Barn & ung

Levi Pinfold: ”Djangon”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Skribent: Levi Pinfold

Titel: ”Djangon”

Översättare: Emili André

Utgiven av: Karneval förlag

Pojken Jean skriver en sång om djangon. I boken ”Djangon” är illustrationerna underbart färgmättade och detaljrika.

Illustration: Levi Pinfold Pojken Jean skriver en sång om djangon. I boken ”Djangon” är illustrationerna underbart färgmättade och detaljrika.

Få bilderböcker klarar av att vara både ­konst och tala med ­barnen. Levi Pinfolds magiska och generösa bild­berättelse om en pojke och hans ­osynliga kompis fungerar i alla åldrar.

Få bilderböcker klarar av att vara både ­konst och tala med ­barnen. Levi Pinfolds magiska och generösa bild­berättelse om en pojke och hans ­osynliga kompis fungerar i alla åldrar.

Barn- och fantasy­litteraturens alla slags småfolk har en uråldrig stamtavla i sagotraditionen. Vättar, alfer, tomtar, husandar, leprechauner, kobolder och gobliner är bara några av deras namn. Oavsett folktro är småfolk ofta osynliga, såvida de inte väljer att visa sig för en viss person, och man gör klokt i att hålla sig väl med dem om man vill undvika olyckor. Men ibland ställer de till med rackartyg helt oprovocerat.

I brittiska Levi Pinfolds bilderboksdebut uppträder en illmarig varelse som kallas django, eftersom historien är inspirerad av den romske jazzlegenden Jean ”Django” Reinhardt. När djangon dyker upp hos ett kringresande cirkusssällskap är det som ett slags Mållgan i karnevalutstyrsel.

Annons:

Den är liten, grå och vesslelik men har randig basker och festlig skjorta. Djangons första fanstyg är att ta sig in i pojken Jeans cirkusvagn och ha sönder pappans dyrbara och älskade banjo, vilket Jean sedan får skulden för.

Samma sak när djangon skrämmer slag på en häst, får en fest att urarta och får Jean att skrika ut svordomar mitt på stadens torg – det är svårt att skylla på någon som är osynlig. Till slut är måttet rågat och Jean kör bort illbattingen, som sorgset lommar bort över ett fält.

Men vardagen blir grå och trist utan den spralliga följeslagaren. Först när pappan köper en ny banjo och lär Jean att spela återkommer livsglädjen och Jean skriver en sång om djangon. När han spelar sin låt ute i skogen kan han nästan svära på att han kan höra klapprandet av små dansande skor.

I folktron uppträder småfolket oftast som beskyddare av hemmet. Kanske ska man se Pinfolds django som en lekfull skyddsande till kons­ten och musiken? Det går förstås också att läsa ”Djangon” som en hjärtlig Alfons Åberg-historia om en pojke och hans far, som finner varandra på nytt mitt i vardagsknoget. Mamman skymtar bara på ett gammalt fotografi.

Vad som dock verkligen lyfter ”Djangon” är de underbart färgmättade och detaljrika illustrationerna. Det blir långa pauser i högläsningen när man försöker fördröja bladvändningen så länge som möjligt för att titta på gamla cirkusmiljöer, klassiska bilar, fransk landsbygd, romska 30-talskläder och skogssnår fulla av fåglar och smådjur. Här finns ett dynamiskt växelspel mellan stora, konstfulla tablåer och små, serieinspirerade bildrutor. Ett litet bonusnöje för de minsta är att leta efter djangon, som på flera av uppslagen döljer sig kameleontiskt i något vagnsfönster, bakom en traktor eller i ett träd.

Levi Pinfold tecknar som om sekelskiftesfotografen Lewis Hine, känd för sina fotografier av fattiga amerikaner och barnarbetare, skulle tolka bröderna Grimm. Korsningen av magiskt bildberättande och socialrealistisk miljöskildring för också tankarna också till den några år gamla tv-serien ”Carnivàle”, som handlade om ett kringresande cirkussällskap under den amerikanska 30-talsdepressionen. Så har illustrationerna också gett Levi Pinfold 2010 års The Booktrust Early Award i klassen för bästa nya illustratör.

Det här är en formfulländad och generös bilderbok som klarar det svåra balansnumret att göra konst av bilderboksgenren utan att vända ryggen åt barnen.

Kommentarer

0 Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

IS-Sajida-al-Rishawi-500
Foto:AP

 Jordanien förhandlar med terrorgruppen. Redo frige dödsdömd jihadist. 7  4 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Därför kräver IS att kvinnan släpps. ”Vår fängslade syster.” 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Fånge hos IS. Terrorgruppen har hotat med att döda den japanske journalisten under onsdagen. 3  3 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Mamma-japan-IS-144
Foto:AP
Lundell-244
Foto:TT

 Rocksångaren bloggar. Skriver att en Aftonbladetjournalist är ”Hitler” och en har ”kapat” hans efternamn. 348  38 tweets  307 rekommendationer  3 rekommendationer

 ”Underskattade reaktionerna”. Det elaka skämtet gick inte hem hos amerikanska djurälskare. 4  1 tweets  1 rekommendationer  2 rekommendationer

Godaddy-144
Skärmdump: Youtube
Annons:
Hemtjansten-500
Foto:Anette Nantell/DN

 Pressat schema. Hemtjänstpersonal får betala parkeringen själva. 1275  37 tweets  1235 rekommendationer  3 rekommendationer

Lotta-Edholm-144
Foto:TT

 Lotta Edholm (FP) sågar förslaget. ”Struntar i de anställdas arbetsvillkor.” 31  10 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

 V-politikers lösning: Cykla eller promenera i stället för att leta p-plats. 88  0 tweets  88 rekommendationer  0 rekommendationer

 Du är vad du äter? Flygplanspassagerares beteende undersöks och sparas i enormt register. 12  8 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Mat-144
Foto:DN
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: