Barn & ung

Levi Pinfold: ”Djangon”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Litteraturrecension

Skribent: Levi Pinfold

Titel: ”Djangon”

Översättare: Emili André

Utgiven av: Karneval förlag

Pojken Jean skriver en sång om djangon. I boken ”Djangon” är illustrationerna underbart färgmättade och detaljrika.

Illustration: Levi Pinfold Pojken Jean skriver en sång om djangon. I boken ”Djangon” är illustrationerna underbart färgmättade och detaljrika.

Få bilderböcker klarar av att vara både ­konst och tala med ­barnen. Levi Pinfolds magiska och generösa bild­berättelse om en pojke och hans ­osynliga kompis fungerar i alla åldrar.

Få bilderböcker klarar av att vara både ­konst och tala med ­barnen. Levi Pinfolds magiska och generösa bild­berättelse om en pojke och hans ­osynliga kompis fungerar i alla åldrar.

Barn- och fantasy­litteraturens alla slags småfolk har en uråldrig stamtavla i sagotraditionen. Vättar, alfer, tomtar, husandar, leprechauner, kobolder och gobliner är bara några av deras namn. Oavsett folktro är småfolk ofta osynliga, såvida de inte väljer att visa sig för en viss person, och man gör klokt i att hålla sig väl med dem om man vill undvika olyckor. Men ibland ställer de till med rackartyg helt oprovocerat.

I brittiska Levi Pinfolds bilderboksdebut uppträder en illmarig varelse som kallas django, eftersom historien är inspirerad av den romske jazzlegenden Jean ”Django” Reinhardt. När djangon dyker upp hos ett kringresande cirkusssällskap är det som ett slags Mållgan i karnevalutstyrsel.

Annons:

Den är liten, grå och vesslelik men har randig basker och festlig skjorta. Djangons första fanstyg är att ta sig in i pojken Jeans cirkusvagn och ha sönder pappans dyrbara och älskade banjo, vilket Jean sedan får skulden för.

Samma sak när djangon skrämmer slag på en häst, får en fest att urarta och får Jean att skrika ut svordomar mitt på stadens torg – det är svårt att skylla på någon som är osynlig. Till slut är måttet rågat och Jean kör bort illbattingen, som sorgset lommar bort över ett fält.

Men vardagen blir grå och trist utan den spralliga följeslagaren. Först när pappan köper en ny banjo och lär Jean att spela återkommer livsglädjen och Jean skriver en sång om djangon. När han spelar sin låt ute i skogen kan han nästan svära på att han kan höra klapprandet av små dansande skor.

I folktron uppträder småfolket oftast som beskyddare av hemmet. Kanske ska man se Pinfolds django som en lekfull skyddsande till kons­ten och musiken? Det går förstås också att läsa ”Djangon” som en hjärtlig Alfons Åberg-historia om en pojke och hans far, som finner varandra på nytt mitt i vardagsknoget. Mamman skymtar bara på ett gammalt fotografi.

Vad som dock verkligen lyfter ”Djangon” är de underbart färgmättade och detaljrika illustrationerna. Det blir långa pauser i högläsningen när man försöker fördröja bladvändningen så länge som möjligt för att titta på gamla cirkusmiljöer, klassiska bilar, fransk landsbygd, romska 30-talskläder och skogssnår fulla av fåglar och smådjur. Här finns ett dynamiskt växelspel mellan stora, konstfulla tablåer och små, serieinspirerade bildrutor. Ett litet bonusnöje för de minsta är att leta efter djangon, som på flera av uppslagen döljer sig kameleontiskt i något vagnsfönster, bakom en traktor eller i ett träd.

Levi Pinfold tecknar som om sekelskiftesfotografen Lewis Hine, känd för sina fotografier av fattiga amerikaner och barnarbetare, skulle tolka bröderna Grimm. Korsningen av magiskt bildberättande och socialrealistisk miljöskildring för också tankarna också till den några år gamla tv-serien ”Carnivàle”, som handlade om ett kringresande cirkussällskap under den amerikanska 30-talsdepressionen. Så har illustrationerna också gett Levi Pinfold 2010 års The Booktrust Early Award i klassen för bästa nya illustratör.

Det här är en formfulländad och generös bilderbok som klarar det svåra balansnumret att göra konst av bilderboksgenren utan att vända ryggen åt barnen.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

lofven_500
Foto:TT, Jonas Eriksson

 Nya statsministern ska prövas. Oklart om SD ställer sig bakom honom. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vill få slut på käbblet. Löfven blir ny statsminister. 46  14 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra: Vägen till makten. DN:s Roger Turesson har följt Löfven.

 Socialdemokraterna bekräftar. Miljöpartiet har fått S att backa i frågan. 211  4 tweets  206 rekommendationer  1 rekommendationer

lofven_144102
Foto:TT
Erik Ullenhag (FP): Det känns vemodigt

 Sliten regering samlades. För sista regeringssammanträdet. 13  1 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Jag kommer sitta kvar.” Avvisar alla spekulationer om han skulle vara på väg bort som partiledare. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Utrikesminister Carl Bildt till DN. Det här hade jag kunnat göra annorlunda under perioden.

bildt_144102
Foto:Lotta Härdelin

 ”Mycket bra fest.” Carl Bildt trött efter nattens avslutningsfest. 90  35 tweets  55 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nu blir Stefan Löfven statsminister. Vill få slut på käbblet. 46  14 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

EbolaSierra-Leone144
Foto: Umaru Fofana/Reuters

 Enligt Rädda barnen. Ebola sprider sig snabbt i Sierra Leone: "Omfattningen är förödande”.

 Så ser Sveriges beredskap ut. Uppdaterade rekommendationer.

 Skickades hem från sjukhuset. Ebolasjuk kan ha smittat fler i USA.

Annons:
Chips2
Foto:Magnus Hallgren

 Len-Marie Fält har testat snacks i 40 år. Detta krävs för drömjobbet. 559  27 tweets  532 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så får du kul på jobbet Experten tipsar om du har tråkigt. 61  4 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

 Företaget som ger obegränsad semester. Ta ledigt. 344  19 tweets  325 rekommendationer  0 rekommendationer

hakan samuelsson
Foto:TT

 Bilmässan i Paris. Det är en nöjd, men försiktigt garderande vd som summerar läget.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: