Barn & ung

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: "Cirkeln"

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Litteraturrecension

Skribent: Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren

Titel: ”Cirkeln”

Utgiven av: Rabén & Sjögren

Genre: Ungdomsböcker

Knockande bra hantverk. ”Cirkeln” har allt en ungdomsbok ska ha enligt framgångsreceptet: magisk ockultism, tonårsliv och småstad. Dessutom är den första delen i en trilogi. Och ändå är den vanvettig bra, skriver Jonas Thente.

Knockande bra hantverk. ”Cirkeln” har allt en ungdomsbok ska ha enligt framgångsreceptet: magisk ockultism, tonårsliv och småstad. Dessutom är den första delen i en trilogi. Och ändå är den vanvettig bra, skriver Jonas Thente.

 

Detta handlar om en ungdomsroman. Vad någon än må säga så är ungdomsromanen en genre som gör att vuxna läsare skruvar ned förväntningarna, men i samma rörelse skruvar upp välviljan. I synnerhet om ungdomsromanen utspelar sig i nutida vardagsmiljö så att ungdomarna kan identifiera sig. Mobbning, fotbollsträning och Nintendo får det gärna vara. Och könsroller. Mycket högre verkar vi, förlagen och författarna inte tro om unga läsares förmågor, eller om litteraturens för den delen.

Annons:

Jag växte upp på 1970-talet med en del omhuldade ungdomsromaner, även om jag ganska snabbt började undvika dem. De hade mopeder på omslagen och lärde mig att identifiera flickor och invandrare som Den andre – en tanke som inte tidigare slagit mig.

En van bokläsare lär sig snabbt att urskilja en usel roman – ungefär som en gourmand kan reagera på en sås som skurit sig eller en snickare på ett charmigt renoverings­objekt. Det kan liksom inte hjälpas; kommer automatiskt.

Häromdagen fick jag en ungdomsroman i händerna.

Den heter ”Cirkeln” och är den första i en trilogi. Alla ungdomsböcker måste vara del i en serie - det underlättar för ungdomen att identifiera sig från ena boken till den andra. Och så handlade ”Cirkeln” om magi förstås, och tonåringar i en småstad.

Har ni hört den förut, muttrade jag och började läsa. Och jag blev fullständigt fucking knockad.

De här författarna, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, kliver i och med ”Cirkeln” raka vägen upp på den ganska ensliga parnass där de främsta svenska samtidsskildrarna sitter och huttrar över skolkataloger och helgon.se. Jag har hittills aldrig läst någon ”vuxenroman” som så initierat och empatiskt förevisar den svenska tonåringens anatomi och praktik. Många har försökt, men moralismen har alltid fällt dem på upploppet.

Det är svårt för mig att diskutera alla de nyanser och företräden som ryms i ”Cirkeln”. Det är trots allt också en spänningsroman. Men i grund och botten handlar den om en svensk före detta bruksort och i den en grupp sinsemellan väldigt olika tonårstjejer som tvingas in i ett samarbete för att överleva.

Naturligtvis är rågade mått av ockultism inblandade i storyn, för så skall det vara: ju mer maktlös en folkgrupp (läs: tonåringar) känner sig i samhället, desto större är behovet att frammana omnipotenta och romantiserade inkarnationer som vampyrer och magiker.

Men jag har läst många, många romaner som vill tolka nuet. Och jag har läst oräkneliga romaner som kretsar kring det ockulta på ett eller annat sätt. Jag har med ett självmedvetet småleende läst genrelitterära rysare och med en lika självmedveten rynka ovan ögonbrynen läst ”angelägna samtidsskildringar”.

Men jag har aldrig läst en roman som så fogfritt jämkar samman de litterära temperamenten som ”Cirkeln” gör.

Det finns ett ställe i boken, efter sådär 100 sidor, där jag tänker att: satan också, nu brakar allt samman. Vid det laget har en grupp helt olika tjejer på en gymnasieskola insett att de har en gemensam fiende, men konfronteras med det faktum att fienden är företrädare för ”Rådet” – som reglerar magiska krafter på global basis.

Rådet? Jaha, här har vi Harry Potter och hela den lukrativa traditionen, tänker jag.

Men det blir inte så. Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren lyckas sammanföra två traditioner på ett genialt sätt. Ingen kan undvika att fatta hur listigt de har komponerat tjejgruppen i huvudrollerna: här finns ett identifikationsobjekt för var och en. Till och med den sadistiska mobbaren ingår i gruppen och det läggs inga pedagogiska silkesvantar emellan i beskrivningen av hennes utstuderade elakhet.

Saken är med andra ord, att man cyniskt kan genomskåda varenda en av ”Cirkelns” kommersiella beräkningar, men ändå älska den för att den gör det så vanvettigt bra.

Jag är full av beundran inför detta skickliga, passionerade och engagerande hantverk. Som man säger i dylika sammanhang: det här kommer att bli stort.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Oversvamning-Malmo-500
Foto:TT, Kjerstin Ekvall/Läsarbild

 Kraftiga skyfall över Skåne. Polisen varnar: Ge er inte ut på vägarna. 575  14 tweets  558 rekommendationer  3 rekommendationer

Buss-Malmo-144
Foto:Kjerstin Ekvall

 Fast på buss en och en halv timme. ”Vi hade vatten över våra säten och det fortsatte stiga.” 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ett tjugotal bussar har kört fast. Skånetrafiken: Går inte att komma fram. 35  12 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så blir vädret de kommande dagarna. Prognosen enligt Weatherpal.

Fiskpinne-Malmo-500
Foto:TT, Kjerstin Ekvall/Läsarbild

 Kraftigt oväder. Flera vägar avspärrade. Bilar fast i vattenmassorna. 18  1 tweets  15 rekommendationer  2 rekommendationer

Krim-500
Foto:Lotta Härdelin

 DN på plats i Alushta. Turistnäringen i semesterparadiset har kraschat. 34  13 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Av inflytelserika imamer i Storbritannien. Förbjuder muslimer att resa till Syrien och Irak och kriga för IS. 101  12 tweets  89 rekommendationer  0 rekommendationer

IS-144
Foto:AP
Annons:
stubb
Foto:Thierry Charlier/AFP Finlands statsminister Alexander Stubb.

 Statsminister Stubb: Grannar beter sig inte så här mot varandra. 115  27 tweets  88 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ukraina pressat av ”rysk” pansar. ”Angrepp mot hela Europa.” 24  0 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vladimir Putin: Säkrast att inte bråka med oss. 254  27 tweets  226 rekommendationer  1 rekommendationer

Den svenska valrörelsen bedrivs parallellt med en väpnad konflikt i vårt närområde. Reinfeldt och Löfven borde lägga partiintresset åt sidan.  Läs mer. 1100  196 tweets  892 rekommendationer  12 rekommendationer

Petra-Kahn-144
JUS

 ”Visar att vi inte accepterar detta.” Med anledning av den senaste tidens attacker mot judar. 32  18 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: