande, även om den naturligtvis är viktig. Det här är framför allt en enormt bra roman, med skickligt orkestrerad dramaturgi, rikt språk och extremt trovärdiga människor.

Först efteråt inser jag att Andreas Norman har skrivit en hisnande thriller nästan helt utan blod. Bara det är ju en bedrift.

Läs mer:

Skrivande handlar i ­första hand om rytm

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

Mer från förstasidan

hammarskjold500
Foto:AP

Mysterium sedan 1961. FN-chefen vill få svar på hur Hammarskjöld dog.

FN uppmanar. Vill få länder att lämna ut information. 52  8 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

I telegram. Ambassadör antydde att pilot sköt ned planet. 68  11 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

Därför är stallet så mycket bättre. Överlägsenhet i inledningen av formel 1-säsongen var en gåta. 37  5 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

rosberg-244
Foto:AFP
Annons:
kapten500
Foto:AFP En bild från Sydkoreas sjöräddning visar när kaptenen lämnar skeppet.

Utreds för att ha övergett skeppet. Hundratals befaras döda.

Sms ger hopp. Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons: